Ce înseamnă puericultura? - Doza de Sănătate
 

Ce înseamnă puericultura?

Știi de ce este important să participi cu cel mic la programe de instruire în puericultură? În acest articol, îți explicăm de ce și îți oferim câteva recomandări!
Ce înseamnă puericultura?
Leidy Mora Molina

Verificat și aprobat de asistenta Leidy Mora Molina.

Scris de Ana Luzardo

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Ce înseamnă puericultura? Puericultura poate fi văzută ca o completare a pediatriei, deși nu este același lucru. După revoluția industrială, a apărut ca o încercare de a reduce moartea copiilor înainte de prima zi de naștere. Cu toate acestea, abia în 1865 conceptul a fost introdus în medicină.

Îndrumarea unui profesionist în pediatrie este vitală pentru mame, acționând ca ghid de practici sănătoase de creștere a copilului, ce contribuie la prevenirea bolilor.

De fapt, puericultura diferă de pediatrie deoarece pediatrii sunt cei care tratează bolile, iar profesioniștii în puericultură sunt cei care se ocupă de prevenție. Mai jos, îți vom spune tot ce trebuie să știi despre această știință medicală!

Ce înseamnă puericultura?

Părinte care știe ce înseamnă puericultura
Puericultura este o ramură a științei medicale care îi îndrumă pe părinți spre practici sănătoase pentru creșterea copiilor.

Termenul „puericultură” provine din latinescul pueros, puer, pueris care înseamnă „copii” și cultura care înseamnă cultivare sau îngrijire. Astfel, puericultura este ramura științei medicale dedicată aplicării și studierii acelor practici care protejează sănătatea și promovează creșterea și dezvoltarea în funcție de capacitățile și potențialul genetic al copiilor.

Așadar, obiectivele urmărite de puericultură sunt promovarea unei dezvoltări optime și sănătoase a populației între 0 și 19 ani. De asemenea, identifică, diagnostichează și gestionează problemele de sănătate și previne sau reduce incidența viitoarelor boli. Are loc îndrumarea părinților și a copiilor cu privire la tehnicile de îngrijire adecvate.

Tipuri de puericultură

Există două tipuri de puericultură importante pentru dezvoltarea copilului. Îți explicăm mai jos care sunt acestea.

Puericultura prenatală

După cum sugerează și numele, acestea sunt consultațiile la care părinții trebuie să participe între 26 și 38 de săptămâni de sarcină pentru a pregăti viitoarea familie pentru îngrijirea corectă a copilului.

La astfel de consultații, se discută despre importanța alăptării exclusive până la 6 luni și a alăptării complementare până la doi ani, vaccinare, poziția în care bebelușul ar trebui să doarmă și diareea de tranziție a nou-născutului.

Puericultura postnatală

Aceasta este clasificată în funcție de vârstă. Puericultura nou-născutului cuprinde perioada de viață între 0 și 28 de zile; puericultura copilului variază de la 1 lună la 11 luni și puericultura de tranziție de la 1 an la 2 ani.

Copiii preșcolari au vârste cuprinse între 2 și 4 ani, iar copiii școlari între 5 și 9 ani. De la 10 la 19 ani, vorbim despre puericultura copiilor adolescenți.

Vor avea loc consultații lunare pentru a verifica starea de sănătate a copilului. De asemenea, acestea sunt foarte importante în cazurile riscante, în care îngrijirea este și mai importantă din cauza riscului ridicat de mortalitate.

Riscurile se referă la greutate mică la naștere, prematuritate, sarcini multiple, boli congenitale severe și copii ai mamelor adolescente, printre altele.

Importanța puericulturii

Având în vedere obiectivele puericulturii ca metode de a asigura o dezvoltare sănătoasă a populației infantile din perspectivă fiziologică, psihologică și socială, acest domeniu este vital.

Îngrijirea în primii ani de viață este esențială pentru ca cel mic să adopte atitudini și obiceiuri sănătoase care să garanteze o sănătate bună pentru tot restul vieții. În perioada copilăriei sunt stabilite bazele sănătății în viața adultă, așadar puericultura poate evita sechelele sau modificările permanente.

Sfaturi de bază în puericultură

Bebeluș hrănit cu lingurița
Puericultura oferă îndrumări de la naștere până la 19 ani în diferite domenii de dezvoltare.

În prezent, puericultura oferă sfaturile necesare pentru a le oferi copiilor un stil de viață sănătos, printre care se remarcă următoarele recomandări.

Igienă generală

Se recomandă curățarea cel puțin o dată pe zi. Folosește dischete mari de bumbac înmuiate în apă caldă. Curăță exteriorul urechilor fără a folosi bețișoare și ochii fără a obstrucționa conducta lacrimală. Nasul se curăță cu soluții fiziologice pentru a înmuia secrețiile și a le face mai ușor de îndepărtat.

În cazul cordonului ombilical, curățarea trebuie făcută cu alcool de concentrație 70%. Procedura trebuie să înceapă de la baza cordonului. Aranjează scutecul nou-născutului cu cordonul afară pentru a evita contaminarea. În ceea ce privește scutecul, acesta trebuie schimbat de cel puțin 6 ori pe zi pentru a evita iritarea pielii.

Baia bebelușilor

Spală zilnic copilul cu apă la o temperatură cuprinsă între 35 și 37 de grade Celsius, fără săpun parfumat în primele luni de viață. Baia poate include utilizarea șamponului sau a săpunului în mod regulat după 6 luni.

Igienă orală

Igiena orală începe de la naștere. Gura nou-născutului trebuie curățată după alăptare, cu accent pe limbă, gingii și obraji. În mod ideal, folosește un tifon sau o dischetă curată.

După ce apare primul dinte, trebuie folosită o periuță mică de dinți cu păr moale. Dinții trebuie spălați de cel puțin două ori pe zi sau după fiecare masă și înainte de culcare. Pasta de dinți trebuie utilizată odată ce copilul înțelege că nu trebuie să o înghită. Acest lucru se întâmplă, de obicei, după 3 ani.

Îmbrăcăminte recomandată

Îmbrăcămintea ar trebui să fie, de preferință, din bumbac, fără etichete sau cleme metalice și fără ornamente precum colierele sau brățările. Spălarea trebuie făcută cu un detergent hipoalergenic și săpun neutru pentru a evita iritarea. Stratul suplimentar de îmbrăcăminte este recomandat până la 6 luni.

Îngrijirea copiilor: ghid pentru părinți

Specialiștii în puericultură se ocupă de dezvoltarea sănătoasă a copiilor de la naștere până la 19 ani. Prin urmare, devin un ghid pentru părinți, oferind sfaturi pentru prevenirea bolilor și crearea unor obiceiuri sănătoase.

De-a lungul articolului, am menționat câteva recomandări de bază pentru a menține copilul într-o stare bună de sănătate și a preveni contractarea bolilor, deși medicul pediatru și specialistul în puericultură sunt cei care ar trebui să te ghideze pe această temă. Acum ai aflat ce înseamnă puericultura!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.