10 sfaturi pentru decorarea în stil industrial - Doza de Sănătate
 

10 sfaturi pentru decorarea în stil industrial

Stilul industrial se caracterizează printr-un aer urban, atemporal și sobru. Află cum să pui în practică acest stil acasă și să nu dai greș atunci când îți decorezi casa!
10 sfaturi pentru decorarea în stil industrial

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

După cum sugerează și numele, stilul industrial este inspirat din fabrici. Este un stil cu o arhitectură simplă și implică utilizarea materialelor cu puține detalii și ornamente. Este un stil care va oferi casei o notă tinerească, proaspătă și plină de caracter. În acest articol, îți vom oferi 10 sfaturi pentru decorarea casei în stil industrial.

O publicație numită The Industrial Style Adapted to Contemporary Style in Interior Design explică faptul că, în anul 1950, diferite fabrici din New York s-au închis și au devenit locuințe.

Așa s-a născut celebrul stil industrial. Este cunoscut și sub numele de stil urban sau loft. Este favorit pentru decorarea restaurantelor, a cafenelelor și a apartamentelor din orașe. Datorită utilizării materialelor dure, cum ar fi cimentul, cărămizile și oțelul, precum și culorilor întunecate, metalice și reci, acest stil a fost asociat cu masculinul.

Cu toate acestea, adaptarea permite stilului industrial să se amestece cu materiale, texturi și culori mai moi, mai ușoare și mai feminine. Acest stil are o notă modernă și sofisticată.

Caracteristicile stilului industrial

Apă îmbuteliată în fabrică
Acest stil se bazează pe aspectul unor fabrici vechi.

Stilul industrial se caracterizează prin faptul că este atemporal. După mai bine de 50 de ani de la apariție, acesta este încă de actualitate. Spațiile deschise cu pereți și pardoseli din cărămidă și beton expuse, ferestrele mari și mobilierul care îmbină lemnul și metalul se combină pentru a da un aspect urban, inspirat din fabrici, dar adaptat la case și tendințele modei.

Este un stil eclectic, adică permite amestecuri de diferite stiluri și elemente. Pot fi incluse elemente ale stilului rustic, vintage, scandinav și minimalist.

Una dintre caracteristicile sale principale este faptul că, deoarece a luat naștere în fabrici, este adesea folosit în spații de tip mansardă, adică în case sau locuri care au puțini pereți despărțitori.

10 sfaturi pentru decorarea casei în stil industrial

Stilul industrial este ideal pentru spații deschise în care există ferestre mari și tavane înalte, cu o arhitectură simplă și o tendință spre minimalism.

Dacă locuința ta nu este de tip mansardă, nu-ți face griji! Îl poți adapta la casa ta. Mai jos, îți împărtășim câteva idei utile.

Folosește lemn natural

Dacă vrei să decorezi în stil industrial, cel mai bine este să lași mobilierul din lemn în starea sa naturală. Nu aplica lacuri, sclipici sau vopsele. Nu ascunde niciun element. Nu este nevoie să maschezi defectele.

Lasă materialele goale

Deși multe stiluri decorative încearcă să ascundă robinetele, garniturile, betonul și cărămizile pentru a avea finisaje foarte lustruite, stilul industrial urmărește tocmai opusul. Nu există nicio problemă în a lăsa țevile și structurile expuse. De asemenea, betonul, lemnul, pielea și cărămizile ar trebui lăsate în cea mai naturală stare posibilă.

Fierul și oțelul sunt cei mai buni aliați

Aceste tipuri de materiale sunt esențiale dacă te pasionează decorarea casei în stil minimalist. Lasă deoparte plasticele și ceramica pentru a le înlocui cu oțel inoxidabil sau fier.

Poți schimba coșurile din plastic și cutiile de organizare în coșuri din metal. La fel se întâmplă și cu scaunele și mesele. Pot avea picioarele metalice sau chiar întregul corp. Articolele decorative, cum ar fi figurinele și instrumentele de bucătărie, ar trebui să conțină, de asemenea, aceste materiale.

Alege mobilier care combină lemnul și metalul

Atunci când decorezi în stil industrial, trebuie să te joci cu elemente care arată noi și vechi. Una dintre cele mai bune modalități de a obține acest efect într-un mod echilibrat este utilizarea mobilierului care combină lemnul cu metalul. Metalul, cu strălucirea sa, va da un aspect modern. La rândul său, lemnul dă o notă mai rustică, mai ales atunci când nu utilizezi lacuri.

Reutilizează și realizează propriile obiecte decorative

Acest stil este inspirat din fabrici, așadar poți reutiliza elemente industriale pentru a le transforma în obiecte utile. Mesele sau scaunele din paleți funcționează excelent.

În mod similar, poți căuta lămpi sau decorațiuni realizate din obiecte metalice refolosite. De asemenea, poți folosi cutii de tablă sau sticle de sticlă pentru a le transforma în vaze sau recipiente. Dacă ești iubitor de muzică, poți pune chitarele electrice sau instrumentele pe baze metalice.

Folosește mobilier și obiecte care par uzate

Deoarece stilul industrial este inspirat din fabrici și din mediul urban, elementele care au un aspect uzat sunt ideale. Uzat nu este sinonim cu deteriorat. Este vorba despre găsirea de țesături și texturi care să reflecte trecerea timpului. Poți folosi ceasuri, lămpi sau tablouri cu puțină vopsea cojită intenționat.

De asemenea, poți alege vopseluri care imită efectul uzat. Optează pentru cărămizi expuse și pete de vopsea care nu sunt uniforme. Este important să apelezi la un expert în acest tip de finisaj sau să cauți inspirație în imagini pe care le poți imita. Nu este vorba de stropi de vopsea aruncați aleatoriu.

Alege elemente retro

Întrucât stilul industrial s-a născut în anii 50, poți apela la elemente vintage sau retro, cum ar fi siglele vechi de Coca Cola, picturile rock and roll, plăcile decorative din tablă sau tablourile în stil pop, precum cele ale lui Andy Warhol. Poți chiar folosi unele antichități și moșteniri de familie, cum ar fi ceasurile sau obiectele metalice.

Alege o paletă de culori potrivită stilului industrial

La decorarea casei în stil industrial, este important să utilizezi o paletă de culori potrivită. Culorile strălucitoare sunt rareori folosite. Dimpotrivă, culorile neutre predomină cu diferite nuanțe de gri, bej, bronz, albastru cenușiu și accente alb-negru. Cea mai caldă nuanță va fi asigurată de tonul lemnului pe care îl alegi, de cărămizile care sunt expuse și de unele accesorii din piele.

Alege textile și modele potrivite

Stilul industrial a fost foarte popular în cluburile masculine britanice. Prin urmare, țesăturile în carouri de tip scoțian sunt un clasic al acestui stil. Țesăturile din fibre naturale și în culori deschise, cum ar fi inul sau bumbacul, se combină foarte bine și oferă căldură.

Pielea este un material perfect pentru mobilier. Canapeaua Chester în tonuri maro este o piesă celebră a stilului industrial.

Folosește lămpi mari și becuri suspendate

Iluminarea este esențială pentru decorarea în stil industrial. Utilizează lămpi cu capace metalice sau lasă becurile la vedere. Lămpile care au un stil similar celor de film sau fotografie funcționează foarte bine. La fel de utile sunt și cele suspendate.

Decorarea în stil industrial: adaptează totul la propriul stil

Femeie care personalizează decorarea în stil minimalist
Gândește-te la ceea ce te face fericit înainte de a decide să amenajezi spațiul!

Deși stilul industrial are unele caracteristici speciale, care sunt adaptate spațiilor mari, este posibil să-l adaptezi și la alte tipuri de spații. Chiar și în designul interior, termenul neo-industrial sau industrial chic este folosit pentru a denumi stilul industrial care include elemente ce îl înmoaie, care adaugă mai multă culoare și care îi permit să fie folosit în spații mai mici.

De exemplu, poți adăuga câteva plante sau perne în tonuri luminoase pentru a da viață și culoare spațiilor. De asemenea, poți adapta decorul industrial doar pentru un spațiu mic sau o anumită zonă a casei, cum ar fi o cameră de recreere, un birou sau camera adolescentului.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.