Logo image
Logo image

11 strategii ca să fii mai inteligent

5 minute
Inteligența are o componentă ereditară, dar poate fi îmbunătățită prin diferite strategii. Îți vom explica despre ce este vorba mai jos.
11 strategii ca să fii mai inteligent
Elena Sanz

Scris și verificat de psihologul Elena Sanz

Scris de Elena Sanz
Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

În mod tradițional, inteligența este o calitate unică și este strâns legată de abilitățile cognitive și lingvistice. Cu toate acestea, experții au arătat că este o construcție mult mai complexă. Prin urmare, dacă vrei să fii mai inteligent, trebuie să lucrezi la o mare varietate de abilități.

Inteligența ar putea fi definită ca abilitatea de a funcționa în mod adecvat în mediul care te înconjoară. Cei mai inteligenți oameni sunt cei care au flexibilitatea de a se adapta la schimbări și de a răspunde cerințelor de mediu. Iată câteva strategii pentru a te ajuta să-ți sporești inteligența generală!

11 strategii ca să fii mai inteligent

Dormi bine și atât cât trebuie

Some figure
O odihnă bună este esențială pentru procesarea informațiilor.

În timp ce dormi, multe procese importante au loc la nivelul creierului. Informațiile dobândite în timpul zilei sunt procesate și organizate, anumite date sunt aruncate, iar altele sunt consolidate.

În plus, energia mintală este restabilită și lucrezi inconștient pentru a găsi soluții la problemele care te preocupă. Prin urmare, este esențial să te bucuri de odihnă suficientă și de calitate pentru a funcționa în mod optim.

Vezi și:

Ce se întâmplă cu creierul când nu te odihnești?

Ai grijă de corpul tău

Cu siguranță știi că dieta și activitatea fizică au un impact ridicat asupra sănătății. Dar știai că te pot ajuta să fii mai deștept? De exemplu, s-a demonstrat o dietă bogată în vitamine și minerale sporește atenția, concentrarea și memoria și previne și declinul cognitiv.

Sportul, la rândul său, s-a dovedit a fi eficient în sporirea funcțiilor intelectuale prin îmbunătățirea circulației sângelui și, prin urmare, a aportului de oxigen și glucoză către creier Așadar, este important să ai o activitate fizică moderată și regulată.

Antrenează-ți creierul

Creierul, ca și mușchii, necesită antrenament și practică pentru a nu se atrofia. Astfel, pentru a fi mai inteligenți, este important să ne confruntăm cu noi provocări care pun la încercare capacitatea cognitivă.

Petrecerea a 10 minute pe zi făcând activități precum rezolvarea de puzzle-uri, Sudoku sau ghicitori te va menține activ mintal. În plus, există o multitudine de aplicații mobile care pot facilita această sarcină.

Caută să dezvoltați o înțelegere mai profundă

Copiii sunt evaluați în școli pe baza performanței lor la un test specific. Cu toate acestea, informațiile dobândite tind să se estompeze rapid, deoarece nu s-a dezvoltat o înțelegere profundă.

Pentru a fi mai inteligent, trebuie să recurgi la învățare semnificativă, să dezvolți activ informațiile și să le pui în practică. Înțelegerea modului în care lumea funcționează îți va permite să te descurci mai bine.

Scrie și revizuiește tot ce învați

Some figure
Învățarea activă permite interiorizarea cunoștințelor.

În ceea ce privește cele de mai sus, scrierea a ceea ce înveți este o modalitate excelentă de a consolida noile cunoștințe. În primul rând, vei acționa asupra cunoștințelor, nu le vei înregistra pasiv. De asemenea, acest lucru îți oferă posibilitatea de a revizui ulterior aceste informații și de a le păstra proaspete în memorie.

Fă lucruri diferite în fiecare zi

Rutina oferă un sentiment plăcut de familiaritate și siguranță. Cu toate acestea, efectuând aceleași sarcini în fiecare zi, ajungi să funcționezi pe pilot automat. Prin urmare, este foarte recomandat să ai mici variații în viața de zi cu zi pentru a te menține atent. În fiecare zi, poți alege un traseu diferit pentru a merge la serviciu, poți socializa cu diferite grupuri de prieteni sau poți încerca diferite cursuri care îți atrag atenția.

Citește zilnic

Cititul este un obicei excelent care îmbunătățește abilitățile lingvistice și crește creativitatea. În plus, stimulează inteligența socială și emoțională, permițându-ți să te pui în pielea personajelor din fiecare poveste. De asemenea, este o modalitate ideală de a explora diverse subiecte de interes și de a crește curiozitatea și deschiderea minții.

Ține evidența ideilor

Atunci când începi să-ți hrănești mintea cu noi informații și obiceiuri, vei observa cum începe să se activeze. Creativitatea ta va fi sporită și te vei avea multe gânduri noi și originale. Notează-le pe cele care îți atrag atenția și modelează-le; vor deveni modalități noi de a-ți extinde intelectul.

Fă lucrurile altfel

Some figure
Încercarea de activități noi sau modificarea rutinei te pot ajuta să fii mai inteligent.

În mod normal, când înveți să faci ceva în mod eficient, încetezi să mai explorezi acest domeniu și continui să repeți pașii pe care îi știi deja. De ce ai schimba ceva care funcționează deja?

De fapt, căutarea de noi modalități de abordare a aceleiași activități ne ajută să creăm noi căi neuronale în creier. De exemplu, a începe să-ți folosești mâna non-dominantă pentru sarcini de zi cu zi, cum ar fi să mănânci sau să faci curățenie, poate fi foarte stimulant.

Vezi mai mult:

Dovedit științific: inteligența se moștenește de la mamă

Vorbește cu tine și pune-ți la întrebări

Crezi că a vorbi singur este un semn de nebunie? Nimic nu ar putea fi mai departe de adevăr: este un exercițiu foarte sănătos care te poate ajuta să fii mai inteligent.

Când îți exprimi preocupările, gândurile și emoțiile, le procesezi la un nivel mai profund și activezi noi strategii de rezoluție. De aceea, obișnuiește-te să vorbești cu tine, să pui la îndoială conținutul minții în orice moment pentru a deveni mult mai flexibil din punct de vedere psihologic.

Învață altă limbă

Învățarea unei alte limbi îți va extinde semnificativ abilitățile cognitive. Bilingvismul îmbunătățește fluența verbală, atenția, concentrarea și memoria. Ajută la dezvoltarea altor perspective atunci când vine vorba de a percepe lumea, oferindu-ți mai multă viziune.

Cum să fii mai inteligent?

Pentru a fi mai deștept, trebuie să-ți hrănești și folosești mintea, să faci față provocărilor și să fii activ. Cei mai răi dușmani ai plasticității creierului sunt rutina și confortul. Prin urmare, alege mici provocări în fiecare zi.

Nu uita că inteligența nu este doar un scor pe hârtie, ci cel mai bun aliat al tău atunci când vine vorba de adaptarea cu succes la realitate. Fără îndoială, merită să o dezvolți!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Martínez García, R. M., Jiménez Ortega, A. I., López Sobaler, A. M., & Ortega, R. M. (2018). Estrategias nutricionales que mejoran la función cognitiva. Nutrición Hospitalaria35(SPE6), 16-19.
  • Chavarría, Y. A., & Rojas, W. S. (2001). Efecto agudo del ejercicio físico en la inteligencia y la memoria en hombres, según la edad. Pensar en Movimiento: Revista de Ciencias del Ejercicio y la Salud1(2), 1-11.
  • Anderson, A. (2011). La importancia de aprender una segunda lengua.
  • Sanz, E. (2019, octubre 30). ¿En qué trabaja el cerebro mientras dormimos? Recuperado 7 de diciembre de 2020, de https://lamenteesmaravillosa.com/en-que-trabaja-el-cerebro-mientras-dormimos/
  • Cunningham, A. E., & Stanovich, K. E. (2007). Los efectos de la lectura en la mente. Estudios públicos108, 207-228.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.