Ce se întâmplă cu creierul când nu te odihnești? - Doza de Sănătate
 

Ce se întâmplă cu creierul când nu te odihnești?

Când nu te odihnești, este normal să uiți lucruri, să ai o dispoziție proastă sau să nu te poți concentra. De asemenea, unele studii leagă lipsa de somn de boli precum obezitatea, diabetul și maladia Alzheimer.
Ce se întâmplă cu creierul când nu te odihnești?

Ultima actualizare: 08 iulie, 2021

Este posibil să fi observat că a nu te odihni suficient poate afecta fiecare aspect al vieții de zi cu zi, mai ales când această situație persistă și nu dormi corect zile întregi. Ce se întâmplă cu creierul când nu te odihnești?

Până de curând, oamenii de știință nu știau care este adevărata funcție a somnului. Nu era clar de ce trebuie să dormim dacă, atunci o facem, intrăm într-o stare vulnerabilă din punct de vedere fizic. De-a lungul anilor, multe studii au demonstrat care este funcția somnului.

Astăzi știm că, fără somn, vom muri în câteva zile. De fapt, vom muri mult mai repede decât am face-o fără mâncare. Atunci când nu te odihnești, sistemul afectiv, concentrarea și chiar sistemul imunitar au de suferit.

Specialiștii au studiat daunele pe care le poate provoca lipsa de somn la nivelul întregului corp. În acest articol, îți vom explica ce se întâmplă cu creierul atunci când nu te odihnești.

Ce se întâmplă cu creierul când nu te odihnești?

Cu toții am auzit că trebuie să dormim între 7 și 8 ore pe zi. De asemenea, ar trebui să fie un somn de bună calitate. Atunci când nu te odihnești, toate părțile corpului suferă, în special creierul.

Studii multiple arată că atunci când nu dormi suficient timp de câteva zile consecutive, sute de celule cerebrale mor. De fapt, specialiștii încep să facă legătura între lipsa de somn și boli precum maladia Alzheimer.

În plus, se pare că odihna este direct legată de dimensiunea creierului. Specialiștii au observat că anumite părți ale acestui organ sunt mai mici la persoanele care nu dorm suficient.

Creier uman reprezentat grafic
Creierul are nevoie de odihnă adecvată pentru a funcționa corect.

Ce funcții ale creierului se schimbă atunci când nu dormi suficient?

Când nu te odihnești, pe lângă faptul că suferi modificări structurale în creier, și multe alte funcții se schimbă. În primul rând, este important să menționăm că starea de spirit este afectată. Oamenii care sunt obosiți continuu tind să aibă o perspectivă negativă asupra vieții.

În plus, probabil că vei deveni mai iritabil. De asemenea, este normal ca lipsa somnului să afecteze creativitatea și inteligența. Când nu te odihnești, observi că ești puțin „mai lent” când vine vorba de gândire și raționament. La fel se întâmplă și cu nivelurile de concentrare.

De asemenea, este important să știi că memoria va fi afectată în mod deosebit. Păstrarea informațiilor devine mult mai complicată atunci când nu dormi suficient. De fapt, amintirile pot să fie perturbate. Și, în cele din urmă, după o insomnie prelungită, unii oameni experimentează halucinații.

Creierul când nu te odihnești
Dacă creierul nu se odihnește suficient, este posibil să devii iritabil și să constați că procesele creative sunt foarte lente.

Ce altceva se întâmplă cu corpul tău când nu dormi?

Este clar că atunci când nu te odihnești, daunele asupra sistemului nervos central pot fi ireversibile. Dar creierul nu este singurul organ pe care lipsa somnului îl poate deteriora. Există multe boli pe care specialiștii le leagă de somnul insuficient.

De exemplu, specialiștii leagă anumite tulburări metabolice, cum ar fi obezitatea și diabetul, de lipsa somnului. În mod similar, anxietatea și depresia sunt corelate cu lipsa de odihnă.

Tulburările de somn pot afecta chiar și fertilitatea și sistemul imunitar. De aceea, este important să ai obiceiuri de dormit sănătoase.

Este adevărat că unii oameni au nevoie de mai mult somn decât alții. Cu toate acestea, oamenii de știință le recomandă adulților să doarmă între 7 și 8 ore pe zi. De asemenea, este vital să atingi faza de somn profund, astfel încât odihna să fie cu adevărat vindecătoare. Dacă ai probleme atunci când vine vorba de somn, trebuie să contactezi un specialist în domeniu.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.