Logo image
Logo image

12 sfaturi despre cum să fii altruist

5 minute
A ajuta fără să aștepți ceva în schimb înseamnă a fi dezinteresat. Ceea ce consideri că este o mică acțiune poate fi un lucru foarte important pentru altcineva. Iată câteva sfaturi pentru a-i ajuta pe ceilalți fără să aștepți o recompensă, dând dovadă de altruism!
12 sfaturi despre cum să fii altruist
Ultima actualizare: 03 august, 2023

Ar trebui să fii dezinteresat și să pui nevoile altora înaintea nevoilor tale? Cum poți să fii mai altruist?

A fi altruist înseamnă este să ai dorința de a-i ajuta pe ceilalți fără să aștepți ceva în schimb. Nu numai că îți va aduce multă satisfacție, ci vei fi și mai amabil.

Una dintre primele definiții ale altruismului este „preocuparea mai intensă față de nevoile și dorințele altora decât față de propriile nevoi”. Întreabă-te de câte ori acționezi fără să te gândești doar la ce îți iese ție, la ce ți se potrivește și la ce te face să te simți bine.

Cum să fii altruist: importanța acestui tip de comportament

A fi altruist îți permite să înțelegi mai bine lumea din alte perspective și să vezi problemele, atitudinile și reacțiile dintr-un punct de vedere diferit. Nu este ușor să dezvolți tendința de a ajuta fără să te gândești mai întâi la tine, dar este cu siguranță un lucru plin de satisfacții.

Potrivit cărții lui Allan Luks și Peggy Payne, The Healing Power of Doing Good: The Health and Spiritual Benefits of Help Help Others, altruismul scade stresul și îmbunătățește echilibrul emoțional. În plus, satisfacția nu este doar momentană, ci vine de fiecare dată când îți amintești acțiunea. Îți crește stima de sine, încrederea și abilitățile de socializare și, de asemenea, contribuie la bunăstarea societății.

12 sfaturi despre cum să fii altruist

Acordă-ți câteva minute pentru a te gândi la cum să fii mai altruist.Ți se pare greu?<Citește mai departe! Următoarele sfaturi vor simplifica sarcina.

1. Fii empatic

A fi altruist depășește propriile gânduri. Trebuie să treci dincolo de concentrarea asupra emoțiilor propriilor și asupra a ceea ce îți dorești.Nu este vorba despre grija de sine, ci despre ascultarea și înțelegerea celorlalți.Te va ajuta să recunoști orice mod în care poți aduce puțină lumină în viața altora.

Vezi și:

Ce este codependența emoțională?

Some figure
Empatia îți permite să te deconectezi de ego-ul tău pentru a-l proiecta către ceilalți.

2. Ascultă mai mult și vorbește mai puțin

O modalitate de a arăta interes pentru cineva este să asculți, mai ales dacă vrea să împărtășească o realizare sau să se descarce cu privire la problemele sale. Întrebă interlocutorul cum a fost ziua sa și dă-i șansa de a se exprima și de a ușura. Vei descoperi că, în timpul conversației, acesta va dori să primească informații despre tine.¿

3. Nu critica

Caută soluții în loc să evidențiezi răul. Există mai multe modalități de a spune același lucru și este mai bine să enunți o părere constructivă dacă a ta nu este pozitivă. Accentuează și încurajează ceea ce este bun.

4. Iubește-te

Este imposibil să-i iubești pe ceilalți dacă nu te iubești pe tine. Dezinteresul autentic începe atunci când te iubești pe tine. O modalitate de a face acest lucru este să fii recunoscător pentru cine ești.

5. Nu este întotdeauna bine să ieși în evidență

Nu este rău să fii generos; ceea ce este neplăcut este să te lauzi sau să te aștepți la premii pentru bunătate. Lasă faptele să vorbească de la sine ori de câte ori faci un lucru altruist și ajuți pe cineva la nevoie. Asta face ca acțiunile tale să fie mai speciale.

6. Oferă ceea ce ți-ai dori pentru tine

Începe cu familia și oferă cadouri simbolice, de exemplu. Acțiunile mici deschid calea pentru gesturi mai mari. Nu, nu trebuie să le faci pe plac celorlalți, dar vei înțelege cât de bine te simți atunci când o faci.

7. Cultivă-ți răbdarea

Persoanele altruiste au răbdare, o calitate de dorit pentru a evita frustrarea sau furia. Nu dispera pentru că nu poți să mergi înainte, va veni și vremea ta. Nu are rost să te enervezi pe alții; ține minte că ai putea fi tu în locul lor. Începe o conversație; este mai benefic pentru toată lumea.

8. Spune „nu” mai puțin

Este mai satisfăcător să spui „da”. Fii pozitiv în situațiile care nu implică niciun risc sau pericol. Îți va aduce fericire și bucurie. Ai ceva de oferit sau știi o modalitate de a ajuta? De ce să nu o faci dacă are o mare semnificație pentru cel care are nevoie de ajutor?!

9. Lasă totul să curgă

Controlul asupra a ceea ce se întâmplă nu este prea important. Câștigi mai mult atunci când lași lucrurile să curgă și îți permiți să fii surprins de ceea ce presupune drumul către obiectiv. Vei vedea în cele din urmă cât de plăcut este să ajuți.

10. Reflectă asupra comportamentului tău

Acordă-ți timp pentru a reflecta asupra obiceiurilor, gândurilor și acțiunilor tale. Examinează modul în care te tratezi și modul în care îi tratezi pe ceilalți.

De asemenea, analizează dacă ai fi putut să dai sau să iubești mai mult. Nu o face ca o pedeapsă, ci pentru a face ziua următoare să fie mai bună. Unii psihologi recomandă meditația pentru a lucra asupra emoțiilor.

11. Urmărește un model de altruism

Imită exemplul unei persoane pe care o admiri și o percepi ca fiind altruistă. Înțelege cum îi ajută pe ceilalți și ce impact au acțiunile sale. Există multe exemple de urmat.

12. Iartă din inimă

Nu le râde în față celor care îți cer iertare. Vezi ceea ce s-a întâmplat dintr-o altă perspectivă. Nu este ușor să-ți ceri scuze, dar este un mare pas către altruism și coexistență pașnică.

Vezi și:

De ce trebuie să donezi sânge vara?

Some figure
Este dificil să ierți și să uiți ranchiuna, dar este un proces de vindecare care te pune pe calea către empatie ca formă de eliberare.

Cum să fii altruist: valoarea acestei calități

A fi altruist înseamnă a-i trata pe ceilalți așa cum ți-ai dori să fii tratat, fără a-i răni în vreun fel în beneficiul tău. De fapt, altruismul este vital în dezvoltarea personală.

În plus, nu aștepta un anumit moment pentru acțiune și fii generos zilnic. De exemplu, oferă un loc unei persoane în vârstă sau unei gravide în autobuz, donează hainele pe care nu le mai porți, ține ușa liftului deschisă pentru ca cineva să urce, salută când intri într-un loc și urează-le oamenilor o zi bună.

Aceste gesturi de zi cu zi îți hrănesc mintea, spiritul și emoțiile atunci când le faci din inimă fără să aștepți recunoașterea.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Diccionario de la lengua española. Edición del Tricentenario. Actualización 2020. https://dle.rae.es/desinter%C3%A9s?m=form
  • Luks A, Payne P. El poder curativo de hacer el bien: la salud y los beneficios espirituales de ayudar a otros. iUniverse.com, Inc. Estados Unidos; 1999-2001. https://books.google.co.ve/books?id=mKyVmabyXzAC&printsec=frontcover&hl=es#v=onepage&q&f=false
  • Meditación de bondad amorosa. Centro de Investigación de la Conciencia Plena. Ucla. https://www.uclahealth.org/marc/mindful-meditations

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.