13 întrebări de adresat unui adolescent
Pubertatea duce la schimbări care transcend fizicul. Această etapă este însoțită de prejudecăți și afirmații care se limitează la cât de dificil este să faci față tinerilor. Dar există întotdeauna modalități de a încuraja apropierea în familie. De exemplu, există 13 întrebări de adresat unui adolescent care să-l facă să se simtă înțeles și nu presat.
Fondul Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF) conceptualizează adolescența ca fază necesară pentru a deveni adult, cu posibilități multiple de învățare. Organizația Mondială a Sănătății (OMS), la rândul său, stabilește perioada adolescenței ca fiind de la 10 la 19 ani.
Provocarea pentru adulți este să pună bazele unei relații sănătoase cu copiii, mai ales într-o epocă dominată de social media.
Importanta comunicării cu copiii
Părinții și copiii se înțeleg mai bine atunci când comunicarea este eficientă. În caz contrar, există posibilitatea unor comportamente care dăunează conviețuirii și limitează dezvoltarea liberă, așa cum se menționează în Revista de Divulgación Científica.
Depozitul Instituțional al Universității Naționale Deschise și La Distanță evidențiază faptul că unele nuclee familiale prezintă conflicte din cauza absenței dialogului, prezenței neconformităților și imposibilității de a ajunge la soluții. În acest sens, se sugerează ca părinții să favorizeze o atmosferă plină de încredere.
Recomandăm: 5 sfaturi pentru stabilirea limitelor pentru adolescenți
13 întrebări de adresat unui adolescent pentru a construi încrederea între părinți și copii
Socializarea în familie are un impact pozitiv asupra copiilor atunci când îi asculți, acorzi importanță lucrurilor pe care le spun, le validezi opiniile fără a judeca și le arătați cum să-și exprime sentimentele. Pare dificil, mai ales când unii tineri se ascund în spatele unor răspunsuri concise.
Deci, care este modalitatea de a înțelege și de a consolida comunicarea? Dacă pui următoarele întrebări unui adolescent, vei sparge gheața și vei deschide calea către conversații fluente.
1. Care a fost cel mai amuzant lucru care ți s-a întâmplat astăzi?
Pe scurt, situațiile amuzante reprezintă o oportunitate de a începe o discuție interesantă. Cu siguranță copilul tău a făcut ceva amuzant azi.
2. Care este trupa muzicală care îți place?
Nu este vorba despre a te amesteca în gusturile sale, ci mai degrabă despre cunoașterea preferințelor lui. În plus, tinerilor le place să vorbească despre muzica lor preferată. Ascultați câteva melodii împreună.
3. Cine este cel mai bun prieten al tău?
Poate îi cunoști prietenii, dar nu știi care este cel mai apropiat. Lasă-l să-l invite acasă.
4. Ce invidiezi la familiile prietenilor tăi?
Toate familiile sunt diferite și rolul lor este decisiv în comportamentul tinerilor. Este normal ca copilul să compare aspecte și să simpatizeze cu cei din afara cercului său.
Jurnalul Electronic de Portaluri Medicale susține că nucleul familial trebuie să se adapteze pentru a rezolva și susține etapele adolescenței, deoarece acest aspect se va reflecta în stima de sine a copilului, independența acestuia, integrarea în societate și autonomia părinților.
5. Ce regulă ai stabili pentru toată casa?
Stabilirea unui ghid te va face să te simți inclus și respectat. În plus, îți permite să-ți gestionezi inteligența emoțională, să identifici ceea ce nu-ți place.
6. Ce te sperie?
Să rămână fără prieteni, să nu fie acceptat și să pice un examen.. Părinții trebuie să descopere aceste frici și să ajute adolescentul să le depășească.
7. Ce superputere ai vrea să dezvolți?
Toate răspunsurile sunt corecte. Nu există vârstă propice pentru anumite răspunsuri. Copiii se gândesc la puteri care ar facilita sarcini sau le-ar îndeplini fanteziile.
8. Ce mai faci în dragoste?
Discreția cu privire la viața amoroasă este caracteristică adolescenței. Poate din rezervare, copiii preferă să nu dezvolte problema. Dar merită să încerci să afli dacă există un interes sentimental pentru cineva.
9. Există ceva care te face să-ți fie rușine de părinții tăi?
Anumite comportamente parentale deranjează adesea copiii. Fără să sune ca o afirmație, întreabă-l ce atitudini ale tale îl deranjează.
Probabil ți s-a părut un fapt amuzant, dar nu și lui. Folosiți ocazia pentru a aborda problemele împreună.
10. Ce îți place cel mai mult la familia noastră?
Oricât de comună ar părea familia ta, există cu siguranță ceva care o face specială. Descoperă asta prin ochii copilului tău.
Citește și: Semne de avertizare în sănătatea adolescenților
11. Există probleme legate de bullying la școală?
Este o greșeală să crezi că bullying-ul are loc doar în școli. Uneori, bătăușii înconjoară victima în cel mai apropiat cerc. Abordarea situației este crucială, deoarece consecințele sale duc la depresie și anxietate, după cum raportează portalul Stopbullying.
12. Care este principala ta putere și cea mai mare slăbiciune a ta?
La orice vârstă există plusuri și minusuri. Dacă tânărul știe de ce să profite, se va descurca mai bine. Lucrează la ceea ce prezintă probleme pentru a-l face optim pentru viitor. Învață-l să aplice matricea SWOT.
13. Unde în lume ți-ar plăcea să locuiești?
Cu această întrebare te apropii de vise. Întreabă-l pe tânăr despre locurile pe care și-ar dori să le viziteze sau unde i-ar plăcea trăiască. Ce băiat sau fată nu și-ar dori să cunoască Tokyo, Australia sau Patagonia?
Întrebări de adresat unui adolescent: greșeli frecvente
O greșeală majoră în comunicarea părinte-copil este a crede că tânărul se va deschide de la început. Este un proces care necesită răbdare și feedback. Adică, se așteaptă ca și tu să-i vorbești despre experiențele tale.
Lasă deoparte generalizările, descalificările și criticile, pentru că te vei îndepărta de obiectiv. Ascultă și arată interes pentru viața adolescentului.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Álvarez A, Hernández V, Medina P. Comunicación entre padres e hijos adolescentes. Revista de Divulgación Científica. México; 2017. https://www.mendeley.com/catalogue/084041d5-aa14-3e9a-815b-468593c5c064/?utm_source=desktop&utm_medium=1.19.4&utm_campaign=open_catalog&userDocumentId=%7Bae116c5c-fd92-44e3-8640-0dcb7cf52949%7D
- Arteaga R. Matriz FODA. Coordinación de Universidad Abierta, Innovación Educativa y Educación a Distancia. México; 2020. https://www.mendeley.com/catalogue/e2c4f4eb-19ac-3ab6-8dfc-9e573367aad3/?utm_source=desktop&utm_medium=1.19.4&utm_campaign=open_catalog&userDocumentId=%7B91e987ff-4738-4137-9b93-c551a23b4db0%7D
- Casadiego Granados J, Martínez Estrada C, Riatiga Corredor A, Vergara López E. Habilidades de la comunicación asertiva como estrategia en la resolución de conflictos familiares que permita contribuir al desarrollo humano integral en la familia. Repositorio Institucional de la Universidad Nacional Abierta y a Distancia. Colombia; 2015. https://www.mendeley.com/catalogue/0987e205-1d69-339e-bac6-52c9bba20ac4/?utm_source=desktop&utm_medium=1.19.4&utm_campaign=open_catalog&userDocumentId=%7Bd3722c5c-c564-417c-a650-a1125581bc50%7D
- Efectos del acoso. Stopbullying. Estados Unidos. https://espanol.stopbullying.gov/acoso-escolar-mkc4/efectos
- Gavilanes Y, Rengel R, Rojas L, Suárez R. La funcionalidad familiar: una determinante de la conducta de los adolescentes. Revista Electrónica de Portales Médicos. España; 2017. https://www.mendeley.com/catalogue/c27a31b5-1c8e-391f-82e1-adb57ac470d3/?utm_source=desktop&utm_medium=1.19.4&utm_campaign=open_catalog&userDocumentId=%7B74942fb4-3cc2-445e-a81f-21e493d3b2a3%7D
- ¿Qué es la adolescencia? Unicef. Uruguay; 2020. https://www.unicef.org/uruguay/que-es-la-adolescencia
- Salud del adolescente. OMS. https://www.who.int/es/health-topics/adolescent-health#tab=tab_1
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.