3 preparate tradiționale de Crăciun pe glob
Scris și verificat de nutriționistul Saúl Sánchez Arias
Crăciunul se sărbătorește diferit în întreaga lume. Există mai multe preparate tradiționale de Crăciun care sunt tipice fiecărei țări, ceea ce conferă acestei perioade o serie de conotații unice. Din acest motiv, îți vom prezenta 3 preparate pe care le vei adora!
În ciuda faptului că este o vacanță în care stai cu cei dragi și mâncarea din abundență este prioritară, este posibil să menții o dietă sănătoasă în tot acest interval de timp.
3 preparate tradiționale de Crăciun pe glob
1. Puiul prăjit cu cartofi japonezi
Acesta este unul dintre cele mai cunoscute preparate tradiționale de Crăciun în Japonia. Sosurile caracterizează gastronomia acestei țări. Nu este cel mai sănătos preparat. Nu trebuie să uităm că prăjirea generează acizi grași de tip trans, care s-au dovedit a fi dăunători sănătății atunci când sunt consumați în exces. De regulă, atunci când vorbim despre o dietă sănătoasă, afirmăm necesitatea de a evita alimentele prăjite.
Pentru a experimenta preparatul autentic, pune lângă puiul prăjit un sos american, cum ar fi ketchupul. În acest fel, te vei bucura de toată aroma preparatului.
Dacă vrei să reduci impactul negativ al acestui preparat asupra corpului, poți să-l faci de la zero acasă. În acest fel, poți alege partea de pui pe care o consumi și uleiul pe care îl utilizezi.
Vezi și:
2. Curcanul la cuptor din Statele Unite ca fel de mâncare vedetă de Crăciun
Este tipic Ziua Recunoștinței, dar și de Crăciun. Curcanul la cuptor este un clasic al gastronomiei americane, fiind gătit la temperaturi ridicate, cu sosuri și umpluturi.
În acest caz, carnea este servită cu mazăre sau piure de cartofi. În plus, trebuie remarcat faptul că pasărea este gătită întreagă și umplută cu legume.
Este o rețetă destul de sănătoasă. Oferă proteine cu valoare biologică ridicată, necesare pentru a garanta sănătatea masei slabe. Acest lucru este demonstrat de un studiu publicat în revista Nutrients. În paralel, antioxidanții prezenți în legume sunt capabili să neutralizeze formarea radicalilor liberi.
Ca dezavantaj am putea menționa că acest fel de mâncare este uneori însoțit de cartofi prăjiți, ceea ce îi afectează valoarea nutritivă. Este de preferat să optezi pentru gătitul la temperaturi scăzute, deoarece acest lucru nu generează acizi grași trans sau toxici, cum ar fi acrilamida.
3. Panettone italian
Deși este o rețetă originară din Italia, este savurată în multe țări occidentale. Panettone se caracterizează prin asemănarea cu un chec, deși este mai spongios și umplut cu stafide sau bomboane de ciocolată.
De asemenea, este posibil să conțină nuci, cum ar fi fisticul. Acestea sunt capabile să ofere grăsimi sănătoase unei rețete cu conținut ridicat de zahăr și unt. Din acest motiv, nu se recomandă consumul de panettone în mod regulat. Este mai bine să-l păstrezi pentru situații speciale.
Consumul de zahăr în cantități mari s-a dovedit a afecta sănătatea metabolică. Poate crește rezistența la insulină și poate promova dezvoltarea diabetului de tip 2, care este legat de alte boli cronice și complexe.
Vezi și:
Pregătește preparate tradiționale de Crăciun din alte țări
Nu este o idee rea să variezi rețetele în funcție de meniu și să pregătești preparate sau deserturi de Crăciun din alte țări. Așadar, poți da o notă diferită acestei perioade a anului, pe care o vei împărtăși cu familia și prietenii.
Nu uita că, deși este foarte probabil să mănânci excesiv în anumite zile, nu ar trebui să-ți creezi obiceiuri proaste din cauza acestei sărbători. Încearcă să menții obiceiurile pe care le-ai cultivat pe tot parcursul anului. De asemenea, nu uita să faceți mișcare cât mai des posibil.
În cele din urmă, bucură-te de cei dragi cât mai mult posibil. Încearcă să împărtășești experiențe cu ei și folosește mâncarea ca formă de socializare și legătură.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Wilczek MM., Olszewski R., Krupienicz A., Trans fatty acids and cardiovascular disease: urgent need for legislation. Cardiology, 2017. 138 (4): 254-258.
- Landi F., Calvani R., Tosato M., Martone AM., et al., Protein intake and muscle health in old age: from biological plausibility to clinical evidence. Nutrients, 2016- 8 (5): 295.
- Johnson RJ., Sánchez Lozada LG., Andres P., Lanaspa MA., Perspective: a historical and scientific perspective of sugar and its relation with obesity and diabetes. Adv Nutr, 2017. 8 (3): 412-422.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.