Descoperă o rețetă delicioasă de sos de iaurt
Oricât de greu de crezut ar părea, poți prepara acasă majoritatea sosurilor disponibile în supermarketuri. În articolul de azi, îți propunem o rețetă de sos de iaurt care este atât delicioasă, cât și versatilă. Poți combina următorul preparat cu diverse mâncăruri.
Avantajele sosurilor de iaurt preparate acasă
- Poți să le personalizezi cu ingredientele tale favorite.
- Poți să folosești ingrediente proaspete și să le prepari chiar înainte de a le servi. Astfel, vei conserva proprietățile benefice ale iaurtului.
- Sunt mai ieftine decât cele din comerț, mai ales dacă prepari doar cantitatea de care ai nevoie.
- Vor rămâne mai puține resturi care se pot strica. Acest beneficiu este important deoarece asemenea sosuri conțin ingrediente perisabile ca iaurtul.
- Pot fi adaptate nevoilor persoanelor care le vor consuma. Majoritatea iaurturilor naturale conțin probiotice și sunt deja sărace în lactoză, drept pentru care cei cu intoleranță la această substanță le pot consuma. În plus, există numeroase iaurturi vegane pe piață.
Diferite tipuri de sos de iaurt
Când vine vorba de a prepara sosuri de iaurt, singura limită este imaginația ta. Iaurtul este foarte versatil și merge de minune cu alte ingrediente precum ierburile, mirodeniile sau chiar murăturile. Așadar, poți să-l folosești pentru a obține un sos sărat, picant, dulce sau dulce acrișor. Totul depinde de tipul de preparat cu care îl vei servi.
Citește și:
Ca să obții un sos mai apos, folosește iaurt natural diluat și adaugă puțină apă. Dacă preferi sosurile groase, optează pentru iaurt integral sau grecesc. Poți adăuga murături, măsline sau anșoa. Rezultatul va fi un sos de iaurt sănătos preparat acasă.
Utilizările sosurilor de iaurt
Sosul de iaurt preparat acasă are multe utilizări în bucătărie. Mai jos, îți prezentăm câteva dintre acestea.
Aperitiv pentru dipping
Sosul de iaurt poate fi folosit la fel ca mojo, un sos pentru dipping foarte gros originar din insulele Canare. Merge combinat cu hummus și guacamole dacă vrei să servești bețișoare din legume, pâine prăjită sau pită.
Ar putea să te intereseze:
Ca să prepari un sos pentru dipping, te sfătuim să folosești iaurt grecesc natural și mirodenii sau ierburi proaspete după gust.
Sos pentru umpluturi
Îți plac kebab-urile, burritos și gustările vegetale? Dacă răspunsul tău la această întrebare este da, trebuie să încerci sosul grecesc tzatziki, care este ideal pentru aceste preparate.
Sos dressing pentru asezonare
Acest tip de sos poate fi folosit pentru asezonarea legumelor cu frunze verzi, a orezului, a pastelor și a salatelor. Constituie un dressing excelent și pentru legumele gătite la aburi.
Încearcă să înlocuiești dressing-urile din comerț cu acest sos preparat acasă. Va fi mai cremos, mai ușor de digerat și mai sărac în grăsimi decât sosurile preparate cu smântână sau brânză.
Sos dressing
Sosul de iaurt poate fi inclus în rețete pe bază de carne sau pește. Poate intensifica aroma tocănițelor de miel sau a preparatelor simple ca pieptul de pui la grătar.
Dacă ai nevoie de un sos pentru preparate ca fileul de somon sau merluciu, pur și simplu amestecă iaurt cu mărar, arpagic și curry sau muștar.
O rețetă simplă de sos de iaurt
După cum poți vedea, sosul de iaurt poate fi de mai multe feluri. Însă există anumite ingrediente de bază pe care orice sos de iaurt autentic ar trebui să le conțină.
Ingrediente pentru 4 porții:
- 250 ml (2 unități comerciale) de iaurt (Ai nevoie de iaurt natural pentru a prepara sosul de bază, astfel încât să fii sigur că acesta conține probiotice și este lipsit de zahăr. Evită iaurturile cu 0% grăsime, deoarece conțin îndulcitori adăugați.)
- 1-2 linguri de ulei de măsline (Poți folosi un alt ulei vegetal dacă aroma celui de măsline ți se pare prea intensă. Însă optează mereu pentru uleiuri vegetale presate la rece.)
- 550 ml de zeamă de lămâie
- 1 linguriță de sare de mare
- 1/2 linguriță de piper negru măcinat
Toarnă toate ingredientele într-un castron. Începe cu iaurtul, după care poți să adaugi uleiul și zeama de lămâie. Apoi, asezonează după gust și amestecă bine cu o lingură până obții o consistență fină. Depozitează sosul în frigider dacă nu îl vei consuma imediat. Nu-l păstra mai mult de 24 de ore.
Folosește acest sos pentru a oferi o aromă specială preparatelor tale și adaugă orice alte ingrediente vrei. Suntem siguri că îl vei adora!
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Srour B., Fezeu LK., Kesse Guyot E., Alles B., et al., Ultra processed food intake and risk of cardiovascular disease: prospective cohort study. BMJ, 2019.
- Tomdio A., Ritchie M., Miller AC., Omega 3 fatty acids and cardiovascular disease prevention. Am Fam Physician, 2019. 100 (4): 209-210.