Logo image
Logo image

3 rețete de somon la cuptor 100% sănătoase

5 minute
Probabil obișnuiești să îl gătești altfel, însă există rețete de somon la cuptor 100% sănătoase, care vor avea grijă de sănătatea ta fără a sacrifica gustul acestui pește minunat.
3 rețete de somon la cuptor 100% sănătoase
Eliana Delgado Villanueva

Scris și verificat de nutriționistul Eliana Delgado Villanueva

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Somonul este unul dintre cei mai populari pești utilizați în gastronomie. Grație texturii sale fine și aromei subtile, acesta este ingredientul perfect pentru numeroase rețete. În articolul de azi, îți vom prezenta câteva rețete de somon la cuptor 100% sănătoase și ușor de preparat.

Somonul este un pește foarte sănătos, recomandat de specialiștii în nutriție grație numeroaselor sale beneficii:

  • Este bogat în vitamina B3, B6 și D. De asemenea, conține minerale esențiale precum potasiul, fosforul, sodiul, iodul și magneziul.
  • Acizii omega 3 din somon sunt excelenți pentru sănătatea cardiovasculară și reduc nivelul de colesterol rău (LDL) din sânge.
  • Îmbunătățește funcționarea creierului.
  • Crește rata metabolică și reduce riscul apariției diabetului.

Prin urmare, nu sta pe gânduri atunci când vrei să mănânci sănătos. Somonul este alegerea excelentă. În cele ce urmează, îți vom arăta cum să prepari 3 rețete de somon la cuptor incredibil de aromate. Sunt ingenioase și distractiv de pregătit!

3 rețete de somon la cuptor 100% sănătoase

Some figure

1. Pizza cu somon

Deși pizza cu pește nu este un preparat foarte des întâlnit, vei adora această rețetă. De asemenea, nu uita că preparatele gătite în cuptor sunt cele mai sănătoase deoarece nu sunt arse sau pline de grăsime.

Ingrediente

  • 3 linguri de unt (60 g)
  • 1 lingură de drojdie (15 g)
  • 3 ouă
  • 3 căni de făină de grâu (360 g)
  • 1 lingură de sare (15 g)
  • 1/2 cană de lapte (125 ml)
  • 3 linguri de suc de roșii (45 ml)
  • 1 1/4 căni de mozzarella (240 g)
  • 240 g somon tăiat bucățele
  • 1 lingură de oregano (15 g)

Mod de preparare

  • Primul lucru pe care trebuie să-l faci este să pregătești aluatul de pizza. Pentru acest lucru, amestecă într-un bol de dimensiune medie untul, drojdia, ouăle, făina și sarea.
  • Apoi, adaugă laptele și frământă totul până capătă consistența unui aluat. Formează o bilă și presară pe ea puțină făină. Las-o să stea deoparte timp de 30 de minute.
  • După scurgerea acestui interval de timp, folosește un sucitor pentru a întinde aluatul în formă de blat de pizza. Ține cont și de dimensiunea tăvii pe care urmează să o folosești.
  • Pune pe aluat lingurile de suc de roșii și puțină mozzarella.
  • Apoi, adaugă bucățile de somon pe pizza, restul de mozzarella și presară deasupra oregano.
  • Încălzește cuptorul la 190°C (374°F) și coace pizza timp de 10 minute. Las-o să se răcească și servește-o. Poftă bună!

Încearcă ceva delicios:

Rețete cu somon în sos de lămâie

2. Somon la cuptor dulce acrișor

Some figure

Preferi în general să servești carne roșie? Nu este nimic rău în a face acest lucru, deoarece carnea roșie îți oferă cantități importante de proteine și minerale esențiale pentru organism. Însă din când în când este important să-ți variezi meniul. Aceste rețete de somon la cuptor sunt excelente pentru o dietă echilibrată.

Ingrediente

  • 2 fileuri de somon (circa 400 g)
  • 1 ceapă
  • 1 morcov
  • 2 linguri de zahăr brun (30 g)
  • 1 cană de apă (250 ml)
  • 1 lingură de amidon de porumb (15 g)
  • 2 linguri de suc de roșii (30 ml)
  • 1 lingură de sos de soia (15 ml)
  • 1 lingură de sare (15 g)
  • 1/2 lingură de piper (8 g)
  • 1 lingură de ulei de măsline extravirgin (15 ml)

Mod de preparare

  • Mai întâi, pune uleiul de măsline într-un bol și taie ceapa și morcovul julien.
  • Apoi, pune somonul în bol și adaugă legumele, sarea și piperul. Pune bolul în frigider timp de 20 de minute.
  • Pregătește sosul dulce acrișor ce va însoți somonul. Într-o tigaie, încălzește apa împreună cu sosul de soia, amidonul de porumb, zahărul și sucul de roșii. Amestecă până se îngroașă compoziția.
  • În acest moment, scoate bolul cu somon din frigider, transferă peștele într-o tavă, toarnă sosul deasupra lui și acoperă-l cu o folie de aluminiu.
  • Coace somnul în cuptor la 190°C (374°F) timp de 15 minute, apoi lasă-l să se răcească puțin și servește.

Îți recomandăm:

Rețetă de somon la cuptor cu legume

3. Aperitiv cu somon

Some figure

Cel mai bun lucru legat de această rețetă cu somon este versatilitatea sa: o poți servi ca aperitiv sau ca fel principal. Este mult mai ușor de preparat decât îți imaginezi.

Ingrediente

  • 3 căni de făină integrală de grâu (360 g)
  • 1/2 ceașcă de unt (100 g)
  • 2 linguri de sare (30 g)
  • 1/2 cană de apă rece (125 ml)
  • 4 ouă
  • 2 linguri de ulei de floarea soarelui (30 ml)
  • 2 căței de usturoi
  • 1/2 cană de orez (100 g)
  • 2 cepe (200 g)
  • 1 ceașcă de ciuperci (120 g)
  • 240 g de somon
  • 1 lingură de piper (15 g)

Mod de preparare

  • Mai întâi, amestecă într-un bol mare făina, un ou, untul și o lingură de sare. Apoi, adaugă apa și frământă bine până se formează un aluat fără cocoloașe. Pune aluatul în frigider.
  • Gătește orezul cu uleiul de floarea soarelui, puțină apă și restul de sare.
  • După aceea, scoate aluatul din frigider, întinde o foaie și taie-o în două.
  • Adaugă orezul și acoperă totul cu o folie din plastic până pregătești restul de umplutură.
  • Apoi, taie ceapa, somonul, cățeii de usturoi și ciupercile în bucățele mici și trage-le la tigaie cu un strop de ulei de floarea soarelui.
  • Bate ouăle rămase într-un bol și adaugă ingredientele sotate și piper. Amestecă bine.
  • Toarnă amestecul peste orez și acoperă totul cu partea de aluat rămasă. Stropește deasupra cu o picătură de ulei și pune totul în cuptor la 180°C (176°F) timp de 15 minute.
  • Lasă preparatul să re răcească și servește-l.

După cum ai putut observa, aceste rețete de somon la cuptor sunt simple. Îți garantăm că sunt și gustoase. Încearcă-le și tu!

 


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Lara JJ., Economou M., Wallace AM., Rumley A., Lowe G., Slater C., … Lean ME. J. (2007). Benefits of salmon eating on traditional and novel vascular risk factors in young, non-obese healthy subjects. Atherosclerosis.

https://www.atherosclerosis-journal.com/article/S0021-9150(06)00365-0/fulltext

  • Fundación española de la nutrición. Salmón.

http://www.fen.org.es/mercadofen/pdfs/salmon.pdf

 


Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.