Logo image
Logo image

3 strategii pentru reducerea consumului de sodiu

4 minute
Ai fost diagnosticat cu hipertensiune și ți s-a recomandat să-ți reduci aportul de sodiu? Iată 3 sfaturi utile pentru a face acest lucru fără mari sacrificii!
3 strategii pentru reducerea consumului de sodiu
Saúl Sánchez Arias

Scris și verificat de nutriționistul Saúl Sánchez Arias

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Pentru mulți oameni, reducerea consumului de sodiu este un lucru necesar, deoarece sănătatea lor cardiovasculară depinde de acest aspect. Acest mineral este unul dintre cele mai abundente din corp și îndeplinește funcții importante precum asigurarea transmiterii impulsurilor nervoase.

Aportul ridicat de sodiu este asociat cu un prognostic slab la persoanele cu hipertensiune. De aceea, în acest articol îți vom oferi mai multe recomandări pentru a reduce cantitatea de sodiu din dietă. Dacă le pui în practică, vei observa că sănătatea ta se va îmbunătăți pe termen mediu și lung.

Aceste sfaturi trebuie urmate doar de cei care au probleme cu aportul de sodiu. De asemenea, pentru sportivi sau persoanele care sunt expuse la un nivel ridicat de transpirație, recomandările pot fi diferite. Dacă ai întrebări, discută cu un medic specialist.

3 strategii pentru reducerea consumului de sodiu

În continuare, vom discuta despre abordările dietetice care te vor ajuta să reduci sodiul din dietă. Dacă ai dubii cu privire la reducerea aportului de sodiu, cea mai bună opțiune este să consulți un specialist, care te va putea ajuta să-ți creezi o dietă personalizată.

1. Stai departe de conserve

Murăturile sau conservele sunt o alegere bună în afara sezonului, deoarece au o durată mai lungă de viață. Sunt un mod atractiv și convenabil de a consuma anumite legume pe tot parcursul anului.

Conservele de leguminoase, de exemplu, sunt clasificate drept alimente sănătoase procesate. Aportul lor regulat garantează un consum optim de fibre, care este direct legat de o sănătate intestinală mai bună. Acest lucru este confirmat de cercetările publicate în Jurnalul Internațional de Practică Clinică, ce susține faptul că leguminoasele sunt utile în reducerea problemelor de circulație la adulții în vârstă.

Cu toate acestea, murăturile și măslinele conțin adesea mult sodiu, care poate fi dăunător anumitor persoane. Experții leagă aportul alimentar de sodiu de creșterea tensiunii arteriale, deși ultimele articole științifice arată o anumită discrepanță în acest sens.

Cu toate acestea, până la certificarea contrariului, recomandarea medicală este de a reduce aportul de sare la pacienții hipertensivi.

Citește mai mult:

Procesarea alimentelor și conținutul nutrițional

Some figure
Cantitatea de sodiu din murături este foarte mare. Prin urmare acestea sunt dăunătoare pacienților hipertensivi.

2. Redu-ți aportul de sodiu din sosuri

Sosurile conțin cantități mari de sare. Pentru reducerea consumului de sodiu, trebuie să elimini aceste alimente din dieta ta obișnuită.

Însă cel mai rău lucru nu este conținutul ridicat de minerale al sosurilor, ci contribuția lor calorică excesivă. În unele cazuri, prezența lipidelor de tip trans este un alt factor negativ. Aceste grăsimi sunt legate de un risc crescut de a dezvolta boli inflamatorii cronice, potrivit unui articol publicat în revista BMJ.

Dacă vrei vreodată să consumi un sos, cel mai bine este să îl prepari acasă. În acest fel, vei ști care sunt ingredientele sosului și de unde provin.

Atunci când cumperi sos industrial, trebuie să citești atent eticheta și să eviți produsele care conțin cantități mari de sodiu, lipide și aditivi de tip trans.

3. Evită alimentele de tip fast food

Industria fast food adaugă adesea cantități mari de sare alimentelor pentru a le îmbunătăți gustul. Acesta este motivul pentru care conținutul lor de sodiu este ridicat. De asemenea, preparatele din lanțurile de restaurante fast food conțin aditivi chimici care pot fi dăunători sănătății. Aceste alimente tind să fie prăjite, ceea ce reduce și mai mult calitatea nutrițională a acestora.

Dacă iei în considerare o dietă echilibrată și sănătoasă, trebuie să consumi alimente proaspete. În același timp, trebuie să-ți reduci consumul de alimente procesate, pentru a evita aportul de substanțe care pot fi dăunătoare sistemului cardiovascular.

Ca parte a strategiei de scădere a tensiunii arteriale, nutriționiștii au recomandat reducerea drastică a consumului de produse fast food. În acest fel, pacientul nu are acces direct la alimente care complică echilibrul fluidelor interne, ducând la creșterea valorii tensiunii arteriale.

Citește mai mult:

6 adevăruri despre consumul excesiv de sare

Some figure
Mâncarea de tip fast food nu este sănătoasă, deoarece are un conținut ridicat de sare și aditivi chimici care îi îmbunătățesc aspectul pentru vânzare.

Scăderea aportului de sodiu poate fi necesară în anumite situații

Dacă ai tensiunea arterială crescută, specialistul îți va recomanda reducerea aportului de sodiu pentru a evita complicațiile care decurg în urma progresului acestei boli. Pentru a respecta această recomandare, este important să iei în considerare sfaturile pe care ți le-am oferit în acest articol.

Nu uita că baza unei diete sănătoase este varietatea și, mai presus de toate, predominanța produselor proaspete și a legumelor. Combină o alimentație corectă cu exercițiile fizice regulate pentru fi sănătos și mereu în formă.

Dacă ești sportiv, consultă un specialist în nutriție înainte de a decide să-ți reduci aportul de sodiu din dietă. În caz contrar, ți-ai putea compromite echilibrul electrolitic și, astfel, performanța atletică.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Emmanuel A., Mattace Raso F., Neri MC., Petersen KU., et al., Constipation in older people: a consensus statement. Int J Clin Pract, 2017.
  • Pathak CM., Ix JH., Anderson CAM., Woodell TB., et al., Variation in sodium intake and intra individual change in blood pressure in chronic kidney disease. J Ren Nutr, 2018. 28 (2): 125-128.
  • Souza RJ., Mente A., Maroleanu A., Cozma AI., et al., Intake of saturated and trans unsaturated fatty acids and risk of all cause mortality, cardiovascular disease and type 2 diabetes: systematic review and meta analysis of observational studies. BMJ, 2015.
  • Castro-Martínez, María Guadalupe, et al. “Ácidos grasos trans de la dieta y sus implicaciones metabólicas.” Gaceta Médica de México 146.4 (2010): 281-288.
  • Pastor-Zarandona, Omar Alonso, and Juan Manuel Viveros-Paredes. “Ingesta de comida rápida y su influencia en la producción de N-aciletanolaminas involucradas en el ciclo hambre-saciedad.” Revista mexicana de trastornos alimentarios 8.2 (2017): 171-184.
  • Soto, Juan Ramón. “Tratamiento no farmacológico de la hipertensión arterial.” Revista Médica Clínica Las Condes 29.1 (2018): 61-68.
  • Sánchez, Ramiro A., et al. “Guías latinoamericanas de hipertensión arterial.” Revista chilena de cardiología 29.1 (2010): 117-144.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.