4 mituri despre ibuprofen
Verificat și aprobat de farmacistul Franciele Rohor de Souza
Ibuprofenul este unul dintre cele mai bine vândute medicamente din țara noastră și este disponibil pentru toată lumea. Deși este necesară o rețetă pentru vânzarea sa, doza mai mică de ibuprofen poate fi achiziționată din farmacii fără prescripție medicală. Fiind un medicament atât de popular, au fost create mituri despre ibuprofen care trebuie clarificate.
Deși unele medicamente sunt disponibile fără prescripție medicală, aceasta nu înseamnă că nu au recomandări specifice de utilizare. Utilizarea abuzivă a oricărui medicament poate duce la probleme grave de sănătate.
Prin urmare, atât în cazul ibuprofenului, cât și al altor medicament eliberate fără rețetă, trebuie să ne informăm despre posibilele efecte adverse. Să analizăm, prin urmare, diferitele mituri despre ibuprofen care circulă în zilele noastre!
Ce este ibuprofenul?
Este un medicament care aparține familiei de medicamente analgezice nesteroidiene. Este folosit mai ales pentru tratamentul durerilor și proceselor inflamatoare și pentru a inversa simptomele febrile.
Deși este un medicament utilizat pe scară largă și cu un profil de siguranță bun, nu este scutit de o serie de efecte adverse. Printre acestea se numără:
- Reacții alergice
- Probleme cardiovasculare
- Probleme gastrice, cum ar fi ulcerul duodenal
Din acest motiv, este esențial să existe o utilizare rațională, atât a acestui medicament, cât și a altora, în ciuda faptului că pot fi obținute în mod liber din farmacie. Trebuie să ne informăm întotdeauna despre indicațiile și contraindicațiile medicamentelor.
Mituri despre ibuprofen
1. Paracetamolul și ibuprofenul sunt același lucru
Este unul dintre cele mai răspândite mituri despre ibuprofen. Cu toate acestea, nu este adevărat. Paracetamolul nu are efecte antiinflamatorii precum ibuprofenul. Atunci când avem dureri asociate cu inflamația, este indicat ibuprofenul. Un exemplu este durerea menstruală, care provoacă inflamații în ovare, durere pentru care ibuprofenul va fi mai eficient.
Paracetamolul este mai eficient pentru tratamentul simptomelor febrile, deși ambele medicamente au efecte antipiretice.
Vă recomandăm:
2. A lua ibuprofen înainte de a bea alcool previne mahmureala
Este foarte frecvent ca tinerii să răspândească diferite mituri pentru a combate mahmureala atunci când merg la petreceri. Printre aceste mituri se numără cel care spune că administrarea ibuprofenului înainte de consuma alcool împiedică mahmureala ulterioară asociată cu excesul de băuturi alcoolice.
Adevărul este că această afirmație este complet falsă. În plus, dacă luați ibuprofen și apoi beți alcool, nu numai că nu împiedicați mahmureala, ci o puteți agrava.
Ambele substanțe sunt metabolizate în ficat, dând de lucru de două ori mai mult aceluiași organ. Acest lucru poate crește nivelul alcoolului în sânge, crescând efectele asupra organismului.
3. Poate duce la dependență
Ibuprofenul nu produce dependență sau toleranță. Cu alte cuvinte, utilizarea ibuprofenului nu va provoca o nevoie impulsivă de a continua tratamentul.
Este adevărat că uneori puteți avea un sentiment de toleranță sau de reducere a efectelor. Cu toate acestea, motivul este intensitatea durerii și nu ineficiența medicamentului.
Vedeți mai mult:
4. Utilizarea ibuprofenului poate provoca probleme cu ficatul
Printre miturile despre ibuprofen se numără cel al posibilelor efecte adverse asupra ficatului. Se face adesea confuzie cu potențialele leziuni hepatice pe care le are paracetamolul.
Adevărul este că ibuprofenul nu dăunează ficatului, ci afectează stomacul și poate provoca ulcere. În schimb, paracetamolul este hepatotoxic, adică toxic pentru ficat.
După cum puteți vedea, există mai multe credințe și mituri false despre ibuprofen care sunt răspândite pe scară largă. Și, în ciuda faptului că unii profesioniști apără auto-medicația cu acest medicament, vă recomandăm să vă informați întotdeauna cu privire la utilizarea corectă.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Espallargas Vargas, I., & Rodríguez De La Serna, A. (2004). Ibuprofeno. DOLOR. https://doi.org/10.2165/00128415-201214270-00079
- Bejarano, P. F. (2016). Ibuprofeno y analgesia. Ibuprofeno y Analgesia.
- Carabaño Aguado, I., Jiménez López, I., López-Cerón Pinilla, M., Calvo García, I., Pello Lázaro, A. M., Balugo Bengoechea, P., … Ruiz Contreras, J. (2005). Eficacia de ibuprofeno y paracetamol como antitérmicos. Anales de Pediatria. https://doi.org/10.1157/13071307
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.