5 alimente dăunătoare pe care le incluzi în dieta obișnuită
Verificat și aprobat de pedagogul în educație fizică și nutriționistul Elisa Morales Lupayante
A avea o alimentație sănătoasă și echilibrată pare puțin complicat, mai ales în aceste vremuri în care multe companii încearcă să mascheze alimentele nocive. Descoperiți 5 alimente dăunătoare pe care le includeți în dieta obișnuită!
Unele alimente au efecte negative asupra organismului pe termen mediu și lung. Cel mai îngrijorător lucru este că acestea tind să fie incluse în dietă foarte des. În multe culturi, acestea stau la baza pregătirii diferitelor rețete. Cunoașterea acestora și reducerea la minim a consumului lor este cea mai eficientă modalitate de a evita riscurile pe care le implică.
5 alimente dăunătoare pe care le includeți în dieta de zi cu zi
1. Orez alb sau rafinat
Orezul alb este mai atrăgător ca aspect, dar nu este cel mai sănătos. Pentru ca bobul întreg să aibă această culoare, trebuie să treacă printr-un proces de rafinare în care stratul exterior și germenul sunt îndepărtați. Aceasta este partea care găzduiește o mare parte din proprietățile sale.
Rezultatul este o cereală cu puțini nutrienți și un conținut ridicat de amidon. Ingerarea frecventă a fost asociată cu creșterea nivelului de zahăr în sânge și, pe termen lung, cu diabetul.
Potrivit unui studiu, consumul ridicat de orez alb este asociat cu un risc semnificativ crescut de diabet de tip 2, în special la populațiile asiatice.
Care este soluția?
Deși este puțin mai scump, cel mai bun înlocuitor este orezul brun. Coaja păstrează toți nutrienții pe care orezul alb îi pierde la rafinare. Oferă vitamine din complexul B, conține fibre, nu conține gluten și are un conținut foarte scăzut de grăsimi și calorii.
2. Făină de grâu rafinată
Făina de grâu rafinată este un alt aliment dăunător. Aceasta este foarte săracă în nutrienți, deoarece coaja cerealelor a fost îndepărtată. Această parte este cea care stochează toate fibrele, vitaminele și mineralele.
Făina albă este supusă unor tratamente chimice care au ca rezultat formarea unui produs secundar numit aloxan. Este o substanță care este utilizată în cercetarea științifică pentru a provoca diabet la șoarecii sănătoși.
Făina albă agravează constipația și duce la retenția lichidelor.
Citiți mai mult: 5 alimente nocive pentru inimă
Care este soluția?
Alegeți întotdeauna făina integrală de grâu și includeți-o în alimente cum ar fi pâinea, prăjiturile sau pastele. În plus, unele cercetări sugerează că aceasta are un efect pozitiv în prevenirea diabetului de tip 2.
3. Zahăr alb
Zahărul alb nu trebuie considerat un aliment, deoarece este o substanță chimică, care este extrasă din surse vegetale precum trestia sau sfecla.
Este foarte sărac în nutrienți, dar are un indice caloric ridicat care a fost legat de creșterea în greutate, dificultăți în metabolism și diabet.
În loc să ofere vitamine, minerale, fibre sau alți nutrienți, distruge sănătatea organismului și provoacă o dependență puternică care duce la probleme la nivelul sistemului nervos și imunitar.
Îndulcitorii chimici sunt și ei nocivi, deoarece sunt asociați cu obezitatea și cancerul. Aceștia includ aspartamul, zaharina și ciclamații, care se găsesc adesea în așa-numitele sucuri dietetice.
Care este soluția?
Este foarte dificil să eliminăm complet zahărul din alimentație, deoarece, pe lângă faptul că dă dependență, este prezent și în multe alte produse de consum zilnic.
Cu toate acestea, cu multă voință, puteți începe să reduceți consumul. Utilizați în schimb îndulcitori naturali, precum stevia sau mierea.
4. Sare de masă
Sarea rafinată de masă este unul dintre ingredientele comune în dieta zilnică. Această varietate de sare nu este altceva decât clorură de sodiu în care se adaugă artificial fluor și iod.
În prezent, consumul de sare este descurajat deoarece este prezentă în multe alimente și se consumă în cantități exagerate. Aceste cantități mari care se acumulează în organism sunt legate de retenția de lichide, hipertensiunea arterială și bolile inflamatorii.
Care este soluția?
Ca înlocuitor al sării rafinate, puteți alege condimente naturale.
5. Uleiuri vegetale
Una dintre marile greșeli de alimentație pe care le fac consumatorii este să creadă că toate uleiurile sunt sănătoase pentru că provin dintr-o sursă vegetală.
Adevărul este că unele, cum ar fi cele de palmier sau soia, sunt alimente dăunătoare. Nu sunt bune pentru că sunt pline de grăsimi saturate care cresc nivelul de colesterol.
În plus, grăsimile precum margarina cresc riscul coronarian și sunt principalele cauze ale blocajului arterial.
Citiți mai mult: Grăsimile saturate sunt nocive?
Care este soluția?
Alegeți uleiuri mononesaturate, cum ar fi cel de măsline.
Consumați frecvent aceste alimente dăunătoare? Acum că știți cât de nocive pot fi, începeți să căutați alternative sănătoase.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Chayakrit Krittanawong, Anusith Tunhasiriwet, HongJu Zhang, Larry J Prokop, Sakkarin Chirapongsathorn, Tao Sun, Zhen Wang. Is white rice consumption a risk for metabolic and cardiovascular outcomes? A systematic review and meta-analysis. (2017).
- Harvard Health Publishing. Harvard Medical School. The sweet danger of sugar. (2017).
- Bog-Hieu Lee, Ae-Ri Yang, Mi Young Kim, Sara McCurdy, William A. Boisvert. Natural sea salt consumption confers protection against hypertension and kidney damage in Dahl salt-sensitive rats.
- Shakila Banu M, Sasikala P. Alloxan in refined flour: A Diabetic concern. (2012).
pdfs.semanticscholar.org/7c89/6689523368460df60e5d01a7f49b8811f0a3.pdf
- Sophia Rasheeqa Ismail. Systematic review of palm oil consumption and the risk of cardiovascular disease. (2018).
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.