Logo image
Logo image

5 greșeli la acordarea primului ajutor ce apar adesea

3 minute
Deși credem cu toții că avem noțiuni de bază de prim ajutor, adevărul este că, în general, facem greșeli care, deși nu sunt periculoase a priori, pot duce la complicații.
5 greșeli la acordarea primului ajutor ce apar adesea
Karla Henríquez

Verificat și aprobat de doctorul Karla Henríquez

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Cei mai mulți dintre noi nu se gândesc foarte mult la acordarea primului ajutor. Unii cred că aceste aspecte sunt destul de evidente și că le avem deja bine întipărite în minte. Cu toate acestea, facem greșeli frecvente la acordarea primului ajutor, care pot pune viața altora în pericol.

Problema apare atunci când ne confruntăm cu o urgență și trebuie să punem în practică ceea ce credem că știm, complicând situațiile simple. Chiar credeți că știți cum să acționați dacă apare o urgență? Știți care sunt cele 5 greșeli frecvente la acordarea primului ajutor?

5 greșeli la acordarea primului ajutor ce apar adesea

1. Folosiți degetele pentru a scoate lucrurile din ochi

Este foarte frecvent ca un element străin să pătrundă în ochi, fie că este vorba de o geană sau de un fir de praf. Cu toate acestea, trebuie să știți că nu este recomandat să băgați degetele în ochi. Mâinile sunt una dintre cele mai murdare părți ale corpului. Aceasta înseamnă că bacteriile pot pătrunde în ochi și provoca infecții.

În cazul în care un element străin v-a intrat în ochi, puteți:

  • Folosi apă curată pentru a clăti ochiul: este important să nu frecați zona, deoarece puteți deteriora ochiul. Apa trebuie să fie lipsită de clor și orice alt iritant.
  • Utilizați picături sau soluție pentru lentile de contact: Acest lichid este special conceput și va facilita îndepărtarea oricărui corp străin. Încercați să clipiți și să îndepărtați obiectul cu un șervețel curat.

Citiți mai mult:

Cum să previi uscarea ochilor din cauza PC-ului

2. Puneți apă oxigenată pe o plagă deschisă

Some figure

 

Aceasta este una dintre greșelile comune în acordarea primului ajutor. Peroxidul de hidrogen poate deteriora țesuturile pielii, deoarece afectează celulele. Este adevărat că bacteriile și germenii mor, dar afectează și procesul de vindecare.

Rănile tratate cu peroxid de hidrogen au nevoie de mai mult timp ca să se vindece și formează cicatrici mai mari. Cel mai bine este să spălați rana cu apă și săpun blând. Presiunea apei va ajuta la îndepărtarea murdăriei și a resturilor, în timp ce săpunul va dezinfecta zona.

3. Folosiți unt pe zonele arse

Acest sfat este valabil pentru toate tipurile de uleiuri, cum ar fi vaselina și unguentele cu antibiotice. Ceea ce fac de fapt uleiurile este reducerea capacității de a elibera căldură, ceea ce menține arsura aprinsă și provoacă mai multe daune.

Cel mai bun mod de a îngriji o arsură este să aplicați apă rece, dar numai 30 de secunde. Puteți repeta acest lucru timp de până la 20 de minute dacă simțiți că pielea arde în continuare. În cele din urmă, acoperiți zona arsă cu folie specială poroasă și sterilă. Acest lucru permite vindecarea arsurilor într-un mediu răcoros. Folia protejează pielea de germeni care pot infecta rana.

4. Folosiți alcool pentru a reduce febra

Această greșeală este foarte periculoasă. Deoarece alcoolul se evaporă rapid, acest proces face ca pielea să pară rece. Dar acest lucru nu înseamnă că veți elimina febra, deoarece nu afectează deloc temperatura corpului.

Alcoolul intră în piele și provoacă intoxicație. Prin urmare, în caz de febră, este recomandat să vă odihniți, să beți multe lichide și să folosiți comprese cu apă rece pentru a reduce disconfortul. Amintiți-vă că, dacă febra nu scade, trebuie să mergeți la medic.

Citiți mai mult:

Cum se tratează febra?

5. Înclinați capul înapoi pentru a opri sângerarea nasului

Some figure

 

Deși cel mai bine este ca unele leziuni să fie ridicate, cum ar fi o gleznă umflată, în caz de sângerare nazală nu ar trebui să faceți acest lucru. Înclinând capul înapoi, tot sângele curge pe gât și sângerarea nu se oprește. Riscați să îl înghițiți, să se irite stomacul și să provocați vărsături. În mod ideal, aplecați-vă înainte și aplicați presiune pe nas timp de 5-10 minute, până când sângerarea se oprește.

Oricât de simplu ar putea părea primul ajutor, este important să nu greșim. În cele mai bune cazuri, este posibil să nu obțineți nimic, dar pot apărea și probleme grave. Dacă aveți dubii, este important să apelați medicul sau o ambulanță pentru ca persoana respectivă să fie tratată corect.

Ați făcut vreodată aceste greșeli la acordarea primului ajutor?


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Cazull Imbert, I., Rodríguez Cabrera, A., Sanabria Ramos, G., & Hernández Heredia, R. (2007). Enseñanza de los primeros auxilios a escolares de cuarto a noveno grados. Revista Cubana de Salud Pública33.
  • Gaintza, Zuriñe, & Velasco, Zaloa. (2017). Análisis del Grado de Formación en Primeros Auxilios del Profesorado en Activo de Educación Infantil y Primaria. Formación universitaria10(2), 67-78. https://dx.doi.org/10.4067/S0718-50062017000200008
  • Tenorio, D., Escobar, J. M., Stid Garzón, E., Castaño, C., & Acevedo, A. (2009). Efectividad de intervenciones educativas en primeros auxilios.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.