5 precauții și contraindicații ale spirulinei - Doza de Sănătate
 

5 precauții și contraindicații ale spirulinei

Spirulina este o algă care devine din ce în ce mai populară în dietele moderne. În acest articol, vom discuta despre măsurile de precauție și contraindicațiile pe care ar trebui să le iei în considerare în ceea ce privește administrarea spirulinei.
5 precauții și contraindicații ale spirulinei
Florencia Villafañe

Scris și verificat de nutriționistul Florencia Villafañe.

Ultima actualizare: 25 octombrie, 2022

Spirulina a câștigat popularitate în industria alimentară, deoarece beneficiile sale pentru sănătate au fost recunoscute de către specialiști. Cu toate acestea, la fel ca orice componentă dietetică, există anumite precauții și contraindicații ale spirulinei care trebuie luate în considerare înainte de a începe administrarea. Cine ar trebui să evite consumul de spirulină?

Spirulina este o algă care crește rapid în zonele deșertice și cu atât mai mult acolo unde apa este alcalină. Datorită numărului de substanțe nutritive pe care le oferă, mulți o consideră un superaliment. Însă aportul său nu este întotdeauna sigur.

Spirulina: Ce substanțe nutritive oferă?

Civilizații precum aztecii și incașii au consumat această substanță încă din cele mai vechi timpuri. Cu toate acestea, proprietățile sale benefice pentru sănătatea umană au fost redescoperite abia recent. În consecință, astăzi putem consuma spirulină sub formă de pulbere, capsule, lichide și tablete.

Spirulina conține proteine în cantități mari, acizi grași esențiali și antioxidanți. Mai mult decât atât, conține și minerale precum fierul, cuprul și zincul și complexele de vitamine A, E și B.

Beneficiile spirulinei

Mai multe studii evidențiază faptul că, datorită componentelor sale, spirulina poate ajuta la prevenirea anumitor boli și la întărirea sistemului imunitar.

Cele mai cunoscute acțiuni ale sale sunt următoarele:

  • Este antioxidantă și antivirală.
  • Se leagă de metalele grele, așadar este un chelator natural.
  • Reglează nivelul glicemiei și al colesterolului.
Contraindicații ale spirulinei sub formă de pudră
Experții consideră că spirulina este un superaliment datorită proprietăților sale nutritive.

5 precauții și contraindicații ale spirulinei

Deși acest supliment alimentar este sigur pentru majoritatea oamenilor, în unele cazuri specifice este mai bine să îl eviți. Spirulina poate avea anumite efecte adverse. Să analizăm mai îndeaproape 5 contraindicații ale spirulinei.

1. Persoanele cu tulburări de sângerare ar trebui să fie atente la administrarea spirulinei

Spirulina are un efect anticoagulant, ceea ce înseamnă că încetinește acțiunea trombocitelor care blochează rănile din vasele de sânge. Prin urmare, spirulina afectează acțiunea naturală de oprire a sângerării.

În acest sens, cei care iau medicamente cu același efect, pentru afecțiuni precum fibrilația atrială sau accidentul vascular cerebral, ar trebui să evite spirulina. La pacienții cu tulburări de sângerare, se poate intensifica apariția vânătăilor și a sângerărilor abundente.

2. Femeile gravide sau cu copii care alăptează

Nu există date exacte despre efectele acestui supliment în timpul sarcinii. Cu toate acestea, experții știu că algele pot fi contaminate cu toxine sau metale.

Intoxicația cu metale grele este o problemă gravă care afectează mai multe organe. Creierul, rinichii și celulele roșii din sânge sunt susceptibile la acumularea acestor toxine, care pe termen mediu constituie un risc crescut de a dezvolta alte boli cronice.

Placenta și unitatea de comunicare între făt și mamă sunt, de asemenea, vulnerabile la otrăvirea cu metale grele. Prin urmare, sarcina este una dintre situațiile în care există precauții și contraindicații cu privire la administrarea spirulinei.

3. Persoanele cu patologii autoimune nu ar trebui să ia spirulină

Administrarea de spirulină întărește sistemul imunitar.

În unele situații – cum ar fi scleroza multiplă, lupusul, artrita reumatoidă și alte afecțiuni similare – spirulina ar putea întări sistemul imunitar și, astfel, ar putea duce la agravarea acestor afecțiuni. Prin urmare, în aceste cazuri, este mai bine să stai departe de consumul de spirulină.

4. Alergiile

Conform unor studii științifice, spirulina poate avea o componentă alergenică. Prin urmare, există posibilitatea ca aceasta să producă reacții adverse. Deși expunerea la spirulină este necesară pentru apariția alergiei, cei care suferă deja de alte alergii alimentare ar trebui să ia măsuri extreme de precauție.

5. Pacienții cu fenilcetonurie trebuie să fie atenți înainte de a lua spirulina

Fenilcetonuria este o boală ereditară cu o rată scăzută de debut în populația generală. La acești pacienți, există o modificare a metabolismului aminoacidului numit fenilalanină.

Pentru aceste persoane, este contraindicat consumul de produse care conțin spirulină, cum ar fi algele. Dacă pacienții consumă spirulină, metabolismul lor nu va funcționa corect, mai ales dacă apar simptome.

Castron cu pudră de spirulină
Spirulina este disponibilă pe piață atât sub formă de capsule, cât și sub formă de pulbere.

Ce trebuie luat în considerare înainte de a lua spirulină

Spirulina este un aliment care este utilizat ca supliment și nu ca medicament. Consumul său în doze adecvate este sigur pentru majoritatea oamenilor, cu excepția cazurilor menționate în secțiunea anterioară.

În unele cazuri particulare, pot apărea efecte secundare. Acestea pot include erupții cutanate și mâncărime, sete, constipație, dureri de stomac și amețeli. Chiar dacă spirulina este o opțiune excelentă pentru aportul său de proteine, acizi grași esențiali și alți nutrienți, acest lucru nu înseamnă că nu este capabilă să producă reacții adverse.

Contrar credinței populare, doar pentru că un produs este natural, nu înseamnă că va fi întotdeauna inofensiv. Din acest motiv, dacă suferi de vreo boală, alăptezi sau ai alergii la anumite alimente, mergi la medic pentru a vedea dacă poți încorpora această algă în dietă.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Chen, Y. Y., Chen, J. C., Tayag, C. M., Li, H. F., Putra, D. F., Kuo, Y. H., … & Chang, Y. H. (2016). Spirulina elicits the activation of innate immunity and increases resistance against Vibrio alginolyticus in shrimp. Fish & shellfish immunology55, 690-698.
  • Deng, R., & Chow, T. J. (2010). Hypolipidemic, antioxidant, and antiinflammatory activities of microalgae Spirulina. Cardiovascular therapeutics28(4), e33-e45.
  • Gutiérrez-Salmeán, G., Fabila-Castillo, L., & Chamorro-Cevallos, G. (2015). Aspectos nutricionales y toxicológicos de Spirulina (arthrospira). Nutricion hospitalaria32(1), 34-40.
  • Deng, R., & Chow, T. J. (2010). Hypolipidemic, antioxidant, and antiinflammatory activities of microalgae Spirulina. Cardiovascular therapeutics28(4), e33-e45.
  • Guardia_Alcántara, María_del_Mar. “Revisión del estado actual de la problemática y de los métodos de análisis para determinación de metales pesados en espirulina.” (2018).
  • Bernstein, J. A., Ghosh, D., Levin, L. S., Zheng, S., Carmichael, W., Lummus, Z., & Bernstein, I. L. (2011, March). Cyanobacteria: an unrecognized ubiquitous sensitizing allergen?. In Allergy & Asthma Proceedings (Vol. 32, No. 2).
  • Ponce López, E. (2013). Superalimento para un mundo en crisis: Spirulina a bajo costo. Idesia (Arica)31(1), 135-139.
  • Jensen, Gitte S., et al. “Clinical safety of a high dose of Phycocyanin-enriched aqueous extract from Arthrospira (Spirulina) platensis: Results from a randomized, double-blind, placebo-controlled study with a focus on anticoagulant activity and platelet activation.” Journal of medicinal food 19.7 (2016): 645-653.
  • Zaragozano, Jesús Fleta, and Jorge Fleta Asín. “Valoración nutricional y económica de la utilización de algas.” Revista española de estudios agrosociales y pesqueros 253 (2019): 37-64.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.