6 alimente pentru ulcer la stomac
Verificat și aprobat de medicul Maricela Jiménez López
Ulcerele de stomac sunt leziuni care se dezvoltă în mucoasa gastrică atunci când există o producție excesivă de sucuri acide. Pentru a combate această problemă, vă prezentăm o serie de alimente pentru ulcer la stomac, care pot preveni recidivele.
Potrivit experților de la Medline Plus, cea mai frecventă cauză a acestei afecțiuni este înmulțirea bacteriei Helicobacter pylori, deși ulcerul poate fi cauzat și de consumul excesiv al anumitor medicamente.
Simptomul principal este o senzație de durere sau arsură în regiunea abdominală. Poate fi însoțită de reflux acid, o senzație de greutate și intoleranță la alimentele iritante.
Majoritatea cazurilor trec de la sine, fiind posibil tratamentul prin unele ajustări în alimentație. Cu toate acestea, uneori apar complicații precum vărsături și sângerări. În acest caz, este necesară intervenția unui medic.
Există o mare varietate de alimente care pot ajuta la reglarea pH-ului stomacului pentru a accelera ameliorarea acestei probleme. În continuare, vă împărtășim în detaliu 6 exemple benefice.
6 alimente pentru ulcer la stomac
Obiceiurile alimentare sunt decisive în tratamentul ulcerului gastric. Deși unele alimente agravează simptomele și rănile, altele conțin nutrienți și proprietăți care pot ajuta la repararea țesuturilor.
Desigur, acestea sunt un adjuvant al tratamentului prescris de medic. Nu trebuie considerate un înlocuitor pentru medicamentele recomandate.
1. Morcov
Morcovul este una dintre cele mai recomandate legume. I se atribuie proprietăți vindecătoare care ajută la repararea învelișului afectat de excesul de acizi.
Indiferent dacă este făcut suc, piure sau salată, acest aliment minunat poate controla afecțiuni precum arsurile la stomac și refluxul acid. Acest lucru se datorează conținutului său de vitamina A, un antioxidant puternic, așa cum se arată într-un articol publicat în The Journal of Physical Chemistry.
2. Măr
Datorită concentrației mari de nutrienți esențiali, mărul este unul dintre cele mai populare fructe. Conține fibre alimentare și acizi organici care acționează ca regulatori ai sistemului digestiv. Este recomandat pentru ameliorarea ulcerelor gastrice, dar și pentru gastrită, constipație și diaree.
Recomandăm: Plante medicinale pentru gastrita cronică
3. Aloe vera
Gelul conținut de planta de aloe vera se remarcă prin acțiunea sa curativa și antimicrobiană. Ingerarea sa în caz de ulcer gastric poate controla producția excesivă de sucuri acide și iritarea mucoasei gastrice.
În plus, oferă aloemodină și aloeleină, componente care ajută la repararea țesuturilor lezate, potrivit unui studiu realizat în 2012.
4. Banană
Banana este un fruct bogat în amidon care, odată asimilat în organism, ajută la reglarea pH-ului stomacului și la reducerea disconfortului cauzat de refluxul acid și gastrită.
Aportul său oprește deteriorarea mucoasei gastrice și reduce prezența rănilor. Este blândă cu stomacul, iar nutrienții săi ajută la vindecarea țesuturilor rănite.
5. Cartof
Considerat unul dintre cele mai bune alimente antiacide, cartoful face parte dintr-un grup de alimente excelent pentru tratarea ulcerului la stomac. Beneficiile sale sunt atribuite aportului semnificativ de amidon, fibre și antioxidanți care ajută la optimizarea procesului de digestie.
Componentele sale încetinesc procesul de inflamație și favorizează vindecarea țesuturilor iritate de acizi. În plus, reduc arsurile abdominale și opresc balonarea și refluxul.
6. Semințe de in
Semințele de in înmuiate în apă eliberează o substanță gelatinoasă care este eficientă în ameliorarea ulcerului gastric. Consumul lor permite calmarea inflamației și arsurilor.
Sunt o sursă importantă de acizi grași omega 3 și fibre alimentare, nutrienți recomandați pentru a favoriza repararea țesuturilor stomacului în cazul rănilor.
Semințele de in se pot consuma cu iaurturi. Aceste alimente conțin un număr mare de bacterii care concurează cu Helicobacter pentru colonizarea tractului gastrointestinal. Consumul regulat contribuie la reducerea ulcerelor și a altor probleme digestive, așa cum se precizează într-un articol publicat în 2017.
Cele mai nocive alimente pentru ulcer la stomac
Există multe alimente acide care pot agrava ulcerul la stomac. Nu este bine să le consumați în timpul procesului de recuperare. Principalele sunt:
- Băuturi carbogazoase
- Mâncăruri picante
- Pâine și produse de patiserie industriale
- Băuturi alcoolice
- Cafea și băuturi cu cofeină
- Mâncăruri prăjite și fast-food
- Dulciuri și produse cu zahăr rafinat
Alimente permise și cum să le preparați atunci când aveți ulcer gastric
Carnea, peștele , ouăle, lactatele, legumele, fructele și cerealele pot face parte din dieta pentru ulcer la stomac. De exemplu, carnea trebuie să fie fiartă, coaptă sau friptă. Pește alb se consumă la grătar sau fiert. Ouăle se consumă fierte sau în omletă, iar produsele lactate trebuie să fie degresate.
Dacă este vorba de legume, evitați ceapa, varza și conopida, deoarece provoacă flatulență. Se consumă fierte. În materie de fructe, evitați citricele.
Este important să nu mâncați aproape de ora de culcare. În timpul zilei, mâncați puțin, dar des. Urmând aceste instrucțiuni, stomacul se va reface singur.
Îmbunătățiți-vă dieta pentru a evita ulcerul
Amintiți-vă că trebuie să tratați imediat orice semn de complicație a ulcerului gastric. Mergeți imediat la medic. Folosind aceste alimente pentru ulcer la stomac, veți putea atenua într-o oarecare măsură simptomele. În orice caz, o alimentație variată, bogată în alimente proaspete, reduce semnificativ riscul de a suferi de acest tip de patologie.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Dao DQ., Ngo TC., Thong NM., Nam PC., Is vitamin A an antioxidant or a pro oxidant? J Phys Chem B, 2017. 121: 9348-9357.
- Domínguez Fernández RN., Arzate Vázquez I., Chanona Pérez JJ., Welti Chanes JS., et al., Gel: structure, chemical composition, processing, biological activity and importance in pharmaceutical and food industry. Revista Mexicana de Ingenieria Química 2012.
- Ferrer López, I., Pérez Pozo, J. M., & Herrerías Gutiérrez, J. M. (2004). Guía de seguimiento farmacoterapéutico sobre úlcera péptica. Grupo de Investigación en Atención Farmacéutica (GIAF). https://www.ugr.es/~cts131/esp/guias/GUIA_ULCERA.pdf
- Suzuki T., Masui A., Nakamura J., Shiozawa H., et al., Yogurt containing lactobacillus gasseri mitigates aspirin induced small bowel injuries: a prospective, randomized, doublé blind, placebo controlled trial. Digestion, 2017. 95: 49-54.
- Veloz, A. I. R., Perera, L. M. S., & Dorvigny, B. M. (2012). Tratamientos convencionales y medicina alternativa de la úlcera péptica. Revista cubana de farmacia, 46(1), 127-137. http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0034-75152012000100015
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.