Logo image
Logo image

6 diete pentru sindromul de colon iritabil

5 minute
Modificarea dietei este esențială dacă trebuie să ții sub control simptomele și să ameliorezi sindromul de colon iritabil, una dintre cele mai frecvente boli ale societății contemporane. Află mai multe în acest articol!
6 diete pentru sindromul de colon iritabil
Ultima actualizare: 09 august, 2022

Suferi de sindromul de colon iritabil? Dacă da, este necesar să-ți modifici obiceiurile alimentare pentru a ține sub control simptomele. În acest articol, vom discuta despre 6 tipuri de diete pentru sindromul de colon iritabil.

Această boală este mai frecventă la femeile cu vârsta sub 45 de ani. Dar există și bărbați și persoane în vârstă care suferă de aceasta. Boala, care afectează intestinul gros, poate genera colici abdominale, gaze, balonare, constipație și diaree.

Chiar dacă sindromul de colon iritabil sau IBS, este o afecțiune foarte frecventă, cauzele exacte nu sunt clare până în prezent. Dacă bănuiești că este posibil să suferi de sindromul de colon iritabil, mergi la medic pentru o evaluare.

6 diete pentru a ameliora sindromul de colon iritabil

Simptomele pot fi foarte enervante. Pentru a le controla, specialiștii sugerează adesea schimbarea dietei. Cu toate acestea, nu există un consens cu privire la cea mai bună dietă pentru controlul simptomelor. Ca regulă generală, cele mai frecvente recomandări sunt următoarele:

  • Nu elimina alimentele din dietă dacă nu există un motiv medical pentru aceasta.
  • Evită băuturile carbogazoase.
  • Limitează consumul de alimente grase.
  • Crește aportul de fibre.
  • Nu mânca porții mari.
  • Bea 2-3 litri (cel puțin 6-8 pahare) de apă pe zi.
  • Evită să consumi leguminoase, legume crucifere și alte alimente care produc gaze.
  • Elimină tutunul și alcoolul.

Merită subliniat faptul că dieta fiecărei persoane trebuie să fie personalizată în funcție de nevoile sale specifice. În plus, trebuie să consulți un medic specialist înainte de a-ți modifica dieta. Iată câteva sfaturi și idei utile!

Îți recomandăm:

Ulei de mentă pentru sindromul de colon iritabil

1. Dieta FODMAP poate ajuta la ameliorarea sindromului de colon iritabil

Some figure
Dieta FODMAP implică reducerea consumului de carbohidrați simpli care pot declanșa simptome supărătoare.

Printre numeroasele metode care pot ajuta la ameliorarea sindromului de colon iritabil, dieta FODMAP este una dintre cele mai populare. Aceasta este o dietă bazată pe limitarea consumului de carbohidrați cu lanț scurt: oligozaharide, dizaharide, monozaharide și polioli fermentabili.

Cum ajută reducerea consumului acestor alimente în ameliorarea sindromului de colon iritabil? Ei bine, este foarte simplu: mulți oameni nu absorb aceste componente prin intestinul subțire, așa că ele ajung în colon, unde hrănesc bacteriile și generează simptome deranjante.

Unele cercetări susțin că evitarea carbohidraților de mai sus poate reduce disconfortul prin prevenirea fermentării alimentelor de către bacterii. Însă nu există studii concludente care să poată dovedi această teorie.

La începutul anului 2019, Societatea spaniolă de patologie digestivă a anunțat că, după prima fază de restricție severă din dieta FODMAP, timp de 4 până la 8 săptămâni, trebuie să reintroduci grupele de alimente restricționate una câte una. În acest fel, îți poți verifica toleranța față de fiecare ingredient și îți poți crea o dietă personalizată cât mai puțin restrictivă posibil.

Notă: Din cauza restricționării unor alimente importante, această dietă trebuie adoptată sub supraveghere medicală specializată. Posibilul raport beneficiu-risc trebuie evaluat în funcție de fiecare persoană.

2. Dieta fără lactoză

Dacă medicul suspectează o intoleranță la lactoză, trebuie să excluzi parțial produsele lactate din dietă. Poți face acest lucru timp de până la 2 luni. Apoi, vei reintroduce alimentele și vei observa reacțiile organismului.

În multe cazuri, problemele de digestie a lactatelor pot duce la simptome ale sindromului de colon iritabil. Prin urmare, o dietă fără lactoză ar putea fi o opțiune bună pentru a îmbunătăți starea pacientului.

3. Dieta fără gluten

Some figure
Eliminarea completă a glutenului poate ajuta la controlul simptomelor sindromului de colon iritabil.

Conform diferitelor studii, aproximativ 30% dintre persoanele cu boală celiacă au primit anterior un diagnostice de IBS. Din acest motiv, în cazul suspiciunii de sensibilitate sau alergie la gluten, medicul poate decide să excludă din dietă alimentele care conțin gluten. Drept rezultat, acesta va putea spune dacă glutenul a declanșat simptomele IBS.

Îți recomandăm:

5 ceaiuri care ameliorează sindromul de colon iritabil

4. Dieta pentru constipație

Dacă suferi de sindromul colonului iritabil cu constipație cronică, unii specialiști pot recomanda consumul de alimente bogate în fibre insolubile. Acestea contribuie la accelerarea tranzitului intestinal al alimentelor pe care le consumi. Această dietă include o mulțime de legume și cereale integrale.

Dacă problema constă în alternarea episoadelor de constipație și diaree, ar trebui să apelezi la aportul regulat de fibre solubile. Fibrele solubile sunt prezente în alimente precum ovăzul, orzul, semințele și fructele.

5. Dieta pentru diaree

Some figure
Unele persoane pot prezenta perioade de constipație urmate de episoade de diaree.

Diareea tinde să fie un simptom foarte frecvent la persoanele care suferă de sindromul de colon iritabil. De asemenea, necesită o atenție deosebită din cauza posibilelor probleme legate de malabsorbția nutrienților esențiali.

Dacă ai diaree în mod regulat, trebuie să eviți consumul de cafea și alcool, deoarece ambele sunt stimulente intestinale. Același lucru este valabil și pentru lactate. Cu toate acestea, trebuie să incluzi alte surse de calciu în dietă, cum ar fi laptele de soia.

6. Recomandări din partea organizațiilor de sănătate pentru ameliorarea sindromului de colon iritabil

Este imposibil să faci o listă cu alimentele recomandate pentru toate persoanele care suferă de sindromul de colon iritabil. Dieta trebuie să fie personalizată pentru fiecare individ, deoarece răspunsul intestinal al fiecărui pacient este diferit, iar declanșatoarele simptomelor sunt, de asemenea, diferite.

Mai jos, îți vom prezenta o selecție de alimente pe care profesioniștii le recomandă, restricționează și interzic adesea. Această listă este oferită de Serviciul de endocrinologie și nutriție al Spitalului Clinic Universitar din Valladolid (Castilla y León, Spania).

Alimente recomandate

  • Pâine din grâu integral, tărâțe de grâu și cereale integrale
  • Ouă
  • Fructe si legume
  • Produse lactate degresate
  • Carne slabă
  • Nuci
  • Pește alb
  • Ulei de măsline în cantități moderate
  • Apă
  • Infuzii

Alimente restricționate

  • Pește gras
  • Mezeluri
  • Leguminoase

Alimente interzise

  • Legume ce provoacă gaze intestinale, cum ar fi conopida sau broccoli
  • Brânzeturi grase și lactate integrale
  • Carne roșie și cârnați
  • Pâine
  • Unt și margarină
  • Alimente și condimente picante
  • Sosuri cumpărate din magazin
  • Cafea
  • Alcool
  • Băuturi carbogazoase

Notă: Acestea sunt recomandări alimentare, deci trebuie evaluată în prealabil toleranța pacientului. Unele dintre alimentele „sigure” pot fi deranjante. Nu uita că aceste alimente nu sunt 100% potrivite pentru toată lumea.

Înainte de a aduce modificări dietei, mergi la medic pentru a discuta posibilitățile. Specialistul în sindromul de colon iritabil este persoana potrivită pentru a concepe o dietă pe baza simptomelor și nevoilor tale personale.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Altobelli E., Negro V., Angeletti PM., Latella G., Low FODMAP diet improves irritable bowel syndrome symptoms: a meta analysis. Nutrients, 2017.
  • Carmo MS., Santos CI., Araújo MC., Girón JA., et al., Probiotics, mechanisms of action and clinical perspestives for diarrhea management in childres. Food Funct, 2018. 9 (10): 5074-5095.
  • Varjú P., Gede N., Szakacs Z., Hegyi P., et al., Lactose intolerance but not lactose maldigestion is more frequent in patients with irritable bowel syndrome than in healthy controls: a meta analysis. Neurogastroenterol Motil, 2019.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.