6 proprietăți și beneficii ale făinii de carob
Făina de carob este un tip de făină obținut dintr-o leguminoasă. Carobul este foarte hrănitor și sănătos. Din acest motiv, este utilizat ca substitut de cacao în numeroase rețete de prăjituri, fursecuri sau băuturi. Cunoști principalele proprietăți și beneficii ale făinii de carob? Descoperă-le în acest articol!
Ce este carobul?
Carobul sau Ceratonia siliqua este un copac cu flori perene. Este originar din bazinul mediteranean și aparține familiei Fabaceae. Prin urmare, acesta produce păstăi cu semințe în interior. Păstaia de carob are aproximativ 12 – 20 cm lungime. Când ajunge la maturitate la sfârșitul verii, devine maro și are un gust dulce.
Pentru a obține făină de carob, trebuie să scoți semințele din păstăi și apoi să le deshidratezi. Apoi, prăjește și macină semințele pentru a obține o pulbere fină. Poți folosi această pulbere pentru a găti sau adaug-o în smoothie-uri, iaurt sau orice alt aliment vrei.
Compoziția nutrițională a făinii de carob
Făina de carob conține aproximativ 40-50% carbohidrați, în principal zaharoză, glucoză, maltoză și fructoză. Cu toate acestea, în ciuda faptului că este bogată în zaharuri, datorită conținutului său de fibre, acestea sunt absorbite mai lent. În plus, carobul conține mult mai puțin zahăr decât cacaua din comerț.
De asemenea, făina de carob este bogată în proteine și săracă în grăsimi. Grăsimea pe care o conține este sănătoasă: acidul linoleic și acidul oleic. În plus, această făină conține vitamina B, fier, calciu și potasiu.
Făina de carob este maro și are un gust natural dulce și plăcut. Preparatele făcute cu făină de carob, combinate cu scorțișoară, extract de vanilie sau coajă de citrice sunt delicioase și sănătoase.
Proprietăți utile pentru sănătate
Făina de carob este foarte scăzută în grăsimi, în timp ce cacaua este bogată în grăsimi saturate, care sunt dăunătoare pentru sănătatea inimii.
De asemenea, multe dintre beneficiile asociate consumului de făină de carob se datorează conținutului său de fibre solubile. Acest tip de fibre ajută la reglarea funcției intestinale și scade semnificativ nivelul colesterolului din sânge. În plus, făina de carob nu conține gluten, ceea ce înseamnă că este potrivită pentru persoanele care suferă de boala celiacă și cele intolerante la gluten.
Principalele beneficii ale făinii de carob
1. Ajută în controlul masei corporale
Făina de carob nu conține grăsimi și, prin urmare, alimentele pregătite din aceasta conțin mai puține calorii decât cele care conțin cacao. Acest lucru ajută la obținerea și menținerea unei greutăți sănătoase.
Mai mult, această leguminoasă este foarte bogată în fibre solubile, care rămân mult timp în stomac, prelungind senzația de sațietate și reducând pofta de mâncare.
Îți recomandăm:
2. Este o sursă excelentă de fier
Fierul este un mineral esențial pentru menținerea funcționării sistemului imunitar, îmbunătățirea performanțelor fizice și mintale și producerea de globule roșii sănătoase. Pentru a absorbi mai bine fierul din carob, este necesar să-l combini cu alimente bogate în vitamina C, cum ar fi citricele.
3. Este bogată în calciu
Calciul din făina de carob este utilizat mai bine de organism decât calciul din alte surse vegetale. Acest lucru se datorează faptului că această leguminoasă nu conține oxalați, aceștia fiind compuși care inhibă absorbția intestinală a acestui mineral.
4. Scade nivelul de colesterol din sânge
Fibrele solubile din această leguminoasă captează colesterolul și inhibă absorbția acestuia. Drept urmare, colesterolul nu intră în sânge și este eliminat. De asemenea, făina de carob nu conține tiramină. Cacaua conține această substanță, care este legată de debutul durerilor de cap și agravarea migrenelor.
5. Are efect prebiotic
Fibrele din această plantă ajută la dezvoltarea florei intestinale fermentative. Deși a fost folosită ca antidiareic, făina de carob are efect laxativ și facilitează peristaltismul. De asemenea, aceasta susține vindecarea infecțiilor și a problemelor gastrointestinale.
În general, fibrele alimentare prezente în carob formează geluri în intestine, ceea ce favorizează mișcările intestinale. Făina de carob are și un efect astringent datorită conținutului său de tanin.
Îți recomandăm:
6. Este o sursă excelentă de antioxidanți
Faina de carob conține polifenoli, care ajută la reducerea daunelor oxidative si la menținerea celulelor sănătoase. Prin urmare, făina de carob ajută la prevenirea efectelor îmbătrânirii premature.
Cunoșteai toate aceste beneficii ale făinii de carob? Acum că ai aflat cât de benefică este pentru sănătatea ta, pregătește-ți rețetele preferate!
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Papaefstathiou E, Agapiou A, Giannopoulos S, Kokkinofta R. Nutritional characterization of carobs and traditional carob products. Food Science Nutrition. 2018;6(8):2151–2161.
- Ruiz-Roso B, Quintela J. C, et al. Insoluble carob fiber rich in polyphenols lowers total and LDL cholesterol in hypecholegterolemic subjects. Plant Foods for Human Nutrition. Marzo 2010. 65 (1): 50-6.
- Zhu B, Zayed M, Zhu H et al. Functional polysaccharides of carob fruit: a review. Chin Med. 2019 Sep 30;14:40.
- Goulas V, Stylos E, Chatziathanasiadou MV, Mavromoustakos T, Tzakos AG. Functional Components of Carob Fruit: Linking the Chemical and Biological Space. Int J Mol Sci. 2016 Nov 10;17(11):1875.
- Boeri P, Piñuel L, Sharry S, Barrio D. Caracterización nutricional de la harina integral de algarroba (Prosopis alpataco) de la norpatagonia Argentina. Revista de la Facultad de Agronomía. 2017;116(1):129-140.