7 moduri de a scădea proteinele din urină în mod natural
V-a spus medicul că aveți prea multe proteine în urină? Această afecțiune se numește proteinurie și este important să o tratăm corespunzător din primul moment în care este detectată. Acesta este un indiciu că există probleme cu rinichii. Vă prezentăm 7 moduri de a scădea proteinele din urină în mod natural!
Proteine în urină
Pentru început, trebuie să menționăm faptul că rolul rinichilor este să filtreze diferite fluide corporale și nutrienți, inclusiv proteine. Moleculele de proteine sunt foarte mari. Acest lucru poate face ca rinichii să aibă probleme în filtrarea lor, motiv pentru care unele molecule trec în urină. Problema apare atunci când proteinele trec în cantități mari și într-o manieră concentrată.
Potrivit Manualului MSD, „proteinuria este prezența în urină a proteinelor, de obicei a albuminei. În multe afecțiuni renale, proteinuria apare împreună cu alte anomalii (de exemplu, hematurie)”. Proteinuria izolată este prezența proteinelor în urină fără alte simptome sau anomalii urinare.
Iată posibilele cauze ale acestei probleme!
Cauzele prezenței proteinelor în urină
După cum am discutat, prezența proteinelor în urină nu este rară. Următoarele boli cresc riscul:
- Diabet
- Leucemie
- Deshidratare
- Artrită reumatoidă
- Boli de inimă
- Boli de rinichi cu chisturi multiple
- Hipertensiune arterială
- Consum de apă potabilă necorespunzătoare sau apă care nu a fost purificată
Simptomele proteinuriei
Dacă nu ați făcut un test de urină, dar credeți că ați putea avea proteinurie, trebuie să știți că există două simptome principale:
- Umflarea mâinilor și a picioarelor
- Urină spumoasă
Unii oameni nu au niciun simptom. Prin urmare, trebuie să faceți un test de urină, astfel încât medicul să poată determina dacă aveți o problemă .
7 moduri de a scădea proteinele din urină în mod natural
Fiți atenți la alimentele consumate. Este important să mâncați echilibrat și să evitați alimentele care suprasolicită rinichii. Trebuie să urmați recomandările medicului și să mențineți o hidratare adecvată.
În continuare, vom vorbi despre cele mai bune alimente pentru a combate această problemă. De asemenea, vă împărtășim câteva remedii naturale pentru sănătatea rinichilor dumneavoastră și buna funcționare a acestora.
1. Proteine din soia
Proteina din soia vă ajută să reduceți proteinele din urină. Fiind o proteină mult mai moale decât proteina animală, încetinește progresul afectării rinichilor atunci când există deja probleme.
Cu toate acestea, trebuie să fiți foarte atenți atunci când alegeți produse din soia. Proteinele din soia nu trebuie să fie combinate cu alte tipuri de proteine.
- Un alt lucru la care trebuie să fiți atenți este cantitatea de sodiu.
- Când cumpărați produse care pretind a fi bogate în soia, asigurați-vă că au foarte puțină sare, mai ales dacă aveți deja probleme cu rinichii.
2. Semințe de in
Făina din semințe de in este folosită pentru a reduce în mod natural proteinele din urină. Cu toate acestea, înainte de a o folosi pentru a înlocui restul făinurilor pe care le consumați, consultați medicul. Acestea acționează și asupra intestinelor.
3. Aportul de sodiu
Persoanele care au probleme cu rinichii și exces de proteine în urină ar trebui să se asigure că nu consumă mai mult de 2,3 miligrame de sodiu pe zi. Este echivalentul unei lingurițe de sare .
În schimb, puteți alege alte tipuri de condimente pentru a spori aroma preparatelor. De exemplu, lămâie, oțet, plante aromatice, etc.
Citiți mai mult: 8 tipuri de urină care indică starea de sănătate
4. Glicemia
Este important să vă mențineți nivelul de zahăr din sânge scăzut. Acest lucru este esențial deoarece nivelurile ridicate de glucoză dăunează adesea rinichilor. Din acest motiv, este necesar să limitați zahărul și carbohidrații rafinați. Faceți acest lucru chiar dacă nu ați fost diagnosticat cu diabet.
Încercați să consumați o cantitate mare de alimente bogate în fibre, cum ar fi:
- Fructe
- Legume
- Leguminoase
- Cereale integrale
- Nuci și semințe
5. Suc de aloe vera și grapefruit
Aloe vera și grapefruitul vă vor ajuta să reduceți proteinele din urină în câteva zile. Puteți alege să faceți suc acasă sau să-l cumpărați. Cu toate acestea, trebuie să vă asigurați că nu conține zahăr.
Această combinație este purificatoare și foarte benefică pentru organism. Puteți consuma această băutură atât timp cât medicul este de acord. Rețineți că aloe vera are un efect laxativ și trebuie să acționați cu prudență.
Ingrediente
- ½ cană de gel de aloe vera (125 ml)
- Sucul obținut din 1 ½ grapefruit (100 ml)
- 1 linguriță de miere (7,5 g) (opțional)
Pregătire
- Pentru început, extrageți gelul de aloe vera din frunze sau cumpărați unul natural.
- Stoarceți sucul de grapefruit.
- La final, puneți ambele ingrediente în blender și bateți timp de două minute, până se omogenizează bine.
- Dacă doriți, adăugați puțină miere pentru a îndulci sucul.
6. Suc de morcovi
Dacă nu vă place varianta anterioară sau dacă vă plictisiți să o consumați, puteți încerca următorul remediu. Este un suc de morcovi pentru a scădea în mod natural proteinele din urină.
Ingrediente
- 1 castravete
- 1 portocală
- 2 mere
- 4 morcovi
- 2 căței de usturoi
- 2 linguri de cimbru proaspăt (20 g)
Pregătire
- Mai întâi, procesează cei doi căței de usturoi și cimbrul.
- Adaugă apoi restul ingredientelor, fie într-un storcător, fie într-un blender.
- Bate pana se integrează totul foarte bine și consumă.
Citiți mai mult: Prezența nitriților în urină – câteva informații esențiale
7. Suc de afine
În cele din urmă, afinele sunt unul dintre cele mai bune fructe pentru a obține antioxidanți și pentru a reduce proteinele din urină. Încearcă această băutură!
Ingrediente
- ½ cană de apă (125 ml)
- 1 cană suc de afine (250 ml)
- 1 lingură suc de lămâie (10 ml)
Pregătire
- Se amestecă toate ingredientele și se servește.
- Dacă doriți, puteți adăuga puțină gheață.
După cum puteți vedea, acestea sunt câteva alimente pe care le puteți consuma cu moderație pentru a îmbunătăți sănătatea rinichilor și, în același timp, pentru a vă varia mesele.
Amintiți-vă că, dacă aveți întrebări despre cum să mențineți o dietă sănătoasă, puteți oricând să consultați medicul sau nutriționistul.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Borges, C. M., Papadimitriou, A., Duarte, D. A., Lopes de Faria, J. M., & Lopes de Faria, J. B. (2016). The use of green tea polyphenols for treating residual albuminuria in diabetic nephropathy: A double-blind randomised clinical trial. Scientific Reports, 6, 1-9. https://www.nature.com/articles/srep28282
- Campbell, K. L., & Rossi, M. (2014). Salt, protein, phosphate and sugar: nutrition trends in kidney disease. Renal Society of Australasia Journal, 10(3), 141-145. https://search.informit.org/doi/abs/10.3316/informit.745813123720917
- Chewcharat, A., Chewcharat, P., Rutirapong, A., & Papatheodorou, S. (2020). The effects of omega-3 fatty acids on diabetic nephropathy: A meta-analysis of randomized controlled trials. PLoS One, 15(2), 1-18. https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0228315
- Cirillo, M., Cavallo, P., Zulli, E., Villa, R., Veneziano, R., Costanzo, S., Magnacca, S., Di Castelnuovo, A., Iacoviello, L., & on behalf of Moli-Sani Study Investigators. (2021). Sodium Intake and Proteinuria/Albuminuria in the Population—Observational, Cross-Sectional Study. Nutrients, 13(4), 1-12. https://www.mdpi.com/2072-6643/13/4/1255
- Mendoza, E. G. (2019). Efecto nefroprotector de la ingesta del zumo de raíz Daucus carota (zanahoria) variedad morada en la toxicidad inducida por gentamicina en ratas [Tesis de pregrado, Universidad Nacional Mayor de San Marcos]. Repositorio Institucional Universidad Nacional Mayor de San Marcos. https://cybertesis.unmsm.edu.pe/item/33e479a8-80b3-47e2-8436-27406429dbcd
- Ebrahimi, B., Nazmara, Z., Hassanzadeh, N., Yarahmadi, A., Ghaffari, N., Hassani, F., Liaghat, A., Noori, L., & Hassanzadeh, G. (2021). Biomedical features of flaxseed against different pathologic situations: A narrative review. Iranian Journal of Basic Medicine Sciences, 24(5), 551-560. https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC8244609/
- Haider, M. Z., & Aslam, A. (2023). Proteinuria. StatPearls. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK564390/
- Malekmakan, L., Hamidianjahromi, A., Sayadi, M., & Rezazadeh, M. H. (2022). Efficacy and Safety of Turmeric Dietary Supplementation on Proteinuria in CKD: A Systematic Review and Meta-analysis of RCT. Iranian Journal of Kidney Diseases, 16(3), 153-161. https://www.ijkd.org/index.php/ijkd/article/view/6772/1375
- National Kidney Foundation. (s.f.). Albuminuria (proteinuria). Consultado el 10 de diciembre de 2024. https://www.kidney.org/es/kidney-topics/albuminuria-proteinuria
- National Kidney Foundation. (26 de octubre de 2023). ¿Cuánto sodio es seguro para los pacientes renales? https://www.kidney.org/es/news-stories/cuanto-sodio-es-seguro-para-los-pacientes-renales
- Patel, S. (2014). Blueberry as functional food and dietary supplement: The natural way to ensure holistic health. Mediterranean Journal of Nutrition and Metabolism, 7(2), 133-143. https://content.iospress.com/articles/mediterranean-journal-of-nutrition-and-metabolism/mnm013
- Rafieian-Kopaei, M., Beigrezaei, S., Nasri, H., & Kafeshani, M. (2017). Soy Protein and Chronic Kidney Disease: An Updated Review. International Journal of Preventive Medicine, 8(1), 1-6. https://journals.lww.com/ijom/fulltext/2017/08000/Predictors_of_Smoking_among_the_Secondary_High.102.aspx
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.