7 sfaturi pentru a fi o super mamă
Este posibil să fii o super mamă? A fi mamă este, cu siguranță, o misiune dificilă, având în vedere toate sarcinile pe care sunt nevoite să le îndeplinească femeile acasă și la serviciu. Pentru multe dintre ele, atingerea unui echilibru în acest sens este foarte dificilă.
A fi o super mamă nu înseamnă a face tu tot. Să faci curățenie în casă, să ai grijă de copii, să ai un partener și să îți găsești timp pentru a te menține frumoasă și sănătoasă… Sunt prea multe de făcut pentru o singură persoană. Însă îndeplinirea tuturor acestor sarcini continuă să fie obiectivul multor femei.
Oare avem prea multe așteptări de la noi înșine?
Te-ar putea interesa și:
Sfaturi pentru a fi o super mamă
Condiția esențială pentru a fi o super mamă este să nu te lași copleșită de ideea de perfecțiune, deoarece nu există așa ceva.
În baza acestei premize fundamentale, îți prezentăm mai jos șapte sfaturi esențiale pentru a-ți îndeplini „misiunea” de mamă cu brio.
1. Iubește și iartă
Dragostea pentru familia ta este cel mai important lucru. Copiii își doresc întotdeauna să audă cuvintele „Te iubesc” din gurile părinților. Niciodată nu poți considera că le spui prea des. Însă este important și să dovedești dragostea pe care o declari. Cum?
Fă-ți timp pentru a te juca cu micuții tăi, pentru a-i ajuta la lecții, pentru a împărtăși momente frumoase în familie. Stabilește și respectă cu strictețe limitele necesare pentru ca micuții să crească sănătos și comunică întotdeauna cu ei.
Un alt element important în dinamica familiei este iertarea. Cu toții greșim. Însă a cere și a oferi iertare celor din jur ne ajută să ne dezvoltăm ca oameni și să fim cele mai bune mame.
2. Stabilește un set de priorități
Organizează-ți agenda și ocupă-te mai întâi de lucrurile cele mai importante. Dacă ai ceva de rezolvat pentru serviciu și mai durează până trebuie să duci copiii la școală, profită de acest răgaz pentru a-ți face treaba.
Există diverse resurse tehnologice care te pot ajuta să îți îndeplinești obligațiile de femeie și mamă. Pune-le pe primul loc pe cele mai urgente.
Poți evita să mergi personal la bancă prin efectuarea tranzacțiilor pe dispozitive electronice și îți poți organiza e-mailurile pentru a le muta în prim plan pe cele mai importante.
3. Organizează-ți treburile casnice
Toți membrii familiei trebuie să se ocupe de treburile casnice. Dacă ai grijă să atribui fiecăruia câte o sarcină, în scurt timp veți avea o casă curată și primitoare.
Sarcinile atribuite trebuie să țină cont de vârsta, forța și abilitățile fiecărei persoane. Împreună, puteți organiza un program cu sarcinile domestice.
Obsesia pentru ordine și curățenie nu este sănătoasă, dar nici dezordinea și mizeria nu sunt benefice. Însă ai grijă să nu încurajezi nici machismul. Tatăl trebuie să participe, de asemenea, la treburile casnice.
Citește și:
4. Oferă-le copiilor cât poți din timpul tău
Pe lângă îndeplinirea sarcinilor gospodărești, trebuie să vă petreceți timp și în familie. Este bine să serviți măcar o masă pe zi împreună, ținând televizorul și telefoanele mobile închise.
Mesele în familie contribuie la menținerea bunăstării fizice și emoționale a copiilor și adolescenților.
Nu uita: poți lăsa pe mâine ce nu ai reușit să faci azi, dar a amâna un lucru nu înseamnă a uita complet de el.
5. Râzi și plângi
Viața de familie oferă emoții pozitive, dar și negative. O super mamă se bucură de compania familiei și împarte cu toți atât momentele fericite, cât și pe cele dificile.
Zâmbește după o zi grea de muncă. Însă nu ezita să îți arăți și lacrimile de tristețe partenerului sau copiilor când treci prin momente grele.
A împărtăși emoțiile, a le trăi și a acționa în baza lor sunt lecții pe care o super mamă vrea ca micuții săi să le învețe. Puterea exemplului oferit de mamă cântărește mai mult decât orice teorie verbalizată.
6. Oferă-i tatălui locul lui
O super mamă recunoaște și apreciază bărbatul care le-a dat viață copiilor ei. Împarte totul cu partenerul tău, atât sarcinile domestice, cât și părintești.
Din păcate, în ziua de azi, am creat o imagine eronată a mamei puternice care poate face orice, fapt care devine o piedică în acceptarea dragostei și sprijinului bărbatului cu care femeia își împarte viața.
Dacă părinții sunt despărțiți, nu însemnă că micuții trebuie să se distanțeze de tată. Chiar și atunci când tatăl nu este prezent și nu își îndeplinește responsabilitățile, o super mamă evită să inspire ură și ranchiună în sufletul copiilor față de părintele lor.
Problemele de cuplu ale părinților nu trebuie să afecteze relația acestora cu copiii.
7. Ai grijă de tine
Desigur, trebuie să ai grijă de copiii tăi, dar și de tine.
Pentru a fi o super mamă și a face față tuturor provocărilor pe care le impune creșterea copiilor, trebuie să fii în formă fizică, mintală și emoțională optimă.O alimentație sănătoasă și exercițiile fizice sunt esențiale în acest sens.
În plus, dacă vrei ca și copiii tăi să mănânce sănătos și să facă sport de la o vârstă fragedă, trebuie să le oferi un exemplu bun.
Dacă te simți copleșită de toate obligațiile sau nu știi cum să faci față greutăților pe care acestea le impun, nu ezita să ceri ajutorul unui specialist.
Bunăstarea copiilor tăi depinde și de echilibrul tău psihic și emoțional.
Gânduri de încheiere pentru toate super mămicile
A fi o super mamă nu înseamnă a avea „superputeri”. Cel mai important lucru este să accepți că ai nevoie de ajutor. Trebuie să recunoști momentele în care trebuie să împarți anumite sarcini cu alte persoane. Această acceptare și recunoaștere oglindește adevărata ta forță ca părinte.
Acest lucru este valabil mai ales pentru mamele care își cresc singure copiii. Nu uita: întotdeauna există cineva care îți poate da o mână de ajutor, o bunică, un frate sau o soră la care să apelezi.
Copiii tăi au nevoie de grija și îndrumarea ta pentru a crește frumos. O super mamă își iubește copiii, îi sprijină, îi încurajează, îi înțelege și, în timp, îi lasă să preia controlul asupra propriei lor vieți și să ia decizii asupra prezentului și viitorului lor.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.