7 tipuri de râs și semnificația lor
 

7 tipuri de râs și semnificația lor

Râsul autentic are multe efecte pozitive asupra sănătății; de la relaxare și somn, la construirea de relații interumane.
7 tipuri de râs și semnificația lor

Ultima actualizare: 01 decembrie, 2021

De fericire. De nervi. Forţat. Spontan. Deși îl asociem cu fericirea și bunăstarea, există diferite tipuri de râs și fiecare dintre ele are un sens.

Putem spune că râsul este un set de mișcări ale gurii și ale feței. Sunt implicate și alte sisteme, cum ar fi cel respirator și cardiac. Cu toate acestea, senzațiile nu sunt aceleași. Tonul râsului și gesturile însoțitoare pot indica faptul că este un râs ironic sau opusul.

Suntem conștienți că nu toate râsurile înseamnă același lucru, așa că am creat chiar modalități de a descrie râsete diferite în conversațiile virtuale.

7 tipuri de râs și ce înseamnă acestea

Râsul este un răspuns la o anumită situație sau stimul. Are numeroase beneficii. Este un factor de sănătate și oferă bunăstare. Când râdem, dincolo de toți mușchii implicați, creierul eliberează dopamină, hormonul fericirii. Acțiunea sa în corp face ca mușchii toracici să funcționeze, modulând intrarea și ieșirea aerului și provocând sunetul tipic al râsului.

Cu toate acestea, acum, când știm că există diferite variații, putem deduce că cea pe care tocmai am descris-o este asociată cu sentimente de plăcere și bunăstare. Dar nu întotdeauna tipurile de râs sunt legate de emoții pozitive.

1. Râs profund

Este unul dintre tipurile de râs pe care le identificăm ca fiind contagioase. Este un gest profund datorită mișcărilor diafragmatice pe care le implică. Este considerat un râs autentic, deoarece sunt implicate numeroase structuri neuronale.

Una dintre caracteristicile sale principale este faptul că este involuntar. Este cunoscut sub numele de zâmbet Duchenne.

Mai multe tipuri de râs

2. Râs ironic

Acest tip de râs poate fi echivalat cu un râs disprețuitor, care semnalează respingerea. Transmite emoții negative.

3. Râs nervos

Acest tip de râs este scuza sau mijlocul de a evita o situație incomodă. Acesta servește la atenuarea efectului care a fost generat în corp.

4. Râs de curtoazie

La fel ca tipul anterior, este un râs voluntar, folosit ca mijloc de a mulțumi, de a simpatiza cu cineva la un moment dat. De asemenea, este adesea folosit ca o modalitate de a fi de acord sau de a aproba ceea ce spune cealaltă persoană.

5. Râs provocat de gâdilat

După cum sugerează și numele său, este produs de o reacție fizică.

6. Râs patologic

Acest tip de râs nu este plăcut, deoarece este cauzat de o problemă neurologică. Este un tip de râs care nu poate fi controlat, care apare în orice moment și care nu este întotdeauna oportun.

Pentru a-l exemplifica, ne putem aminti cazul personajului Joker din filmul Joker. Protagonistul râde fără a se controla.

7. Râs malefic

Acest tip de râs este tipic filmelor. Este un râs fals și planificat.

Beneficiile și importanța râsului în sociabilitate

Tipurile de râs sunt un factor de socializare. De mai multe ori, am început să râdem pentru că cineva o făcea într-un mod contagios. Ameliorează tensiunile și ne ajută să facem față momentelor incomode. Râsul poate fi acea supapă de evacuare care este necesară în anumite momente.

Alte beneficii ale râsului sunt următoarele:

  • Este pozitiv pentru sistemul cardiovascular, deoarece reduce tensiunea arterială.
  • Îmbunătățește oxigenarea.
  • Susține sistemul imunitar.
  • Prin implicarea diferiților mușchi, arde calorii.
  • Reduce stresul prin inhibarea producției de cortizol și eliberarea endorfinelor.
  • Alungă gândurile negative, permițând exprimarea emoțiilor.
  • Are efecte relaxante, deoarece reduce frica și anxietatea.
  • Permite o odihnă mai bună și combate insomnia datorită oboselii sănătoase pe care o presupune.

Prin râs, se poate genera un sentiment de intimitate și apropiere față de alte persoane.

Femeie care râde
Zâmbetul generează atracție. Vrem să fim aproape de oamenii care denotă fericire.

Tipuri de râs ca factor de rezistență

Acum știm rolul râsului ca factor de protecție pentru sănătate și ca modalitate de a face față adversităților. De aici și utilizarea terapiei prin râs, în special la pacienții cu durere cronică.

În fiecare zi trecem prin experiențe multiple. Râsul este un instrument pentru a face față dificultăților. Cu toate acestea, fericirea nu ar trebui să ducă la negarea a ceea ce simțim: trebuie să mizăm pe optimism inteligent.

Prin urmare, este extrem de important să găsiți spații și momente pentru a vă bucura de râsul comun. Fără a nega sau ignora toată gama de emoții, trebuie să ne recuperăm buna dispoziție.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Fernández-Poncela, Anna-María (2012). ‘Riéndose aprende la gente’. Humor, salud y enseñanza aprendizaje. Revista Iberoamericana de Educación Superior, III(8),51-70.[fecha de Consulta 2 de Septiembre de 2021]. ISSN: . Disponible en: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=299129032003
  • Ruiz Gómez, M. Carmen, Rojo Pascual, Carmen, Ferrer Pascual, Mª Angeles, Jiménez Navascués, Lourdes, & Ballesteros García, Montserrat. (2005). Terapias complementarias en los cuidados: Humor y risoterapia. Index de Enfermería14(48-49), 37-41. Recuperado en 03 de septiembre de 2021, de http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1132-12962005000100008&lng=es&tlng=es.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.