Abalone sau urechea mării: cea mai scumpă moluscă din lume
 

Abalone sau urechea mării: cea mai scumpă moluscă din lume

Vă vom spune ce este abalone, un produs marin de înaltă calitate, care are un preț ridicat și un profil nutrițional remarcabil.
Abalone sau urechea mării: cea mai scumpă moluscă din lume
Saúl Sánchez Arias

Scris și verificat de nutriționistul Saúl Sánchez Arias.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Abalone sau urechea mării este una dintre cele mai apreciate moluște din lume. Este comună în Asia, deși încetul cu încetul s-a răspândit și în alte țări. De fapt, este crescută și pe meleagurile Galice.

Este un produs marin care are un preț foarte mare și este folosit mai ales în haute cuisine. Desigur, are proprietăți interesante din punct de vedere nutrițional.

Înainte de a începe, trebuie menționat faptul că prezența alimentelor marine în dietă este foarte recomandată pentru sănătate. Ele pot ajuta la reducerea incidenței multor patologii cronice și complexe. Odată cu introducerea lor în dietă de câteva ori pe săptămână, apar efecte pozitive.

Ce este abalone sau urechea mării?

Abalone sau urechea mării este un gasteropod cu o singură cochilie, spre deosebire de scoici. Este alungită și seamănă cu o ureche.

Există mai multe specii ale acestei moluște și nu toate au fost diferențiate cu precizie. În acest moment, toate sunt clasificate drept comestibile, iar cochilia poate fi folosită în scop decorativ.

De obicei, abalone trăiește pe suprafețe stâncoase în adâncurile sublitorale. Trăiește chiar și în mlaștini. Desigur, este mai frecventă în apele marine tropicale și subtropicale, mai ales în locurile din apropierea coastei. Dieta sa se bazează pe alge și animale mici clasificate ca paraziți. Prădătorii ei sunt stelele de mare și crabii.

Platou cu fructe de mare

În ultimii ani, a fost promovată creșterea controlată datorită cererii pentru acest produs. În acest fel, se previne și o parte a capturii sportive, ceea ce ar putea fi periculos pentru specia în sine.

Abalone se consumă după un proces de gătire, deoarece are o textură tare și fibroasă. Nu se gătește excesiv. În caz contrar, se obține o textură gumoasă. Din punct de vedere organoleptic, are gust de fructe de mare, dar mai subtil decât cel al altor produse, precum stridiile sau scoicile.

Profil nutrițional

Este esențial să evidențiem faptul că abalone sau urechea mării are un conținut ridicat de proteine cu valoare biologică ridicată. Fiecare 100 grame oferă aproximativ 17 grame de proteine.

Potrivit unui studiu publicat în jurnalul Annals of Nutrition & Metabolism, un aport zilnic de cel puțin 0,8 grame de proteine per kilogram de greutate corporală pe zi este necesar la persoanele sedentare pentru a proteja masa slabă contra catabolismului.

Acest aliment conține acizi grași omega 3. Aceste lipide sunt considerate a fi de înaltă calitate și ajută la controlul inflamației din mediul intern. De fapt, s-a demonstrat că aportul regulat reduce incidența patologiilor de tip cardiovascular. De asemenea, este important echilibrul în raport cu omega 6, lucru care se realizează rar astăzi.

În ceea ce privește micronutrienții, este de menționat prezența vitaminelor B și a calciului, fierului, seleniului și magneziului. Abalone este și o sursă de iod. Acest ultim mineral este cheia pentru ca glanda tiroidă să funcționeze corect.

Dacă apare un deficit, se dezvoltă o alterare a producției hormonale, afectând starea de sănătate. Acest lucru este evidențiat de cercetările publicate în Endocrine, Metabolic & Immune Disorders Drug Targets.

Fierul, la rândul său, asigură transportul adecvat al oxigenului în sânge. Acest mineral are o rată scăzută de absorbție, mai ales dacă provine din surse vegetale.

Pentru a minimiza această problemă, trebuie consumat împreună cu o doză semnificativă de vitamina C. Anemia trebuie întotdeauna prevenită, deoarece tratamentul acesteia este de lungă durată.

Abalone, un produs scump, dar hrănitor

Mâncaere cu abalone sau urechea mării

După cum ați văzut, abalone este unul dintre cele mai prețioase produse oferite de ecosistemul marin. Nu este consumată frecvent în țările occidentale, iar costul său este ridicat.

Este rară în supermarketuri, deoarece este destinată gastronomiei haute cuisine. Gustul său este rafinat și aportul nutrițional este complet, motiv pentru care este considerată benefică pentru sănătate.

În încheiere, este important de subliniat necesitatea de a garanta varietatea alimentației pentru a ne menține sănătatea. Cu cât există mai multe alimente în tiparul săptămânal, cu atât este mai puțin probabil să apară deficite nutriționale.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Richter, M., Baerlocher, K., Bauer, J. M., Elmadfa, I., Heseker, H., Leschik-Bonnet, E., Stangl, G., Volkert, D., Stehle, P., & on behalf of the German Nutrition Society (DGE) (2019). Revised Reference Values for the Intake of Protein. Annals of nutrition & metabolism74(3), 242–250. https://doi.org/10.1159/000499374
  • Innes, J. K., & Calder, P. C. (2020). Marine Omega-3 (N-3) Fatty Acids for Cardiovascular Health: An Update for 2020. International journal of molecular sciences21(4), 1362. https://doi.org/10.3390/ijms21041362
  • Triggiani, V., Tafaro, E., Giagulli, V. A., Sabbà, C., Resta, F., Licchelli, B., & Guastamacchia, E. (2009). Role of iodine, selenium and other micronutrients in thyroid function and disorders. Endocrine, metabolic & immune disorders drug targets9(3), 277–294. https://doi.org/10.2174/187153009789044392

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.