Beneficiile zincului: un mineral foarte necesar organismului
 

Beneficiile zincului: un mineral foarte necesar organismului

Zincul este un mineral esențial pentru diferite funcții ale corpului, cu multe beneficii. Din acest motiv, trebuie să avem grijă să nu suferim de o deficiență. Aceasta poate fi corectată cu suplimente.
Beneficiile zincului: un mineral foarte necesar organismului
Karla Henríquez

Verificat și aprobat de doctorul Karla Henríquez.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Biblioteca Națională de Medicină din SUA ne atenționează că zincul este un oligomineral necesar pentru ca organismul să rămână sănătos. Participă la diviziunea celulară, precum și la procesele de vindecare și chiar la metabolismul carbohidraților. Descoperiți mai jos toate beneficiile zincului!

Zincul face ca sistemul imunitar să funcționeze corect. Este asociat cu o funcționare corectă a simțurilor, în principal mirosul și văzul. Din toate aceste motive, este esențial să consumăm zinc în fiecare zi. Pentru ca acesta să-și îndeplinească misiunea, trebuie consumat în contextul unei alimentații echilibrate.

Sursele și beneficiile zincului pentru sănătate

Alimente bogate în zinc

 

Pentru a forma rezerve de zinc, putem apela la o varietate de alimente naturale. Următoarele sunt câteva dintre alimentele care furnizează acest mineral în mod natural și, prin urmare, este important să le includem în dieta noastră zilnică:

  • Semințe de dovleac: experții susțin că au o concentrație mare de zinc. Unele cercetări indică faptul că ar putea ajuta la prevenirea cancerului de prostată. Zincul este un element cheie pentru sinteza testosteronului la nivel testicular, așadar poate determina starea de sănătate a bărbaților.
  • Semințe de susan: Indiferent dacă sunt crude, prăjite sau pastă, acestea conțin aproximativ 10 mg la fiecare porție de 100 grame. Tahini (pastă de susan consumată pe scară largă în Orientul Mijlociu) poate fi întins pe pâine pentru un mic dejun hrănitor.
  • Semințe de pepene verde: Poate nu v-ați gândit niciodată la asta, dar consumând 100 grame din aceste semințe crude, uscate sau prăjite, veți ingera aproximativ 10 mg de zinc. De menționat că acest element este important și pentru a asigura buna funcționare a sistemului imunitar, potrivit unui studiu publicat în Nutrients.

Alte alimente bogate în zinc

Beneficiile zincului de origine vegetală

Ficatul este cel mai bogat aliment în acest mineral, ajungând la 7,3 miligrame la 100 grame în cazul vițelului. Este urmat îndeaproape de scoici (până la 7 miligrame la 100 grame), carne de vită (până la 6,2 miligrame la 100 grame), alune de pădure și migdale (aproximativ 4 miligrame la 100 grame).

Consumul ocazional de ciocolată neagră este foarte benefic, deoarece fiecare 100 grame oferă până la 9,6 mg zinc. La rândul său, usturoiul oferă niveluri moderate (1 miligram la 100 grame) și este ușor de inclus în majoritatea felurilor de mâncare.

Rețineți că există dovezi ce arată că usturoiul este un aliment foarte sănătos și hrănitor. Cu toate acestea, este important să-l consumați crud. Este alcătuit dintr-un număr mare de compuși volatili care sunt foarte sensibili la schimbările de temperatură sau oxidare.

Pe lângă alimente, puteți alege oricând să folosiți suplimente de zinc pe bază de prescripție medicală. Amintiți-vă că nu trebuie să vă modificați drastic dieta, să folosiți remedii naturiste sau să luați medicamente fără a consulta un profesionist în care aveți încredere.

Lipsa de zinc este neobișnuită

Deși deficiența de zinc poate afecta negativ starea de sănătate, nu este obișnuită. Este un mineral care este prezent în multe dintre alimentele consumate zilnic. De asemenea, are o rată de absorbție bună, spre deosebire de alte elemente, precum fierul.

Sportivii sau persoanele cu anumite patologii pot avea cerințe mari de zinc. În acest caz, este posibil ca dieta obișnuită să nu satisfacă nevoile, deci este optim să se recurgă la suplimente.

Sunt atât de multe pe piață, încât alegerea celui potrivit poate fi cu adevărat dificilă. În acest sens, vă recomandăm să vizitați medicul. Există însă un detaliu de luat în calcu: necesitatea de a solicita certificate de calitate înainte de a cumpăra un produs de acest tip. De asemenea, este o opțiune bună să mergeți la magazine sau farmacii specializate.

Rețineți că dozele mari de zinc ar putea interacționa cu anumite medicamente. Prin urmare, este necesar să se asigure compatibilitatea acestora cu suplimentele.

Beneficiile zincului: un mineral foarte necesar organismului

Zincul este un mineral esențial pentru menținerea funcționarii optime a organismului. Celulele și sistemul imunitar au nevoie de acest mineral. De fapt, deficiențele de zinc sunt asociate cu imunitatea scăzută.

Deși majoritatea oamenilor primesc doza zilnică necesară, adulții în vârstă și pacienții bolnavi pot avea dificultăți în obținerea acesteia. În aceste din urmă cazuri, apare oportunitatea de a lua suplimente.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Medjakovic S., Hobiger S., Ardjomand Woelkart K., Bucar F., et al., Pumpkin seed extract: cell growth inhibition of hyperplastic and cancer cells, independent of steroid hormone receptors. Fitoterapia, 2016.
  • Wessels I, Maywald M, Rink L. Zinc as a Gatekeeper of Immune Function. Nutrients. 2017 Nov 25;9(12):1286.
  • Zhu Y, Anand R, Geng X, Ding Y. A mini review: garlic extract and vascular diseases. Neurol Res. 2018 Jun;40(6):421-425.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.