Activități distractive offline pentru copii
Există multe activități distractive offline pentru copii, de la colorare la puzzle-uri, îmbrăcat păpușile, ghicitori, mers în parc și multe altele. De fapt, aceste alternative sunt foarte sănătoase, iar copiii se bucură de ele mult mai mult decât de vizionarea unui ecran.
După cum știi deja, tehnologia este viitorul, dar copilăria este scurtă. Într-adevăr, tabletele, computerele, telefoanele și televizoarele inteligente sunt metode obișnuite de distragere a atenției. Cu toate acestea, ele nu induc cu adevărat creativitatea și nu le oferă copiilor experiență, instruire și dezvoltare cognitivă.
20 de activități distractive offline pentru copii
În primul rând, utilizarea internetului ca formă de divertisment este rezonabilă. Cu toate acestea, devine o problemă atunci când copilul devine dependent de el. De asemenea, prezintă un risc crescut din cauza prădătorilor online și altor forme de utilizare inadecvată, potrivit unui studiu publicat de Jurnalul Institutului de Cercetări Juridice.
1. Separarea obiectelor este o dinamică plăcută pentru copiii de 1 – 2 ani. Învăță-i să clasifice obiectele în loc să le dai o tabletă pentru a-i distra cu videoclipuri. Pernele, animalele de pluș sau cuburile din plastic sunt excelente în acest scop. Lasă-i să le organizeze după culoare, dimensiune sau tip.
2. Ia un tub gol de hârtie igienică și decorează-l împreună cu copiii. Folosiți-l pentru a arunca bile de hârtie într-una dintre deschiderile rolei și pentru a stimula concurența sănătoasă. Câștigă cine acumulează cele mai multe puncte.
3. Cauți un joc simplu ți distractiv? Iată unul!
Necesită hârtie și paie. Cantitatea va depinde de numărul de participanți. Formați mai multe bile din hârtie și marcați linia de pornire și linia de sosire cu alte jucării sau cu pantofi.
Scopul jocului este să sufli mingea de hârtie până la linia de sosire cu paiul. Cine ajunge primul, câștigă. Proiectează o pistă de curse și suflă mingile în jurul ei pentru mai multă emoție.
Vezi și:
4. Proiectează o hartă pentru comori și ascunde un premiu undeva în casă. Scopul este ca cei mici să-l găsească în urma indicilor. Inversarea rolurilor este, de asemenea, interesantă: părinții pot vâna o comoară pregătită de copii.
5. Origami este minunat pentru învățarea abilităților de bază, conform articolului publicat de revista Ciencias de la Educación a Universității din Carabobo.
În afară de tutoriale online, există cărți din care să înveți tehnici de pliere a hârtiei pentru a crea animale, avioane, mașini, inimi și multe alte forme. Nu este nevoie de foarfece sau lipici pentru această activitate, ci doar de atenție și răbdare.
Mai multe idei de activități distractive offline pentru copii
6. Alcătuiește un joc trivia cu fapte despre familie, astfel încât copiii să se cunoască mai bine.
Scrie întrebările și răspunsurile pe cartonașe, amestecă-le și pune pe rând întrebări. Cel care primește cele mai corecte răspunsuri câștigă. Alternativ, poți alege un subiect de interes pentru toată lumea.
7. Fiecare familie are unul sau mai mulți membri cu înclinație artistică. Organizează mici spectacole care implică dans, actorie, păpuși, magie, etc. Aceasta nu este doar o șansă de a pune în valoare creativitatea, ci și de a aborda frica scenică.
8. Găsește rețete folosind ingredientele din cămară sau orice altceva, fie că este vorba de coacerea prăjiturilor sau decorarea unui tort. Copiilor le va plăcea această activitate offline.
9. „Stop” este un joc care constă în selectarea aleatorie a unei litere. Apoi, trebuie să găsiți cuvinte din 5 categorii diferite care încep cu litera respectivă.
Fiecare cuvânt înseamnă până la 100 de puncte și, dacă doi participanți îl folosesc, atunci valoarea acestuia scade la 50. După cum îți poți imagina, câștigă jucătorul care obține cele mai multe puncte!
10. Jocurile de societate sunt clasice și există ceva plăcut pentru toată lumea. De fapt, copiii își pot invita prietenii și pot petrece o după-amiază întreagă jucându-se.
11. Jocul de bowling necesită sticle de plastic goale și o minge pentru a le doborî. Definiți câte ture vor exista și alegeți un sistem de puncte. Regulile depind de tine și de copii.
Alte activități excelente
12. Configurează un circuit pentru alergare, sărituri și alte rutine simple de exerciții. Vă va ajuta să vă distrați împreună departe de internet și vă va îmbunătăți sănătatea.
13. Experimentele științifice vor încuraja capacitatea unui copil de a crea lucruri noi folosind principiile chimiei și fizicii într-un mod distractiv. În primul rând, descoperă un proiect științific pe care îl poți implementa acasă.
14. Explică importanța reciclării și motivează copiii să refolosească unele deșeuri pentru a face jucării simple.
15. Fundația Ayuda en Acción subliniază beneficiile anagramelor pentru copii. Acestea contribuie la vocalizare, la îmbunătățirea vocabularului și a memoriei și la trezirea interesului pentru limbă, printre alte beneficii. Fă o listă distractivă.
16. Yoga și meditația îi pot ajuta pe copii să-și canalizeze energia. Acest lucru se datorează faptului că sunt metode de respirație și relaxare care îmbunătățesc dispoziția.
17. Cititul este una dintre cele mai importante activități distractive offline pentru copii. Alternează între povești și cărți pe teme specifice care le-ar putea trezi interesul.
Vezi și:
Trucuri finale pentru a ține copiii departe de internet
18. Jocuri de cuvinte! Primul jucător spune un cuvânt, iar următorul spune un alt cuvânt care începe cu ultima silabă a cuvântului anterior. Termină fiecare rundă fără ca nimeni să rămână blocat.
19. Organizează curse cu obstacole cu mobilier, perne și jucării și adaugă câteva provocări speciale. Câștigătorul este cel care finalizează cursa în cel mai scurt timp.
20. În cele din urmă, implică-i pe cei mici în organizarea casei. Copiii ar trebui să ia parte la treburile casnice de la o vârstă fragedă.
De fapt, poți delega treburi precum ștergerea prafului, spălarea vaselor, împachetarea rufelor sau scoaterea gunoiului. În plus, obișnuiește-i să verifice din când în când ce jucării nu mai folosesc. Le pot dona. Este o modalitate excelentă de a colabora pentru a face loc altor lucruri în casă.
Importanța jocurilor offline și a activităților recreative la copii
Activitățile offline sunt excelente pentru învățarea și dezvoltarea abilităților fizice, emoționale și sociale. Dă-le copiilor libertatea de a explora mediul înconjurător în aer liber și permite-le să aibă contact cu natura și cu cei din jur din următoarele motive:
- În primul rând, activitățile offline îi ajută pe copii să-și depășească fricile.
- De asemenea, îi învață să relaționeze și să împărtășească.
- În plus, stimulează cooperarea și leadership-ul.
- De asemenea, le permit să-și folosească imaginația.
- În cele din urmă, devin mai independenți.
Metode alternative offline pentru a distra copiii
O lume aliniată la tehnologie face aproape imposibilă ținerea copiilor departe de ecrane – mai ales atunci când există atât de mult conținut disponibil. Prin urmare, nu este vorba de a-i ține complet departe de internet, ci doar de a limita timpul petrecut pe dispozitive și de a supraveghea ceea ce fac.
În cele din urmă, este nevoie de o perioadă rezonabilă de timp pentru ca cei mici să planifice activități cu familia și prietenii sau să petreacă timp în aer liber fără tabletă, computer sau telefon. Mai mult, arată-le cât de mult pot învăța offline!
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Acuña I, Pérez K. La papiroflexia como herramienta útil para el aprendizaje en niños: a propósito de una experiencia. Revista Ciencias de La Educación. Universidad de Carabobo. Venezuela; 2009. https://www.mendeley.com/catalogue/75ef2041-704d-3a29-9d4e-31464687393f/?utm_source=desktop&utm_medium=1.19.4&utm_campaign=open_catalog&userDocumentId=%7Bdd83674b-1cc2-4d18-aa3d-604c2d8b6408%7D
- Zúñiga Becerra O. Educación y prevención en materia de protección de datos personales de niños, niñas y adolescentes en Internet. Estudios en Derecho a La Información, 1(5), 59. México; 2018. https://doi.org/10.22201/iij.25940082e.2018.5.12122
- Trabalenguas infantiles para niños (cortos y fáciles). Fundación Ayuda en Acción. España; 2018. https://ayudaenaccion.org/ong/blog/educacion/trabalenguas-para-ninos/
- Museo de la Ciencia de Valladolid. Revista Menuda Ciencia. España. https://www.museocienciavalladolid.es/sala-de-prensa/revistas
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.