Adevăruri și mituri despre sănătatea inimii
Verificat și aprobat de asistenta Leidy Mora Molina
Bolile cardiovasculare reprezintă una dintre principalele cauze de dizabilitate și deces la nivel mondial. Cu toate acestea, oamenii știu foarte puține despre aceste afecțiuni și despre cum să le prevină. Astăzi vom analiza câteva adevăruri și mituri despre sănătatea inimii intens mediatizate.
În prezent, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) estimează că patologiile cardiovasculare sunt responsabile de mai mult de 17 milioane de decese în fiecare an. Sănătatea inimii este compromisă de factori ca obezitatea, fumatul, hipercolesterolemia și stilul de viață sedentar.
Problemele cardiace sunt cunoscute din cele mai vechi timpuri și au însoțit omenirea pe tot parcursul dezvoltării sale. Acest fapt a condiționat apariția a numeroase mituri despre sănătatea inimii, care s-au transmis din generație în generație.
A ști ce este adevărat și ce nu este esențial pentru a preveni aceste afecțiuni. Iată 11 mituri și adevăruri despre sănătatea inimii!
Adevăruri și mituri despre sănătatea inimii
1. Bolile de inima afectează doar persoanele în vârstă
Înaintarea în vârstă este un factor de risc major pentru dezvoltarea afecțiunilor cardiovasculare, cum ar fi infarctul miocardic, hipertensiunea arterială și insuficiența cardiacă. Cu toate acestea, cardiomiopatiile și patologiile valvulare pot apărea în orice moment al vieții.
Este esențial să mențineți un stil de viață sănătos în timpul tinereții pentru a reduce riscul apariției acestor boli mai târziu. În acest sens, este greșit să credeți că nu este necesar să aveți grijă de inimă în tinerețe.
2. Bolile de inimă afectează bărbații mai mult decât femeile
Este cunoscut faptul că problemele cardiace au o incidență mai mare la bărbați. Studiile afirmă că nivelul de estrogen face ca sexul feminin să fie mai puțin expus la aceste afecțiuni în timpul tinereții și vieții adulte.
Cu toate acestea, la adulții în vârstă, prevalența este egală. Acesta este rezultatul deficitului de estrogen apărut la femei înainte de menopauză. Terapia de substituție hormonală poate reduce riscul cardiovascular.
3. Nu există hipertensiune arterială fără simptome
Hipertensiunea arterială este considerată un ucigaș tăcut. De obicei, apare progresiv. Pe măsură ce patologia evoluează, organismul încearcă să se adapteze la schimbare. Din acest motiv, de multe ori nu există niciun simptom.
Majoritatea cazurilor sunt diagnosticate în stadii avansate, ca urmare a decompensării sau a analizelor de rutină. Tensiunea arterială trebuie măsurată periodic la tineri, adulți și vârstnici.
4. Orice durere în piept este un atac de cord
Oamenii se alarmează când simt orice tip de disconfort în piept. Cu toate acestea, durerea în piept poate fi cauzată de mulți factori. Acesta este cazul problemelor apărute la plămâni, pleură, pericard, mușchi și articulații.
Infarctul generează o durere atroce în centrul toracelui, care se extinde până la umărul stâng și maxilar. Acest disconfort persistă mai mult de 30 de minute și nu se ameliorează cu analgezice. În plus, este însoțit de greață, transpirație, detresă respiratorie și palpitații.
Citiți mai mult: Simptomele principalelor boli de inimă la femei
5. Nu poate exista un atac de cord fără durere în piept
Acesta este unul dintre cele mai comune mituri despre sănătatea inimii. Forma de manifestare a atacurilor de cord nu este întotdeauna aceeași. La unele femei, atacul de cord se poate manifesta subtil sau cu simptome necaracteristice, cum ar fi durerile de spate, gât sau brațe. Dacă bănuiți că suferiți un atac de cord, solicitați asistență medicală cât mai curând posibil.
6. Sperieturile și disconfortul pot provoca un atac de cord
Emoțiile puternice și atacurile de panică pot genera un atac de cord la persoanele susceptibile. Vârstnicii și pacienții care au mai suferit un atac de cord au cel mai mare risc. Reducerea nivelului de stres și terapiile de gestionare a furiei joacă un rol cheie în prevenirea atacurilor de cord.
7. Nu se pot face exerciții fizice după infarct
Unul dintre cele mai comune mituri despre sănătatea inimii este interzicerea sportului după atacul de cord din cauza riscului de recidivă. Cercetările sugerează că activitatea fizică este esențială în reabilitarea pacienților cardiaci.
Antrenamentele trebuie să înceapă progresiv, cu exerciții aerobice de intensitate scăzută, cum ar fi mersul pe jos sau joggingul. Mișcarea ține sub control tensiunea arterială, greutatea, funcția cardiacă și riscul de recidivă.
Exercițiile anaerobe ce implică ridicarea de greutăți sunt contraindicate. Medicul este cel care va decide ce tip de mișcare poate face fiecare pacient.
8. Diabetul nu crește riscul de probleme cardiace
Diabetul zaharat este o patologie foarte răspândită la nivel global, care se suprapune adesea cu problemele cardiace. Studiile afirmă că există o puternică relație evolutivă între diabet și dezvoltarea hipertensiunii arteriale pe termen mediu.
Diabetul în sine este un factor de risc pentru bolile inimii. Acesta modifică dinamica vasculară și nevoile organismului.
Descoperiți: Zahărul poate afecta inima
9. Suplimentele bogate în omega 3 sunt esențiale pentru a avea grijă de sănătatea inimii
În prezent, numeroase studii afirmă faptul că aportul de omega 3 are efecte benefice importante în prevenirea patologiilor coronariene. Cu toate acestea, principalele ghiduri terapeutice susțin obținerea acestui nutrient prin dietă și într-o măsură mai mică sub formă de suplimente.
Dietele mediteraneene, cu peștele ca principală sursă de proteine, sunt una dintre cele mai bune opțiuni. Evitați consumul de fructe de mare prăjite și consumați legume, fructe, leguminoase și cereale integrale.
10. Persoanele cu afecțiuni cardiace ar trebui să evite ouăle
Unul dintre cele mai populare mituri despre sănătatea inimii susține faptul că ouăle sunt dăunătoare persoanelor cu afecțiuni cardiace. Argumentul principal este faptul că gălbenușul de ou este bogat în colesterol și duce la un risc mai mare de boli cardiovasculare.
Cu toate acestea, cercetările au arătat că există o asociere foarte slabă între consumul de ouă și bolile de inimă. În plus, 1 ou pe zi permite echilibrarea nivelurilor de colesterol rău și bun la majoritatea oamenilor.
11. Uleiul de cocos este cea mai bună alternativă pentru bolnavii de inimă
Uleiul de cocos este apreciat în multe culturi pentru efectul său cardioprotector. Acest lucru se datorează trigliceridelor cu lanț mediu, care cresc nivelul de colesterol bun sau HDL în sânge.
Cu toate acestea, acest ulei are o concentrație de grăsimi saturate de patru ori mai mare decât untul. Din acest motiv, medicii recomandă și alte opțiuni, precum uleiul de măsline.
Schimbările stilului de viață sunt esențiale pentru a proteja sănătatea inimii
Există numeroase mituri despre sănătatea inimii. Unele dintre ele au o bază reală, în timp ce altele nu au niciun suport științific. Nu uitați să consultați un medic specialist înainte de a face orice schimbare în stilul de viață.
Adoptarea unei diete echilibrate, practicarea a cel puțin 30 de minute de exerciții fizice pe zi, evitarea fumatului și controalele regulate sunt acțiuni foarte importante în prevenirea bolilor cardiovasculare.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Sánchez A, Bobadilla M, Dimas B, Gómez M, et al. Enfermedad cardiovascular: primera causa de morbilidad en un hospital de tercer nivel. Rev Mex Cardiol. 2016; 27 (3): 98-102.
- Falcón A, Falcón A, Yépez Ana. Riesgo cardiovascular y metabólico en una población selectiva. Estudio Camerisep. Rev. Venez. Endocrinol. Metab. 2007 ; 5( 2 ): 08-15.
- Rodriguez M, Amigo R. Eficacia de un plan de entrenamiento físico en pacientes portadores de un infarto agudo del miocardio. Rev. Med. Electrón. 2010; 32 (3).
- Tsimihodimos V, Gonzalez-Villalpando C, Meigs JB, Ferrannini E. Hypertension and Diabetes Mellitus: Coprediction and Time Trajectories. Hypertension. 2018 Mar;71(3):422-428.
- Elagizi A, Lavie CJ, O’Keefe E, Marshall K, et al. An Update on Omega-3 Polyunsaturated Fatty Acids and Cardiovascular Health. Nutrients. 2021 Jan 12;13(1):204.
- Blesso CN, Fernandez ML. Dietary Cholesterol, Serum Lipids, and Heart Disease: Are Eggs Working for or Against You? Nutrients. 2018 Mar 29;10(4):426.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.