Durerile în piept pe partea dreaptă: 9 cauze și tratamente posibile
 

Durerile în piept pe partea dreaptă: 9 cauze și tratamente posibile

Durerea în partea dreaptă a pieptului are origini multiple. Din fericire, majoritatea cauzelor pot fi tratate cu succes.
Durerile în piept pe partea dreaptă: 9 cauze și tratamente posibile
Leidy Mora Molina

Verificat și aprobat de asistenta Leidy Mora Molina.

Ultima actualizare: 05 iunie, 2023

Durerile în piept pe partea dreaptă sunt o cauză frecventă de îngrijorare. Ele pot varia de la o neplăcere minoră, la un junghi puternic. Există diferite motive care explică disconfortul în piept, așa că mai jos vă vom prezenta cele mai frecvente 9 cauze ale durerii în piept pe partea dreaptă.

Pieptul sau toracele este regiunea corpului situată între gât și abdomen. Conține inima, plămânii, esofagul și vasele mari, cum ar fi aorta și vena cavă. Aceste organe sunt înconjurate de coaste, coloana vertebrală toracală și stern, precum și de mușchii intercostali, pectorali și ai spatelui.

Cauzele durerii în piept pe partea dreaptă variază de la leziuni ale structurilor osoase și musculare, până la deteriorarea organelor toracice. Disconfortul poate reflecta și starea altor părți ale corpului.

Durerile în piept pe partea dreaptă: 9 cauze și tratamente posibile

1. Contractură musculară

Contractura musculară este una dintre cele mai frecvente cauze ce produc durerile în piept pe partea dreaptă. În general, durerea apare la câteva zile după o activitate fizică intensă acasă sau la sală. Disconfortul este rezultatul ruperii și regenerării fibrelor musculare.

Mușchii pectorali mari și mici sunt cei mai afectați. Durerea este descrisă ca o înțepătură sau o compresie a pieptului, care se ameliorează cu odihnă și se intensifică în timpul mișcării. În unele cazuri, este însoțită de inflamație și limitare a mișcării brațelor.

Această afecțiune dispare de la sine după 1 până la 2 zile. Profesioniștii recomandă odihnă și masaje în zonă, precum și utilizarea de analgezice și antiinflamatoare.

Sportiv afectat de durerile în piept pe partea dreaptă
Durerea în umărul drept după o accidentare sportivă poate radia în piept pe aceeași parte.

2. Lovituri directe și fracturi ale coastelor

Traumele toracice generate de căzături sau lovituri directe sunt o cauză frecventă a durerii în piept pe partea dreaptă. În cazul accidentelor rutiere, pot exista leziuni vasculare și nervoase sau chiar leziuni ale organelor interne.

Loviturile moderate și cele severe sunt însoțite de durere, inflamație și roșeață în zona afectată. În mod similar, pot exista dificultăți la mișcarea membrelor și vânătăi.

Aplicați comprese reci timp de 10 până la 20 de minute, de 2 până la 3 ori pe zi, pentru a calma durerea. Medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), cum ar fi ibuprofenul, pot fi de ajutor.

În fracturile costale din cauza lovirii pieptului, prezența durerii intense care limitează respirația este frecventă. Există și o sensibilitate crescută a zonei și umflături. Cazurile severe implică afectarea plămânilor și detresă respiratorie, agitație și pierderea cunoștinței.

Tratamentul fracturilor este exclusiv medical. Se bazează pe imobilizarea zonei, repararea defectului osos și utilizarea medicamentelor pentru durere. Unii oameni au nevoie de recuperare fizică.

3. Costocondrită

Aceasta este o tulburare inflamatorie a articulațiilor condrosternale, responsabile de unirea coastelor cu sternul. Studiile afirmă că aceasta este cea mai frecventă cauză a durerii în peretele toracic anterior, patologia fiind mai frecventă la femei (75% din cazuri).

Durerea apare la nivelul pieptului în partea dreaptă sau stângă și se extinde până în centrul toracelui, spate și abdomen. De obicei, se agravează la inspirație și tuse. În plus, palparea articulațiilor condrosternale generează dureri ascuțite și intense.

Tratamentul medical al costocondritei include odihnă și aplicarea de comprese calde și reci. În cazurile acute, se poate face o infiltrație locală cu anestezice.

4. Atac de panică

Atacurile de panică sunt declanșate de episoade de stres sau de anxietate susținută. Această afecțiune duce la apariția unor simptome foarte asemănătoare cu cele ale unui infarct miocardic. Durerea din centrul toracelui se extinde spre partea dreaptă, maxilar și umăr.

Alte simptome includ următoarele:

  • Furnicături și amorțeală
  • Insuficienta respiratorie
  • Transpirație profundă
  • Agitație
  • Paloare

Dacă aveți un atac de panică, este indicat să închideți ochii și să respirați adânc pentru a vă calma. În cazul în care simptomele persistă, trebuie solicitată asistență medicală cât mai curând posibil.

5. Boli pulmonare

Afecțiunile pulmonare sunt o cauză frecventă a durerii în piept pe partea stângă și dreaptă. Studiile afirmă că durerea este ca un junghi în piept care se înrăutățește odată cu inspirația. Durerea este asociată cu tuse și detresă respiratorie. Alte simptome comune sunt febra și frisoanele (în cazul proceselor infecțioase).

Pneumonia este cea mai frecventă cauză a acestui tip de durere toracică. Acest disconfort poate apărea și în următoarele cazuri:

  • Pleurită
  • Pneumotorax
  • Revărsat pleural
  • Embolie pulmonară
  • Cancer pulmonar

Tratamentul medical depinde de cauza durerii. De obicei, o abordare în timp util condiționează ameliorarea rapidă a simptomelor și scade riscul de complicații.

6. Probleme cardiace

Afecțiunile cardiace sunt o cauză foarte frecventă a durerii în piept. Sunt frecvente la vârstnici, persoane obeze și persoane ce consumă excesiv tutun, cafea și alcool.

Durerea de origine cardiacă se manifestă ca o senzație de presiune în piept însoțită de palpitații și dificultăți de respirație.

În infarctul miocardic, disconfortul apare pe partea stângă a toracelui. Cu toate acestea, la femei, durerea poate apărea pe partea dreaptă. Alte simptome includ greața, vărsăturile, transpirația și pierderea conștienței.

Aritmiile sunt o altă cauză comună a acestui disconfort la adulți și copii. Mergeți imediat la camera de primiri urgențe dacă aveți asemenea simptome.

Durerile în piept pe partea dreaptă din cauza aritmiei
Aritmiile trebuie tratate prompt. Uneori, tratamentul în timp util înseamnă salvarea vieții.

7. Reflux gastroesofagian

Această afecțiune este rezultatul creșterii nivelului acidului din stomac în esofag, cu iritarea ulterioară a acestuia. Refluxul acid provoacă arsuri la stomac sau senzația de arsură în interiorul pieptului.

Disconfortul se intensifică după consumul de alimente. Alte simptome asociate sunt următoarele:

  • Tuse seacă
  • Dificultatea de a înghiți
  • Durere de gât
  • Eructații frecvente
  • Senzație de presiune în gât și piept

Modificările dietei și ale stilului de viață sunt esențiale pentru a ameliora această afecțiune. În unele cazuri, medicii recomandă medicamente care reduc aciditatea și ameliorează simptomele. Medicul gastroenterolog este specialistul care tratează această afecțiune.

8. Zona zoster

Aceasta este o afecțiune caracterizată printr-o erupție veziculoasă însoțită de durere intensă din cauza reactivării virusului varicelei zoster. Este frecventă la adulții peste 50 de ani și la persoanele cu imunitatea scăzută.

Boala debutează cu dureri în piept și în regiunea intercostală și apariția veziculelor liniare (la 48 de ore). De obicei, leziunile cutanate se ameliorează în decurs de o săptămână, cu vindecare definitivă după 10 până la 15 zile.

Nevralgia postherpetică este principala complicație a acestei afecțiuni. Studiile afirmă că se manifestă printr-o durere arzătoare la 30 de zile de la dispariția leziunilor cutanate.

9. Infecție hepatică sau biliară

Inflamația ficatului și a vezicii biliare poate provoca durere în partea dreaptă a pieptului, din cauza apropierii organelor de torace. Disconfortul debutează în partea dreaptă a abdomenului și se extinde către piept.

Simptomele asociate includ următoarele:

  • Vărsături
  • Ameţeală
  • Piele galbenă
  • Pierderea poftei de mâncare

Hepatita și colecistita sunt unele dintre cele mai frecvente boli. Dacă bănuiți că aveți o afecțiune hepatică, este indicat să consultați un gastroenterolog.

Nu ezitați să solicitați asistență medicală!

Durerile în piept pe partea dreaptă pot fi cauzate de o mare varietate de boli. Unele sunt simple și necesită odihnă și tratament acasă. Totuși, acest simptom poate indica daune grave care pun în pericol viața pacientului.

Este indicat să solicitați asistență medicală cât mai curând posibil în cazul în care durerea este persistentă și crește în intensitate. Alte semne de avertizare includ dificultățile de respirație, febra ridicată, confuzia și pierderea conștienței.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.