Logo image
Logo image

Ai probleme cu stima de sine? Descoperă simptomele!

5 minute
Anumite evenimente din copilărie îți pot afecta stima și încrederea în sine. La maturitate, problemele legate de stima de sine pot afecta modul în care relaționezi cu ceilalți. Citește mai departe pentru a afla mai multe informații interesante!
Ai probleme cu stima de sine? Descoperă simptomele!
Ultima actualizare: 12 februarie, 2021

Stima de sine este perspectiva pe care o ai despre tine în raport cu ceilalți și ideea ta despre cum crezi că ar trebui să fii. Mulți factori pot influența dezvoltarea unor probleme cu stima de sine. Ele provin adesea din copilărie.

În acest articol, îți vom împărtăși câteva secrete pentru a te ajuta să descoperi dacă ai probleme cu stima de sine. Acesta este primul pas pentru a începe să câștigi mai multă încredere în tine și pentru a obține bunăstarea psihologică.

Semne care arată că ai probleme cu stima de sine

Lipsa de siguranță

Some figure
Lipsa stimei de sine generează un stres mai mare din cauza dificultății de a face față multor situații sociale.

Un procent mare de persoane cu o stimă de sine scăzută dezvoltă insecuritate acută. În unele cazuri, poate fi o problemă gravă – și nu numai la nivel personal, ci și la nivel social, în ceea ce privește adaptarea.

Insecuritatea poate deveni un semn al stimei de sine scăzute care poate afecta complet diferite aspecte ale vieții. Nesiguranța paralizează și provoacă stres și multă presiune psihologică. Unii oameni foarte nesiguri delegă adesea luarea de decizii altora, complicându-și în continuare încrederea în sine.

Citește mai mult:

Cum să-ți refaci stima de sine după o despărțire

Respingerea tuturor tipurilor de critici

Unul dintre simptomele stimei de sine scăzute este respingerea oricărui fel de critici sau comentarii cu privire la muncă, la trăsăturile sau atitudinile personale. Persoanele afectate pot chiar să reacționeze arogant și agresiv sau, dimpotrivă, să devină demoralizate și rănite.

Acest tip de comportament poate declanșa o susceptibilitate ridicată, ceea ce înseamnă că persoana în cauză se poate simți jignită de orice comentariu negativ banal. Prin urmare, dezvoltă o fragilitate psihologică debordantă și fericirea sa va depinde întotdeauna de ceilalți.

Apărarea propriei persoane atunci când nu există niciun atac

Stima de sine scăzută poate modifica modul de percepere a realității în ceea ce privește interacțiunea și conviețuirea în societate. Orice comentariu poate face ca persoana afectată să se simtă atacată și, în consecință, să aibă întotdeauna o atitudine defensivă. De asemenea, poate dezvolta un fel de iluzie sau poate crede că toată lumea este împotriva sa.

Totuși, faptul că o persoană nu-ți acceptă opinia nu denotă un complot împotriva ta. Prin urmare, trebuie să-ți folosești bunul simț și să înveți să ai încredere în alții.

Lipsa abilității de a face ce vrei cu adevărat

Some figure
Din cauza nesiguranței, o persoană poate avea dificultăți în a spune „nu” sau în a-și împărtăși opiniile.

Persoanele cu o stimă de sine scăzută nu pot spune cuiva „nu”. A dori să mulțumești pe toată lumea este o greșeală. Amintește-ți că nu este posibil să mulțumești pe toată lumea și nici nu este sănătos să pui opiniile sau planurile altor persoane înaintea voinței tale. Nu uita: Mai precis de orice, tu ești cea mai importantă persoană din viața ta!

Stima de sine scăzută duce la un complex de inferioritate și subevaluare. Acest lucru face ca persoana să se predea în orice dispută sau dialog și să se simtă incapabilă să-și apere ideile. De fapt, acest lucru se poate întâmpla chiar dacă ești educat, ai venituri bune sau ai opinii corecte.

Incapacitatea de a se raporta la persoane de sex opus

Există multe cazuri de persoane care se simt incapabile sau nedemne de a avea un partener. Ele percep persoana care le place ca fiind de neatins și se simt nedemne să înceapă o conversație simplă și cordială.

Stima de sine scăzută îi face pe oameni să creadă că nu vor fi capabili să capteze atenția celorlalți sau să fie plăcuți de alții. În plus, acest lucru poate fi accentuat mult mai mult dacă persoana are o trăsătură fizică considerată „diferită” de restul.

Problemele legate de stima de sine se reflectă în postura corpului

Limbajul corpului este, de asemenea, un mod de comunicare. De fapt, este considerat comunicare non-verbală. Stima de sine scăzută, alături de nesiguranță, îi face pe oameni să-și ghemuiască spatele și să-și lase gâtul în jos. De asemenea, încrucișează picioarele și se mișcă fără ușurință sau relaxare.

Astfel, este interesant pentru tine să fii conștient dacă adopți obiceiuri posturale proaste derivate din subevaluarea personală. De fapt, persoanele cu probleme de stimă de sine pot chiar să arate bucurie și râs mai puțin frecvent.

Factori externi

Some figure
Bullying-ul poate duce la probleme de stimă de sine.

Majoritatea cazurilor de persoane care dezvoltă o stimă de sine scăzută au suferit o formă de abuz emoțional sau hărțuire continuă. Un tratament umilitor creează nesiguranțe și ajunge să anuleze capacitatea unei persoane de interacțiune socială normală.

Hărțuirea acasă, hărțuirea la locul de muncă, criticile părinților sau șantajul emoțional pot duce la subevaluare. De fapt, în cazuri mai severe, pot duce la dorințe suicidare sau comportamente auto-vătămătoare. De aceea este extrem de important – și sănătos – să lucrezi la stima de sine. Dacă ai nevoie de ajutor suplimentar, terapia este un loc minunat pentru a începe – acești specialiști sunt experți în a ajuta oamenii să dezvolte o stimă de sine mai sănătoasă! La urma urmei, este o problemă surprinzător de obișnuită, așa că nu este un motiv de rușine.

Citește mai mult:

Cum să încurajezi stima de sine la copii

În general, acestea sunt câteva dintre semnele care te vor ajuta să descoperi dacă ai probleme cu stima de sine. În plus, acestea te vor ajuta să detectezi problema la copii sau la alte persoane apropiate dragi, pentru a le încuraja să caute ajutor. Prin urmare, primul pas este de a conștientiza această subevaluare pentru a o putea remedia.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Pereira, M. L. N. (2007). Autoestima: un factor relevante en la vida de la persona y tema esencial del proceso educativo. Revista Electrónica “Actualidades Investigativas En Educación. https://doi.org/10.15517/aie.v17i3.29066
  • Berntsson, E. (2004). Los seis pilares de la Autoestima. Atención Primaria. https://doi.org/10.1157/13068212
  • Atienza, F. L., Moreno, Y., Balaguer, I., & Rosenberg, M. (2004). Escala de autoestima de Rosenberg. Apuntes de Psicologia.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.