Alăptarea mixtă: tot ce trebuie să știi
Scris și verificat de nutriționistul Florencia Villafañe
Alăptarea este cel mai comun mod de a hrăni bebelușii. Cu toate acestea, în multe cazuri, hrănirea bebelușului poate fi combinată cu formule artificiale. Îți vom spune tot ce trebuie să știi despre alăptarea mixtă în acest articol!
Recomandarea Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) este ca mamele să mențină alăptarea exclusivă până la vârsta de 6 luni, deoarece laptele matern are toți nutrienții necesari dezvoltării bebelușului. După acest interval de timp, părinții pot iniția hrănirea complementară.
Totuși, în multe cazuri, acest lucru nu este posibil și apare alăptarea mixtă. Cu alte cuvinte, bebelușul se hrănește atât din sânul mamei, cât și din formule de lapte.
De ce apare alăptarea mixtă?
Multe situații le determină pe mame să utilizeze alăptarea mixtă. Unele dintre ele sunt următoarele:
- Mamele declară că bebelușul nu se satură cu laptele pe care ele îl produc. În plus, nu sunt conștiente de beneficiile laptelui matern.
- Lipsa stimulării producției de lapte.
- Lipsa cunoștințelor despre extracția corectă a laptelui și păstrarea acestuia în frigider.
- Alăptarea necesită timp și spațiu adecvat.
Care sunt beneficiile alăptării mixte?
În multe cazuri, anumite probleme digestive necesită utilizarea unor formule de lapte adaptate, deoarece acestea ajută la corectarea deficiențelor (de exemplu, în cazul sugarilor prematuri sau al celor cu tendința de a avea reflux acid). Formulele speciale de lapte ajută la îmbunătățirea simptomelor, deoarece sunt concepute pentru a le preveni.
Controlul greutății bebelușului
Atunci când copilul are anumite dificultăți în a se îngrășa, cel mai bine este să te gândești la o nutriție corectă, ceea ce înseamnă adesea folosirea celei mai potrivite formule. Acest lucru se datorează faptului că bebelușii au nevoie de hidratare controlată, iar formulele sunt foarte potrivite.
Îți recomandăm:
Consumul de medicamente
Există anumite medicamente pe care mama le poate lua, care au caracteristica de a trece în laptele matern. În acest caz, cel mai bine este să oprești alăptarea și să recurgi exclusiv la formule până când nu mai trebuie să iei medicamentul.
Alăptarea mixtă: potențiale probleme
Alăptarea mixtă poate implica anumite dezavantaje. Prin urmare, pe cât posibil, cel mai bine este să menții alăptarea în perioada recomandată de OMS. De asemenea, medicul pediatru ar trebui să supravegheze utilizarea unei formule pentru a evita complicațiile pentru bebeluș. Ce poate provoca alăptarea mixtă?
Copilul poate avea preferințe
În general, bebelușul respinge biberonul, deoarece alăptarea nu numai că oferă hrană, ci și legătură intimă. Cu toate acestea, se poate întâmpla și opusul atunci când bebelușul începe să prefere biberonul, deoarece necesită mai puțină forță pentru a extrage laptele.
În multe cazuri, copilul respinge sânul, deoarece îi este dificil să se adapteze. Pentru a evita acest lucru, există sfârcuri artificiale concepute pentru a fi aplicate pe biberon pentru a face ca procesul să fie similar cu alăptarea clasică.
Cantitatea de lapte matern nu ține pasul cu creșterea bebelușului
Când nevoile copilului cresc, este mai ușor să crești cantitatea de formulă, decât să aștepți să crească producția de lapte matern. Prin urmare, pe măsură ce lunile trec, cantitatea de lapte matern pe care o bea bebelușul va fi mai mică în comparație cu cantitatea de formulă folosită.
Producția de lapte matern scade
După cum am menționat deja, alăptarea mai rară scade stimularea producției de lapte, așadar alăptarea exclusivă se va încheia mai devreme decât era planificat. Pentru a evita acest lucru, formulele trebuie administrate cât mai puțin posibil, doar în anumite situații.
Probleme orale
Mai multe studii sugerează că, atunci când bebelușul este hrănit cu biberonul, acesta nu poate efectua mișcările fiziologice ale maxilarului, deoarece trebuie să controleze cantitatea de lapte pe care o ingerează pentru a evita sufocarea și pentru a putea înghiți. Acest lucru nu se întâmplă dacă bebelușul este alăptat natural. Lipsa unei mișcări musculare corecte scade stimularea creșterii și contribuie la apariția problemelor viitoare.
Descoperă și:
Alăptarea mixtă: ce să reții
Nu trebuie să uităm că alăptarea până la șase luni de viață este foarte importantă, nu numai pentru creșterea sugarului, ci și pentru beneficiile sale în protejarea împotriva bolilor infecțioase și respiratorii.
Cu toate acestea, combinarea alăptării cu formule poate avea unele beneficii, precum cele menționate mai sus, cu condiția să fie folosită în cazuri specifice.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Merino Morras1 E. Lactancia materna y su relación con las anomalías Dentofaciales. Revisión de la literatura. Acta Odontológica Venezolana. 2003;41(2):154-8.
- Todo lo que necesitas saber sobre la lactancia mixta [Internet]. Natalben. [citado 27 de abril de 2020]. Disponible en: https://www.natalben.com/lactancia-mixta
- Velásquez-Barahona G. Comparing the weight gain of premature babies fed exclusively on breast milk (emphasising hindmilk) to that of those receiving mixed breastfeeding and those fed on human breast milk substitutes. Rev FACMED. 2014;62:29-34.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.