Albirea dinților dăunează?
Scris și verificat de medicul stomatolog Vanesa Evangelina Buffa
Astăzi există mulți oameni care caută să arate dinții albi și strălucitori. Pentru aceasta imbunatatire a aspectului zambetului, albirea pieselor dentare este o varianta larg utilizata. Dar uneori albirea dinților dăunează.
Dinții nu sunt în mod natural albi. În orice caz, modele și tendințele îi determină pe oameni să idealizeze purtând un zâmbet din această culoare curată și strălucitoare.
Pe măsură ce trec anii, dinții se întunecă. Vârsta, dieta și obiceiurile precum fumatul sau consumul frecvent de cafea patează dinții.
Așa a câștigat popularitate albirea dentară. Ei bine, este o terapie care folosește substanțe chimice pentru a îndepărta petele și pigmenții de pe suprafețele dentare. Prin urmare, permite îmbunătățirea aspectului zâmbetului.
Dar trebuie sa stii ca atunci cand cauti un zambet mai alb exista cateva riscuri si in acest articol iti vom povesti despre ele. Continuați să citiți și aflați cum albirea dinților dăunează dinților.
Tipuri de albire a dinților
După cum am menționat deja, albirea dentară este o procedură dentară care este folosită pentru a îmbunătăți culoarea zâmbetului. Constă în aplicarea unor substanțe chimice capabile să îndepărteze petele și să reducă culoarea dinților.
Există diferite metode pe piață pentru a obține un zâmbet mai alb și mai luminos. Înainte de a explica daunele pe care le poate provoca această procedură, să aruncăm o privire mai atentă asupra diferitelor modalități de albire a dinților.
Albire profesionala in cabinetul stomatologic
Pentru acest tip de albire a dintilor pacientul trebuie sa mearga la cabinet si tehnica este efectuata de medicul stomatolog. Profesionist, înainte de a aplica orice substanță pe gură, evaluează starea de sănătate.
Este important ca această procedură cosmetică să nu fie efectuată pe dinții deteriorați. In cazul in care apar carii, fracturi sau probleme cu gingiile, medicul dentist va rezolva aceste probleme.
Datorită evaluării anterioare, acest tip de albire dentară este cel mai puțin dăunătoare pentru dinți. Sau cel puțin cea care reduce cel mai mult riscul de neplăceri.
Albirea profesionala se poate face pe fata externa a dintelui sau in zona interna a dintelui. În acest din urmă caz, este necesară efectuarea unei endodonții prealabile. Alegerea uneia sau alteia proceduri va depinde de nevoile fiecărui caz clinic.
Pentru a efectua albirea, medicul stomatolog curăță mai întâi dinții temeinic și apoi protejează gingiile. Aseaza apoi gelul de albire care contine doze mari de substante de iluminat si lasa-l sa actioneze. Se folosește hidrogen sau peroxid de carbamidă.
În unele cazuri este necesar să folosiți lumini LED pentru a activa agentul de albire. De asemenea, uneori sunt necesare două sesiuni. La sfârșitul procedurii, se efectuează o topică cu fluor pentru a proteja dinții și a reduce sensibilitatea postoperatorie.
Albire profesională în ambulatoriu
Acest tip de albire a dintilor se realizeaza de catre pacient la domiciliu sub instructiunile medicului stomatolog. Pentru aceasta, persoana trebuie să facă o primă vizită la cabinetul stomatologic.
Ca și în metoda anterioară, primul lucru pe care îl face profesionistul din sănătate este să evalueze starea gurii și să o lase în formă. Medicul dentist face apoi o amprentă a dinților pacientului și creează o tavă personalizată pentru albire.
În cele din urmă, efectuează o curățare dentară și îndrumă pacientul să clătească piesele acasă. In plus, profesionistul livreaza o trusa de ambulatoriu care contine tava personalizata si gelul de albire.
Odată ajuns acasă, pacientul folosește atela pentru a pune gelul de albire. Ar trebui să-l pui pe gură și să-l lași să acționeze pentru timpul indicat de stomatolog. Nici mai mult nici mai puțin. În general, se folosește timp de 3 ore pe zi timp de o săptămână.
De multe ori medicul dentist sugereaza folosirea acestor tavi de acasa ca o completare a albirii efectuate in cabinet.
Decolorante fără prescripție medicală și metode acasă
Datorită interesului mare de a arăta zâmbete frumoase, pe piață au apărut un număr mare de opțiuni. Unele produse sunt eliberate fără prescripție medicală și se găsesc în farmacii. Altele sunt remedii casnice recomandate de reviste sau pagini de internet.
Albitorii fără prescripție medicală sunt achiziționați și aplicați de către pacient la domiciliu. Face acest lucru urmând instrucțiunile specificate pe etichete.
Majoritatea conțin substanțe abrazive sau hidrogen și peroxid de carbamidă în concentrații scăzute. Rezultatele sunt foarte subtile și trebuie folosite mult timp.
Obținerea lor cu ușurință și folosirea lor fără a fi nevoie să mergeți la stomatolog poate duce la utilizarea excesivă a acestora și deteriorarea țesuturilor bucale. Cele mai utilizate sunt următoarele:
- Pasta de dinti pentru albire.
- Apa de gură de albire.
- Benzi de albire.
- Pixuri de albire.
Pe de altă parte, metodele naturale sau de casă sugerează de obicei utilizarea de substanțe acide sau abrazive pe suprafețele dentare. Acizii din fructe precum portocalele, căpșunile sau oțetul, cărbunele activ și bicarbonatul sunt cele mai comune produse.
În loc să se realizeze albirea dentară, acțiunea acestui tip de substanță asupra smalțului dăunează dinților. Prin urmare, sfaturile care promit zâmbete albe trebuie luate cu prudență.
Cum afectează albirea dinților dinții?
Există unele metode de albire a dinților care riscă mai mult să afecteze sănătatea orală decât altele. Albirea dintilor efectuata sau supravegheata de un stomatolog este cea mai putin daunatoare pentru dinti.
În orice caz, trebuie să știți că, indiferent de tehnica folosită, există întotdeauna o consecință asupra țesuturilor. Ei bine, se aplică un produs extern care afectează suprafața dentară.
Smalțul este cel mai exterior strat dur care acoperă și protejează coroana dinților. Mai jos este dentina, un țesut dur, dar mai poros. În partea cea mai interioară a elementului se află pulpa dentară, care conține vasele de sânge și nervii.
Acțiunea peroxizilor utilizați pentru a ușura dinții reduce grosimea stratului exterior al dintelui. La aplicarea acestor substanțe pe smalț se generează o pierdere de minerale din compoziția acestuia. Acest lucru scade protecția asupra țesuturilor mai profunde.
De asemenea, peroxizii folosiți în unele produse de albire descompun colagenul din dentina. Iar daca sunt folosite in doze foarte mari sau in mod repetat, afectarea poate afecta pulpa dentara. Astfel, sensibilitatea este una dintre cele mai frecvente complicații după un tratament de albire.
Descoperiți: Pot folosi pasta de dinți expirată?
Efecte secundare ale albirii dinților
După cum v-am spus, albirea dinților dăunează sau afectează structura dinților. Cu toate acestea, aceste efecte nu au întotdeauna repercusiuni asupra sănătății orale.
Efectuarea acestui tip de tratament cu profesioniști calificați ajută la minimizarea riscurilor. Mâinile cu experiență, un mediu controlat și produsele potrivite reduc efectele nedorite.
În schimb, există produse sau modalități de utilizare care pot duce la consecințe. Unele dintre ele sunt ireversibile. Iată care sunt efectele secundare asociate cu albirea dinților:
- Sensibilitatea dentară: este o senzație dureroasă la ingerarea a ceva rece sau fierbinte. Este frecventă după tratamentele de albire, dar de obicei dispare după un timp. La efectuarea procedurii cu metode la domiciliu, acasă sau foarte frecvent, sensibilitatea este de obicei mai intensă și de lungă durată.
- Uzura smalțului: Aceasta este pierderea minerală a țesutului care protejează dinții. Această uzură apare în principal atunci când se utilizează substanțe abrazive sau foarte acide. Trebuie să știți că acest țesut nu se regenerează din nou, deci deteriorarea este ireversibilă. Un dinte cu mai puțin smalț arată mai galben și este mai susceptibil la carii și sensibilitate.
- Iritația gingiilor și a mucoasei bucale: dacă substanțele de albire vin în contact cu țesuturile moi ale gurii, provoacă iritații și chiar arsuri.
- Probleme digestive: daca produsul este ingerat accidental, poate irita mucoasa sistemului digestiv.
- Alergie: Unele componente ale produselor de albire pot declanșa o reacție alergică.
- Rezultate neașteptate: uneori pacientul poate simți că dinții nu arată atât de albi pe cât își dorește sau efectele sunt inegale de la dinte la dinte. Acest lucru se întâmplă, mai ales, atunci când se folosesc metode de uz casnic care au efecte foarte subtile și de scurtă durată.
Este rău să vă albiți dinții?
Albirea dintilor este un tratament cosmetic care imbunatateste aspectul gurii. Si desi are repercusiuni asupra tesuturilor dentare, daca este supravegheata de un stomatolog este considerata o metoda eficienta si sigura cu putine riscuri pe termen lung.
Pentru ca căutarea zâmbetului perfect să nu fie la originea altor probleme, este indicat să te pui pe mâna unui expert. Medicul dentist va fi cel care ne poate sfătui cel mai bine dacă este necesar și posibil să facem această procedură în gură. Și dacă da, care este metoda indicată de urmat.
Descoperiți: Cum se curăță periuța de dinți electrică?
Capacitatea de a comunica clar cu profesionistul vă ajută să luați o decizie informată și să știți la ce să vă așteptați. Luând în considerare dacă petele de îndepărtat pot fi îndepărtate cu albirea dentară, de exemplu, va preveni dezamăgirea în viitor. De asemenea, daca in gura sunt obturatii, trebuie sa stii ca acestea nu vor fi afectate de produs si poate provoca un aspect de putina uniformitate in culoarea zambetului.
După cum v-am spus deja, evaluarea dentară înainte de tratament este de cea mai mare importanță. Medicul stomatolog va putea verifica ca nu exista carii active, boala parodontala, sensibilitate sau un smalt foarte uzat. În caz contrar, trebuie efectuate tratamentele pertinente sau trebuie evitată albirea.
Albirea dinților nu este recomandată femeilor însărcinate, în timpul alăptării și celor sub 18 ani.
Minimizați riscurile
Deși albirea dinților dăunează dinților într-un fel, este posibil să se minimizeze efectele adverse. Optarea pentru un tratament profesional efectuat de stomatologi calificati reduce sansele de a suferi consecinte nedorite.
Sfatul nostru este să încercați să evitați experimentarea cu remedii casnice care promit zâmbete fără cusur. Și dacă decideți să utilizați truse de albire la domiciliu care se bazează pe abilitățile dvs., faceți acest lucru în mod responsabil. Ar trebui să urmați întotdeauna instrucțiunile producătorului și să consultați medicul dentist înainte de a începe terapia.
Medicii stomatologi sunt cei mai pregătiți oameni pentru a vă ajuta să vă prezentați dinții albi și strălucitori. Pune-te pe mâini care știu ce fac pentru a preveni daunele și pentru a obține acel zâmbet frumos pe care ți-l dorești.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Elorza, P. A. B., Hurtado, L. C. A., & Portilla, M. A. M. (2011). Efecto de los fluoruros en la composición química del esmalte dental posblanqueamiento. Universitas Odontológica, 30(65), 41-50.
- Marín Pinto, K. E. (2018). Efecto de la hidroxiapatita en la composición química del esmalte dental posterior a la realización de blanqueamiento dental. Estudio in-vitro (Bachelor’s thesis, Quito: UCE).
- Vallejo Aguayo, O. M. (2021). Efecto del blanqueamiento dental en el tejido pulpar (Bachelor’s thesis, Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología).
- Hirata, R., & Higashi, C. (2012). Blanqueamiento dental: conceptos y sustancias blanqueadoras. Hirata R. Tips: Claves en odontología estética. Buenos Aires: Editorial Médica Panamericana, 27-101.
- Covarrubias, A. G. M., Peña, M. A. C., Maya, R. M., Balderas, S. A. E., Cabriales, V. C. T., & Lara, C. A. L. (2011). Efecto del blanqueamiento con peróxido de hidrógeno al 38% sobre la micoestructura del esmalte dental. Oral, 12(36), 687-690.
- OSUNA, T. (2013). The sensitivity complaint. RDH, 92-106.
- Pérez Villoslada, L. E. (2019). Sensibilidad dentinaria después del blanqueamiento dental.
- Walsh, L. J. (2000). Safety issues relating to the use of hydrogen peroxide in dentistry. Australian dental journal, 45(4), 257-269.
- Marmolejos, C., & Santana, I. (2021). Cuál entre los dos peróxidos (el de carbamida o el de hidrógeno), responde mejor ya cuál técnica?.
- Greenwall-Cohen, J., Greenwall, L., Haywood, V., & Harley, K. (2018). Tooth whitening for the under-18-year-old patient. British dental journal, 225(1), 19-26.
- Chaple Gil, A. M., Fernández Godoy, E. M., Quintana Muñoz, L., & Bersezio, C. (2021). Riesgo biológico del blanqueamiento dental interno. Revista Cubana de Estomatología, 58(3).
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.