Albirea dinților în mod natural
 

Albirea dinților în mod natural

Nu știți cum să vă albiți dinții în mod natural? Vă oferim trucuri și recomandări care vă vor fi de mare ajutor!
Albirea dinților în mod natural
Diego Pereira

Verificat și aprobat de medicul Diego Pereira.

Ultima actualizare: 13 februarie, 2023

Culoarea dinților este o preocupare pentru milioane de oameni din întreaga lume. Mulți caută albul perfect, ceea ce îi poate determina să opteze pentru tratamente dăunătoare pe termen lung. Astăzi vă arătăm ce așteptări ar trebui să aveți și cum se realizează albirea dinților în mod natural.

După cum subliniază experții, dorința pentru dinți perfecți poate duce la un exces de tratamente de albire a dinților. Deși în mod izolat aceste tratamente dentare estetice nu sunt dăunătoare, în exces pot face mai mult rău decât bine. Acesta este motivul pentru care sfaturile de albire a dinților de mai jos iau în calcul doar alternativele naturale.

Albirea dinților în mod natural este posibilă?

Da, este posibil să vă albiți dinții în mod natural. Deși atunci când ne gândim la albirea dinților ne referim de obicei la tratamente chimice, cele naturale sunt mai eficiente în ceea ce privește sănătatea dentară pe termen lung.

Fiecare dinte este acoperit cu un strat cunoscut sub numele de smalț. Smalțul este alb, deși stratul de dentină de sub el are o nuanță gălbuie. Deoarece smalțul este oarecum translucid, o parte din acel strat gălbui este vizibilă la aproape toată lumea.

Dacă smalțul este uzat, dinții sunt mai galbeni, deoarece stratul de dentină de dedesubt este mai aproape de suprafață. Din fericire, smalțul dentar se poate reface prin tratamente, prin utilizarea pastelor de dinți cu conținut ridicat de fluor și prin schimbarea obiceiurilor alimentare.

Dinții cu un ton ușor gălbui nu sunt un semn de igienă orală deficitară. Dinții care oscilează între nuanțe de alb și galben nu sunt semne de carii sau boli bucale. Este foarte important să țineți cont de acest lucru.

După cum subliniază experții, majoritatea produselor de albire a dinților conțin peroxid de hidrogen și peroxid de carbamidă. În concentrații mari, aceste substanțe provoacă deproteinizarea și demineralizarea dinților. Prin urmare, este mai bine să pariați pe albirea dinților în mod natural.

5 sfaturi pentru albirea dinților în mod natural

Acum că știți că tratamentele artificiale sunt dăunătoare sănătății dinților (cel puțin atunci când sunt folosite în exces), vă propunem 5 sfaturi pentru a vă albi dinții în mod natural.

1. Clătiri cu ulei natural

Albirea dinților în mod natural cu oțet alb
Unele uleiuri naturale au beneficii pentru sănătatea orală, dar nu ar trebui să înlocuiască produsele tradiționale.

Aceste clătiri folosesc ulei de nucă de cocos, floarea soarelui, susan sau măsline. Există dovezi ce arată că uleiul de cocos are proprietăți de albire a dinților. În plus, uleiurile pot avea proprietăți antibacteriene care pot controla înmulțirea agenților patogeni în gură.

Clătiți-vă gura cu ulei timp de 20 de minute, după periaj și folosirea aței dentare, nu ca un substitut pentru aceste obiceiuri. Acest lucru este valabil și pentru celelalte sfaturi naturale de albire a dinților.

2. Periaj cu bicarbonat de sodiu

Studiile susțin utilizarea bicarbonatului de sodiu ca metodă naturală de albire a dinților. Este o opțiune sigură și minim invazivă pe care o puteți folosi ca o completare a obiceiurilor zilnice de îngrijire dentară.

Cumpărați paste de dinți pe bază de bicarbonat de sodiu. Alternativ, puteți face o pastă cu apă și o picătură de suc de lămâie și să o folosiți pentru periaj. Deoarece acest ingredient controlează proliferarea bacteriilor, este o alternativă excelentă pentru prevenirea cariilor.

3.Consum de fructe

Acesta este unul dintre sfaturile mai puțin cunoscute pentru albirea dinților în mod natural, precum și unul dintre cele mai controversate. Studiile și cercetările indică faptul că aportul de fructe precum ananasul, papaya, căpșunile și lămâia poate ajuta la albirea moderată a dinților.

4. Clătiri cu cidru de mere

Experții sugereazăcidrul de mere conține agenți antimicrobieni și antifungici. Clătiți-vă gura după periajul zilnic timp de cel puțin 20 de secunde. Rețineți că rezultatele apar după câteva săptămâni.

5. Spălare cu pastă de turmeric

Turmericul este un ingredient apreciat pentru proprietățile sale antibacteriene, antioxidante și astringente. Unii experți au sugerat faptul că poate controla flora bacteriană care provoacă pete de dinți și respirație urât mirositoare.

Faceți o pastă cu puțină apă și periați-vă dinții cel puțin două minute. Apoi, trebuie să vă spălați foarte bine gura pentru a îndepărta urmele de turmeric și pentru a preveni decolorarea. Ca și în cazul altor remedii naturale de albire a dinților, evitați să înghițiți ingredientul în acest proces.

Recomandări pentru a avea dinți albi în mod natural

Persoană care evită cafeaua
Evitarea consumului excesiv de cafea poate fi de ajutor în prevenirea înnegririi suprafeței dinților.

În paralel cu ceea ce am menționat deja, trebuie să implementați o serie de schimbări în stilul de viață. Acestea sunt utile pentru sănătatea bucală:

 • Reduceți consumul de tutun și alcool.
 • Evitați excesul de cofeină.
 • Reduceți consumul de produse preparate cu zahăr rafinat.
 • Reduceți consumul de băuturi dulci de orice fel.
 • Folosiți întotdeauna ață dentară.
 • Faceți o programare la medicul dentist cel puțin o dată pe an.
 • Schimbați-vă periuța de dinți în mod regulat.

Dacă luați în considerare aceste sfaturi de bază, smalțul nu se va deteriora, iar dinții vor rămâne albi. Dacă credeți că aveți probleme structurale, consultați medicul stomatolog pentru a elabora un plan care să ajute la refacerea smalțului.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


 • Benahmed AG, Gasmi A, Menzel A, Hrynovets I, Chirumbolo S, Shanaida M, Lysiuk R, Shanaida Y, Dadar M, Bjørklund G. A review on natural teeth whitening. J Oral Biosci. 2021 Dec 13:S1349-0079(21)00178-X.
 • Chaturvedi TP. Uses of turmeric in dentistry: an update. Indian J Dent Res. 2009 Jan-Mar;20(1):107-9.
 • Gopal, J., Anthonydhason, V., Muthu, M., Gansukh, E., Jung, S., Chul, S., & Iyyakkannu, S. Authenticating apple cider vinegar’s home remedy claims: antibacterial, antifungal, antiviral properties and cytotoxicity aspect. Natural product research. 2019, 33(6): 906-910.
 • Gong, M. J., Kim, S. W., Kim, S. J., Ahn, H. J., Chae, W. R., Hong, S. J., & Nam, S. H. Whitening effect with fruit and whitening toothpaste. Journal of the Korea Convergence Society. 2017; 8(9): 127-133.
 • Joiner A, Luo W. Tooth colour and whiteness: A review. J Dent. 2017 Dec;67S:S3-S10.
 • Lee, J., & Bae, S. (2016). A study on the whitening effect of fruit extracts and the changes in the components of the teeth. Indian J Sci Technol, 9, 1-7.
 • Li Y. Stain removal and whitening by baking soda dentifrice: A review of literature. J Am Dent Assoc. 2017 Nov;148(11S):S20-S26.
 • Putt, M. S., Milleman, K. R., Ghassemi, A., Vorwerk, L. M., Hooper, W. J., Soparkar, P. M., … & Proskin, H. M. Enhancement of plaque removal efficacy by tooth brushing with baking soda dentifrices: results of five clinical studies. Journal of Clinical Dentistry. 2008; 19(4): 111.
 • Rajab, S. H., Al-Hindi, L. K., & Elmarsafy, S. M. Evaluation of Coconut Oil Pulling vs. Whitening Mouthwash as Home Teeth Whitening Methods. Al-Azhar Dental Journal for Girls, 8(1 January-Restorative Dentistry issue (Removable Prosthodontics, Fixed Prosthodontics, Endodontics, Dental Biomaterials, Operative Dentistry)). 2021; 35-44.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.