Cei 5 dușmani ai dinților de sărbători
 

Cei 5 dușmani ai dinților de sărbători

Sărbătorile pot cauza probleme de sănătate dentară. Vă spunem care sunt principalele probleme orale și ce puteți face pentru a le evita!
Cei 5 dușmani ai dinților de sărbători
Vanesa Evangelina Buffa

Scris și verificat de medicul stomatolog Vanesa Evangelina Buffa.

Ultima actualizare: 14 ianuarie, 2024

Unele dintre obiceiurile de sărbători pot pune în pericol sănătatea dentară. Excesele, mesele nesănătoase și neatenția sunt un combo care afectează structurile gurii. Descoperiți cei 5 dușmani ai dinților de sărbători!

În perioada sărbătorilor, îngrijirea bucală trece în plan secund. Dacă la aceasta adăugăm și consumul frecvent de dulciuri, nuci, alcool și băuturi răcoritoare, sănătatea dinților are de suferit.

De sărbători, simțim că totul este permis. Presupunem că nu se întâmplă nimic dacă suntem neglijenți câteva zile. Dar abandonarea obiceiurilor de îngrijire dentară poate avea consecințe grave.

Descoperiți 5 dușmani ai sănătății dentare în perioada sărbătorilor și ce puteți face pentru a vă simți bine fără a vă compromite zâmbetul!

Cei 5 dușmani ai dinților de sărbători

1. Dulciuri

Petrecerile sunt o perioadă cu multe bomboane, nuga, marțipan, cozonac, ciocolată, covrigi, prăjituri și cât mai mult zahar. Toate aceste delicii au în comun un ingredient care amenință sănătatea orală.

Consumul de zahăr în perioada sărbătorilor tinde să crească în majoritatea caselor. Potrivit unui studiu privind costul mediu al sărbătorilor din decembrie, în timpul festivităților se consumă aproximativ 1 kg de produse dulci.

Consumul mare de zaharuri simple nu afectează doar sănătatea generală. Această substanță servește ca substrat pentru bacteriile care trăiesc în gură, care vor profita de zahăr pentru a se înmulți.

După metabolizarea zahărului, bacteriile produc un acid care scade pH-ul oral și demineralizează smalțul dinților. Această pierdere de minerale duce la apariția cariilor.

Dacă igiena orală este neglijată și consumul de dulciuri crește, bacteriile au cale liberă pentru a prolifera și de a deteriora dinții. Cariile, gingivita și sensibilitatea dentară sunt cele mai frecvente patologii care apar ca urmare a acestei combinații periculoase.

Fructele confiate sunt dușmani ai dinților de sărbători
Fructele confiate au un conținut ridicat de zahăr simplu.

2. Gustări după cină

Mâncatul tot timpul de sărbători amenință sănătatea dentară. Convorbirile prelungite de după cină, paharele care se umplu iar și iar și pumnii de caramele, ciocolată și nuga sunt o scenă obișnuită la petrecerile de sărbători. Spălatul pe dinți după masă este neglijat.

În timpul meselor, în interiorul gurii au loc modificări biochimice care pot pune în pericol sănătatea orală. Când mâncăm, pH-ul gurii scade, adică devine mai acid.

Saliva este capabilă să neutralizeze aciditatea și să împiedice demineralizarea dinților. Însă, restabilirea echilibrului oral durează aproximativ 20 până la 30 de minute. Dacă mâncăm tot timpul, mecanismul de apărare nu reușește să atingă echilibrul, iar gura rămâne acidă. Un pH scăzut pentru perioade lungi de timp poate să demineralizeze dinții.

Majoritatea produselor consumate ca gustare conțin mult zahăr, ceea ce crește producția de acizi. În plus, după cum vă vom spune mai târziu, consumul de alcool agravează și situația prin scăderea secreției salivare.

3. Băuturi alcoolice și carbogazoase

Consumul de alcool are un efect deshidratant asupra gurii. Această substanță este capabilă să scadă secreția de salivă și să provoace uscăciune bucală. O gură cu mai puțină salivă este mai puțin protejată. Bacteriile produc acizi care afectează dinții și irită mucoasele.

În plus, gura uscată provoacă disconfort și respirație urât mirositoare. O soluție bună este hidratarea. Dar, la petreceri, alcoolul este adesea combinat cu băuturi răcoritoare carbogazoase.

Băuturile carbogazoase scad semnificativ pH-ul salivar. Conținutul de zahăr și aciditatea fac ca dinții să sufere din cauza erodării stratului exterior, provocând probleme de sensibilitate, durere și un risc mai mare de a suferi fracturi dentare.

Vinurile albe și vinurile spumante foarte acide sunt la fel de pernicioase.

Vinurile roșii, care au o mulțime de taninuri, pot provoca pete pe dinți, mai ales dacă igiena bucală este neglijată.

Un alt risc este posibilitatea de a suferi o fractură dentară din dorința de a deschide o sticlă cu gura. Pentru a evita accidentele, este esențial să folosiți un instrument adecvat pentru desfacerea sticlelor.

4. Alimente fibroase și dure

Când ne gândim la dușmani ai dinților de sărbători, consistența alimentelor este un alt factor important. Texturile anumitor alimente pot favoriza deteriorarea pieselor dentare.

Carnea fibroasă poate ajunge să se blocheze în spațiile dintre dinți. Fără o igienă orală adecvată, prezența acestor resturi favorizează apariția cariilor și a gingivitei.

Unele alimente foarte dure, cum ar fi crustaceele, nuga sau nucile, pot provoca accidente. Fracturile dentare, ieșirea unei plombe sau deteriorarea ortodonției și a protezelor sunt comune de sărbători.

Pentru a evita accidentele, nu uitați că stridiile și nucile nu se deschid cu gura.
Nucile sunt dușmani ai dinților de sărbători
Nucile apar frecvent în preparatele de sărbători. Trebuie să fim atenți la textura lor.

5. Lipsa de atenție și amânările

Petrecerile pot părea un motiv suficient pentru a neglija rutinele și obiceiurile de igienă pe care le păstrăm tot restul anului. Lipsa rutinei și relaxarea fac dificilă menținerea unei igiene dentare adecvate. Mâncatul departe de casă sau mersul la culcare noaptea târziu fac ca periajul să fie neglijat.

Uneori periajul este rapid sau înlocuit cu apă de gură. Resturile alimentare se acumulează, favorizând dezvoltarea plăcii bacteriene. De asemenea, sărbătorile fac ca pacienții cu tratamente ortodontice să neglijeze tratamentul. Cei care au aparat dentar pot suferi complicații.

Persoanele care poartă aparate dentare detașabile găsesc multe motive pentru a le scoate când participă la evenimente. Această lipsă de continuitate îngreunează tratamentul.

Amânarea lucrărilor dentare până după vacanță este o idee proastă. Problemele se pot agrava.

Sfaturi pentru a avea grijă de sănătatea dentară de sărbători

Deși se recomandă reducerea consumului de dulciuri, puteți să vă bucurați de aceste delicatese cu anumite măsuri de precauție. Igiena dentară vă va permite să evitați efectele nocive produse de zaharuri.

Vă recomandăm să vă periați dinții cu pastă de dinți cu fluor după fiecare masă, mai ales după desert. În plus, trebuie să completați curățarea cu ață dentară și să vă clătiți cu apă de gură cu fluor cel puțin o dată pe zi.

Alegeți alimente mai puțin lipicioase sau dure. Acestea nu vor rămâne între dinți și nu vor provoca fracturi dentare sau deteriorarea protezelor sau a aparatelor de corecție.

Alegerea ciocolatei negre care conțin mai puțin zahăr este o strategie bună pentru a avea un moment dulce mai sănătos. Optarea pentru băuturi fără alcool și fără zahăr este, de asemenea, o idee bună.

Optați pentru cocktailuri distractive și sănătoase făcute cu fructe și legume. Dacă alegeți băuturi alcoolice sau carbogazoase, clătirea cu apă de gură după consum poate contracara efectele nocive.

Controlul stomatologic după sărbători este benefic. Medicul este capabil să detecteze orice problemă apărută și să o rezolve înainte ca aceasta să progreseze.

Sărbători conștiente

Sărbătorile nu trebuie să devină inamicul sănătății dentare. Luând măsurile de precauție de mai sus, vă veți putea bucura de festivități având grijă de sănătatea dinților.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • González, J. C. S., Araya, I. U., Chiocca, S. F., Toro, J. P. L., Martínez, G. R., & Ibacache, R. C. (2015). Capacidad buffer de la saliva en presencia de bebidas energéticas comercializadas en Chile, estudio in vitro. Revista clínica de periodoncia, implantología y rehabilitación oral8(1), 24-30.
  • León-Ciliotta, R. (2020). Las Navidades de arriba abajo: usos y gastos en los hogares españoles. Barcelona: OBS Business School. https://www.obsbusiness.school/actualidad/informes-de-investigacion/informe-obs-las-navidades-de-arriba-abajo-usos-y-gastos-en-los-hogares-espanoles
  • Loyo Molina, K., Balda Zavarce, R., González Blanco, O., Solórzano Peláez, A. L., & González, M. (1999). Actividad cariogénica y su relación con el flujo salival y la capacidad amortiguadora de la saliva. Acta odontológica venezolana37(3), 10-17.
  • Nimbulkar, G., Parida, R., Chhabra, K. G., Deolia, S., Reche, A., & Patel, S. (2020). Dark Chocolates: Friend or Foe–A Review. European Journal of Molecular & Clinical Medicine7(07), 2020.
  • Oramas, L. A. C. (2015). Bebidas gaseosas y su impacto en la salud bucal. Acta odontológica venezolana53(1), 27-28.
  • Patoor, V. L. M. (2021). Malnutrición y Salud Oral. Revisión de literatura.
  • Romero-González, M. A. (2019). Azúcar y caries dental. Revista Odontología Pediátrica18(1), 4-11.
  • Thalia, C. O. (2021, August). BIOQUÍMICA DE LA CARIES DENTAL. In cibamanz2021.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.