Logo image
Logo image

Alergia la ouă: ce este și cum se tratează

6 minute
Alergia la ouă tinde să apară mai des în rândul copiilor. Cum să o recunoaștem și ce să facem în această privință?
Alergia la ouă: ce este și cum se tratează
Diego Pereira

Scris și verificat de medicul Diego Pereira

Ultima actualizare: 19 iunie, 2023

Alergia la ouă apare atunci când sistemul imunitar marchează proteinele din acest aliment drept substanțe nocive. În încercarea sa de a apăra organismul de „invadatori”, acesta reacționează disproporționat și generează un răspuns inflamator și alergic. Alergia la ouă se tratează?

Deși poate apărea la persoane de toate vârstele, cei mai afectați sunt copiii. Potrivit datelor publicate de Academia Americană de Alergie, Astm și Imunologie, aceasta este a doua cea mai frecventă alergie alimentară la copiii mici, după cea cauzată de laptele de vacă.

Se estimează că afectează 0,9% dintre copii și 1,3% dintre copiii sub 5 ani. Cum să o recunoaștem? Care sunt riscurile sale? În continuare, vom răspunde la toate aceste întrebări.

Ce este alergia la ouă și de ce apare?

Alergia la ouă apare atunci când sistemul imunitar reacționează excesiv la proteinele din albuș sau gălbenuș, după ce le marchează ca fiind compuși nocivi pentru organism.

Alergia la ouă este mediată de imunoglobulina E (IgE), care este un anticorp care se leagă de antigene și care declanșează răspunsul imunitar. Atunci când persoana afectată mănâncă ouă sau derivate ale acestora, corpul ei eliberează histamină și alte substanțe chimice care provoacă un răspuns inflamator.

Simptomele pot varia de la ușoare la severe, de la o simplă erupție cutanată la anafilaxie (cazuri rare). Din fericire, 70% dintre copiii afectați depășesc această problemă după vârsta de 16 ani.

Cercetările publicate de Arhivele Internaționale de Alergie și Imunologie arată faptul că introducerea ouălor devreme în dietă poate reduce riscul ca cei mici să dezvolte această alergie.

Simptome de alergie la ouă

Tabloul clinic al alergiei la ouă se poate dezvolta la scurt timp după consumarea alimentului sau după două ore. Adesea, prezintă caracteristici similare cu cele ale altor alergii alimentare. Provoacă simptome cutanate, gastrointestinale și respiratorii, cum ar fi următoarele:

  • Urticarie difuză (urticarie care provoacă mâncărimi intense)
  • Mâncărime la nivelul gurii și limbii
  • Angioedem (o umflătură sub piele)
  • Durere abdominală
  • Diaree
  • Vărsături
  • Deshidratare
  • Congestie nazală și mucus abundent
  • Strănut
  • Tuse
  • Senzație de constricție în piept sau dificultăți de respirație

Anafilaxia

Când alergia este severă, poate declanșa o reacție anafilactică ce pune în pericol viața pacientului. Anafilaxia necesită intervenție medicală imediată, deoarece este necesar un tratament cu adrenalină. Simptomele de avertizare sunt următoarele:

  • Detresă respiratorie severă
  • Durere abdominală
  • Creșterea ritmului cardiac
  • Amețeli, scăderea tensiunii arteriale și pierderea conștienței

Descoperiți: Cum se identifică și tratează tusea alergică?

Alte complicații

Dincolo de anafilaxie, reacția sistemului imunitar la alergia la ouă poate duce la alte complicații de sănătate. Cele mai frecvente sunt următoarele:

  • Alergii la alte alimente, cum ar fi laptele, arahidele sau soia
  • Alergii la acarieni, polen sau părul de animale de companie
  • Dermatită atopică
  • Astm

Severitatea alergiei poate varia de la un pacient la altul. Deși poate fi ușoară la început, ulterior se poate agrava. Când medicul consideră că există un risc mare de anafilaxie, acesta îi recomandă pacientului să aibă mereu la el o injecție cu epinefrină.

Alergia la ouă la copii

Alergia la ouă este considerată o boală a copilăriei, deoarece se manifestă adesea la copiii sub 5 ani. Primele simptome apar la introducerea oului în alimentația complementară a bebelușului.

Copiii alergici sunt adesea sensibili la albușul de ou, dar nu și la gălbenuș. Această afecțiune dispare, de obicei, înainte de adolescență (70% din cazuri). Alți copii continuă să experimenteze alergia până la vârsta adultă. Aceste cazuri merită o atenție specială, deoarece riscul de reacții grave este crescut.

Alergia la ouă la adulți

Debutul alergiei la ouă la vârsta adultă este extrem de rar. Este adesea asociat cu un istoric de alergii alimentare. Cu toate acestea, au fost raportate cazuri de alergii bruște fără antecedente de intoleranță.

Clinical and Molecular Allergy sugerează faptul că stresul, modificările microbiotei, tulburările inflamatorii intestinale și unele medicamente pot fi implicate în dezvoltarea acestei alergii la vârsta adultă. Prognosticul în aceste cazuri nu este foarte bun, deoarece există un risc mare de a suferi reacții grave.

O investigație realizată de Jurnalul Internațional de Științe Moleculare dezvăluie faptul că alergia la proteinele din gălbenușul de ou este mai frecventă la vârsta adultă.

Când trebui să mergeți la medic?

Este esențial să solicitați asistență medicală dacă după consumul de ouă sau produse care conțin ouă apar manifestări clinice de alergie. Consultați un specialist imediat ce aveți o reacție. Acesta va putea poate observa simptomele și va putea ajunge mai ușor la diagnostic.

Diagnosticarea alergiei la ou

Medicul începe cu un studiu detaliat al istoricului clinic și o examinare fizică a pacientului. Apoi, solicită teste de alergie in vitro sau in vivo pentru a confirma patologia.

Conform informațiilor oferite de Clinicile de Pediatrie din America de Nord, aceste teste includ următoarele:

  • Măsurarea anticorpilor IgE specifici alimentelor
  • Teste cutanate
  • Test de atopie (APT)
  • Dieta de eliminare

De asemenea, medicul trebuie să știe dacă există un istoric familial de alergie la ouă.

Tratamentul alergiei la ouă

Ca și în cazul altor alergii alimentare, tratamentul de primă linie împotriva alergiei la ouă este evitarea consumului acestui aliment și al derivaților acestuia. Medicul ca recomanda un plan de acțiune împotriva alergiilor. Acesta include următoarele:

  • Antihistaminice. Pot ajuta la calmarea simptomelor în cazurile ușoare. Nu sunt de ajutor dacă există o reacție anafilactică.
  • Injecție de urgență cu epinefrină. După cum am menționat mai sus, această injecție este utilizată dacă există simptome de anafilaxie. Ea va relaxa mușchii căilor respiratorii și va preveni îngustarea vaselor de sânge.

Terapia de desensibilizare orală

Întrucât oul este un aliment comun, prezent în multe produse alimentare și chiar în medicamente, este dificil de evitat. Ca răspuns la această situație, a fost dezvoltat un tratament de desensibilizare orală.

Denumit și imunoterapie orală, acesta constă în administrarea de doze foarte mici de alimente, pentru ca organismul să se adapteze la acestea. Poate dura mai multe săptămâni sau luni și funcționează în până la 70% din cazuri.

Cochrane Library: Cochrane Reviews a constatat că acest tratament are un mare potențial de a crește toleranța la ouă.

Este nevoie de supraveghere medicală permanentă, deoarece pot apărea simptome de alergie. Informarea pacientului și a familiei este cheia pentru gestionarea reacțiilor și succesul terapiei.

Descoperiți: Alergia la ciocolată: cauze, tratamente și prevenire

Produse care conțin ouă

Trebuie avut în vedere faptul că oul este prezent în multe produse din comerț. De aici rezultă importanța citirii etichetelor ca parte a strategiilor de evitare a simptomelor acestei alergii. Oul este prezent în următoarele alimente:

  • Produse de patiserie
  • Produse ultra-procesate
  • Deserturi lactate
  • Bomboane și dulciuri
  • Sosuri și dressinguri
  • Preparate pe bază de cafea din comerț

Pot persoanele alergice la ouă să mănânce ouă coapte?

Răspunsul scurt la această întrebare este: uneori. Pacienții cu alergie la ouă tind să tolereze produsele de patiserie care conțin ouă. NIH Research Matters sugerează că acest lucru se datorează faptului că temperaturile ridicate de coacere ajută la descompunerea proteinelor din ouă care cauzează alergii.

Coacerea este adesea luată în considerare în terapia de desensibilizare orală. Cu o monitorizare atentă, pare sigur pentru copii să consume produse cu ouă coapte. Chiar și așa, supravegherea medicală este esențială.

Alergia la ouă, una dintre cele mai frecvente alergii alimentare

Nu uitați că alergia la ouă este a doua cea mai frecventă alergie alimentară la copii. A acorda atenție simptomelor sale este esențial pentru a interveni în timp util și în mod adecvat. Nu trebuie ignorat faptul că poate duce la reacții anafilactice care pun viața în pericol.

Din fericire, în peste 70% din cazuri, alergia dispare în adolescență. În orice caz, este indicat să se evite prezența ouălor și a derivaților acestora în alimentație. Dacă sugerează terapia de desensibilizare, puteți introduce treptat acest ingredient în dietă.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • A better understanding of egg allergy in US children. (2020). American Academy of Allergy, Asthma & Immunology. https://www.aaaai.org/tools-for-the-public/latest-research-summaries/the-journal-of-allergy-and-clinical-immunology-in/2020/egg
  • Al Saud B., Sigurdardottir ST., Early introduction of egg and the development of egg allergy in children: a systematic review and meta analysis. Int Arch Allergy Immunol, 2018. 177 (4): 350-359.
  • Caubet, J. C., & Wang, J. (2011). Current understanding of egg allergy. Pediatric clinics of North America58(2), 427–xi. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3069662/
  • Children with egg allergies may tolerate heated egg. (2015, mayo 28). National Institutes of Health (NIH). https://www.nih.gov/news-events/nih-research-matters/children-egg-allergies-may-tolerate-heated-egg
  • Cremonte, E. M., Galdi, E., Roncallo, C., Boni, E., & Cremonte, L. G. (2021). Adult onset egg allergy: a case report. Clinical and Molecular Allergy: CMA, 19(1). https://clinicalmolecularallergy.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12948-021-00156-7
  • Dalal R, Grujic D. Epinephrine. [Updated 2023 May 1]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2023 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK482160/
  • Dona, D. W., & Suphioglu, C. (2020). Egg Allergy: Diagnosis and Immunotherapy. International journal of molecular sciences21(14), 5010. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7404024/
  • Egg Allergy | Causes, Symptoms & Treatment | ACAAI Public Website. (2022, 13 abril). ACAAI Public Website. https://acaai.org/allergies/allergic-conditions/food/egg/
  • Graham F., Tardio N., Paradis L., Roches AD., Begin P., Update on oral immunotherapy for egg allergy. Hum Vaccin Immunoher, 2017. 13 (10): 2452-2461.
  • Krcmova I., Novosad J.,Anaphylactic symptoms and anaphylactic shock. Vnitr Lek, 2019. 65 (2): 149-156.
  • Mathew P, Pfleghaar JL. Egg Allergy. [Updated 2022 Jul 23]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2023 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK538192/
  • Tey, D., & Heine, R. G. (2009). Egg allergy in childhood: an update. Current Opinion in Allergy and Clinical Immunology9(3), 244–250. https://journals.lww.com/co-allergy/Abstract/2009/06000/Egg_allergy_in_childhood__an_update.13.aspx
  • Unsel, M., Sin, A. Z., Ardeniz, O., Erdem, N., Ersoy, R., Gulbahar, O., Mete, N., & Kokuludağ, A. (2007). New onset egg allergy in an adult. Journal of investigational allergology & clinical immunology17(1), 55–58. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17323866/
  • Yue, D., Ciccolini, A., Avilla, E., & Waserman, S. (2018). Food allergy and anaphylaxis. Journal of asthma and allergy11, 111–120. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6016602/

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.