Alergiile la aditivii alimentari: pericole
Alergiile la aditivii alimentari reprezintă o problemă care trece adesea neobservată, deoarece oamenii le pot confunda cu intoleranțele alimentare. Acestea sunt însă fenomene diferite, chiar dacă ambele au o origine comună și simptome similare.
Alergiile la aditivii alimentari
Când vine vorba de intoleranță alimentară, sistemul digestiv devine sensibil, deoarece persoana în cauză are dificultăți în a asimila în mod corespunzător un aliment sau un aditiv alimentar. În ceea ce privește alergiile la aditivii alimentari și, în general, la alimente, sistemul imunitar reacționează disproporționat. Alergiile la aditivii alimentari pot pune în pericol viața.
Populația generală acordă mai multă atenție intoleranțelor alimentare sau alergiilor alimentare decât alergiilor la aditivii alimentari. Aceștia din urmă sunt prezenți în majoritatea alimentelor procesate, iar cei care îi consumă ignoră potențialul lor dăunător pentru sănătate.
Citește mai mult:
Ce sunt aditivii alimentari?
Aditivii alimentari sunt substanțe adăugate alimentelor în timpul procesării acestora. Aceștia modifică preparatele în ceea ce privește aroma, textura, culoarea, mirosul sau termenul de valabilitate, printre altele. Producătorii adaugă aceste substanțe cu aprobarea FDA sau a altor autorități medicale și le listează pe eticheta produsului.
Alergiile la aditivii alimentari apar atunci când organismul îi identifică ca fiind potențial periculoși. Astfel, acesta are o reacție imună la acțiunea substanței și generează simptome care pot varia de la ușoare până la extrem de grave.
Simptomele alergiilor la aditivii alimentari
Alergiile la aditivii alimentari se manifestă, de obicei, prin simptome la nivelul sistemului respirator sau pe piele. În cazuri mai severe, apare o reacție gravă, cunoscută sub numele de anafilaxie.
Simptomele alergiei la aditivii alimentari pot varia. Cu toate acestea, cele mai frecvente sunt cele cu caracter respirator, în special astmul și rinita, precum și cele cutanate. Simptomele cutanate apar mai ales sub formă de urticarie și alte forme de dermatită.
Așa cum am menționat mai sus, simptomele pot evolua și genera o reacție gravă numită anafilaxie, care poate pune în pericol viața bolnavului. Acest lucru se întâmplă rapid și violent și apare ca urmare a eliberării masive de histamină și alte substanțe. În plus, anafilaxia duce la contractarea căilor respiratorii și poate provoca moartea.
În prezent, cercetătorii consideră că între 5 și 10% din cazurile de urticarie cronică apar ca urmare a alergiilor la aditivii alimentari. Cifra ar putea fi însă mai mare. De fapt, există în prezent mai multe limitări în diagnosticul acestei probleme. Dar, în general, intoleranța la anumite alimente poate fi un semnal de alarmă ce trebuie analizat de un alergolog.
Citește mai mult:
Riscurile consumului de aditivi alimentari
Toți aditivii alimentari pot provoca reacții adverse, dar unii dintre ei prezintă un risc crescut pentru sănătate. Aceștia sunt:
- Antioxidanții. Medicii raportează cazuri de urticarie și dermatită atopică din cauza ingestiei alimentelor ce conțin antioxidanți industriali. În anumite cazuri, aceștia produc bronhospasme.
- Dioxidul de sulf și sulfiții. Acesta din urmă poate provoca simptome respiratorii, cum ar fi rinita sau exacerbarea crizelor astmatice. Dioxidul de sulf poate provoca, de asemenea, dermatite, urticarie și probleme digestive.
- Nitrații și nitriții. Aceștia pot agrava dermatita atopică și pot duce la cazuri de reacții alergice severe.
- Acidul benzoic și benzoatul. Acești aditivi provoacă cel mai des reacții alergice. Ei provoacă dermatita atopică și astmul, urticaria, cefaleea, migrenele, dificultățile de concentrare și hiperactivitatea.
- Metilceluloza. Aceasta poate duce la reacții gastrointestinale adverse.
- Gelifiantul E441. Este un agent de îngroșare care poate provoca reacții alergice grave.
- Guma de guar și guma tragacant. Prima poate provoca probleme gastrointestinale. Cea din urmă poate agrava dermatita atopică sau provoca urticarie.
- Glutamatul monosodic. Acesta poate provoca reacții alergice severe.
- Coloranții. Pot provoca reacții alergice ușoare, moderate sau, în cazuri rare, foarte grave.
Tratamente pentru alergiile la aditivii alimentari
Pentru a controla alergiile la aditivii alimentari, trebuie să eviți alimentele procesate care conțin aceste substanțe. În schimb, optează pentru alimente proaspete, naturale, fără pesticide.
Nu există niciun tratament eficient pentru aceste tipuri de alergii, cu excepția eliminării aditivilor din dietă. |Însă acest lucru ar putea fi oarecum dificil, deoarece există multe alimente cu aditivi pe piață.
Aditivii nu sunt întotdeauna enumerați pe etichetele produselor după denumire, ci printr-un număr de referință. Este important să cercetăm numele componentelor care corespund unui număr sau cod menționat pe o etichetă alimentară. Prin urmare, cea mai bună măsură este evitarea alimentelor procesate ambalate, în special a celor de origine industrială.
Cu cât un aliment este mai puțin prelucrat industrial, cu atât va conține mai puțini aditivi. Cea mai bună dietă este cea în care mănânci doar ingrediente proaspete și naturale. În plus, trebuie să eviți consumul de alimente fără suficiente informații nutriționale. Îți recomandăm să te abții pur și simplu din a le consuma.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Toche, P. (2004). Alergia a alimentos y aditivos. Revista Médica Clínica las Condes, 15(3).
- Metcalfe, D. D., Sampson, H. A., & Simon, R. A. (2009). Food Allergy: Adverse Reactions to Foods and Food Additives. Food Allergy: Adverse Reactions to Foods and Food Additives (pp. 1–613). Blackwell Publishing Ltd. https://doi.org/10.1002/9781444300062
- Gultekin, F., & Doguc, D. K. (2013). Allergic and immunologic reactions to food additives. Clinical Reviews in Allergy and Immunology, 45(1), 6–29. https://doi.org/10.1007/s12016-012-8300-8
- Wilson, B. G., & Bahna, S. L. (2005). Adverse reactions to food additives. Annals of Allergy, Asthma and Immunology. American College of Allergy, Asthma and Immunology. https://doi.org/10.1016/S1081-1206(10)61010-1
-
InformedHealth.org [Internet]. Cologne, Germany: Institute for Quality and Efficiency in Health Care (IQWiG); 2006-. Food allergies: Anaphylactic reactions (anaphylaxis) 2017 Aug 24. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK453101/
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.