Alexander Zverev: diabetul la sportivi de talie mondială
 

Alexander Zverev: diabetul la sportivi de talie mondială

Alexander Zverev a reușit să devină unul dintre cei mai buni jucători de tenis din lume, în ciuda faptului că suferă de diabet de tip 1.
Alexander Zverev: diabetul la sportivi de talie mondială
Leonardo Biolatto

Verificat și aprobat de medicul Leonardo Biolatto.

Ultima actualizare: 11 mai, 2023

Alexander Zverev, jucător de tenis de talie mondială, a surprins lumea dezvăluind că la vârsta de 3 ani a fost diagnosticat cu diabet de tip 1. Acesta merge mereu la meciuri cu un rucsac. S-a zvonit că primește sfaturi tehnice pe telefonul mobil. Adevărul este că face acest lucru pentru a-și monitoriza glicemia. Diabetul la sportivi este o realitate. În general, mulți cred că boala limitează practica sportivă, dar acum avem dovezi convingătoare care arată contrariul.

Alexander Zverev, la vârsta de 26 de ani, a reușit să-și depășească diagnosticul și să devină un sportiv de elită.

Ce este diabetul de tip 1?

Diabetul de tip 1 este o boală cronică. Potrivit Organizației Panamericane a Sănătății (PAHO), este o problemă endocrină în care pancreasul nu mai produce insulină sau o face în cantități insuficiente. Prin urmare, pacienții trebuie să se injecteze singuri cu hormoni pentru a compensa această deficiență.

Potrivit organizației internaționale, este a patra cauză de deces în America. Dacă nu este controlat corespunzător, provoacă daune grave, cum ar fi următoarele:

Acest tip de diabet este cunoscut și sub denumirea  de diabet insulino-dependent, juvenil sau cu debut în copilărie. Simptomele devin evidente la o vârstă fragedă și alcătuiesc o triadă clasică: urinare excesivă, sete și foame constantă, după cum afirmă jurnalul Lancet. Pacienții prezintă adesea scădere în greutate fără un motiv aparent, probleme de vedere și oboseală.

Tratamentul constă în utilizarea zilnică a injecțiilor cu insulină. Trebuie urmată o dietă strictă care să limiteze aportul de zaharuri simple, iar nivelurile de glucoză trebuie monitorizate în mod regulat.

Managementul inadecvat al bolii poate duce pacientul în situații care îi pun viața în pericol. Coma diabetică este o afecțiune periculoasă și mortală.

Alexander Zverev: diabetul la sportivi de talie mondială

Alexander Zverev a dezvăluit că are diabet de tip 1 în timpul unui interviu pentru canalul australian Channel Nine. El a spus că nu s-a gândit niciodată la diagnosticul său ca la un impediment în calea sportului de performanță. Totuși, medicii nu au fost deloc optimiști în privința obiectivului său.

Mereu le-am spus medicilor: „Da, vreau să joc tenis”. Asta e tot ce vreau cu adevărat. Unii dintre ei au spus: „Nu, trebuie să te oprești, nu poți fi profesionist cu acest tip de boală. Nu ai cum să practici un sport fizic de dur.”

~ Zverev în interviul pentru Channel Nine ~

Dorința sportivului de a dovedi contrariul a fost mare. Există experți care sunt de acord cu tenismenul. Să vedem de ce!

Controlul glicemiei

Potrivit studiilor științifice privind impactul diabetului la sportivii de elită, principalul declanșator al abandonului activității sportive este legat de incapacitatea de a regla nivelul glicemiei. Cu alte cuvinte, persoanele care trăiesc cu diabet pot avea niveluri ridicate de zahăr în sânge, care provoacă simptome foarte deranjante.

Din acest motiv, sportivii au nevoie de o monitorizare atentă, atât în repaus, cât și la antrenamente și concursuri. Doza exactă de insulină trebuie ajustată în funcție de cerințele fizice. De asemenea, carbohidrații care trebuie ingerați trebuie calculați cu exactitate.

Zverev profită de pauze pentru a-și testa glicemia. Pentru asta se apropie de rucsac. Este o acțiune care nu poate fi ignorată sau amânată.

Dieta

Mâncarea este un pilon al fiecărui sportiv, cu sau fără diabet. Pacienții cu diabet au nevoie de o abordare interdisciplinară care să includă sprijinul unui medic nutriționist.

Cercetările în acest sens evidențiază rolul carbohidraților la acest tip de pacienți. Cu toate acestea, experții nu știu dacă reducerea drastică a carbohidraților este benefică. De fapt, unii medici susțin consumul regulat al acestor nutrienți (45-65% din caloriile zilnice), cu ajustări ale dozei de insulină.

Atunci când se ia în considerare o dietă săracă în carbohidrați pentru diabet, maxim de 30% din caloriile zilnice vor proveni din acești nutrienți. Cu toate acestea, fiecare pacient este diferit. Un pacient obez sau supraponderal nu este același lucru cu un atlet, de exemplu, care are nevoie de energie din glucoză pentru mișcare.

Există studii care arată că aportul de fructe tropicale și pește contribuie la menținerea unui bun control metabolic. Multă vreme fructele au fost lăsate în afara alimentației persoanelor cu diabet.

Tenismenul Alexander Zverev
Alexander Zverev a reușit să-și controleze diabetul monitorizându-și cu strictețe dieta.

Controlul greutății

Există dovezi științifice ce atestă faptul că obezitatea este direct legată de diabet. În diabetul de tip 2, excesul de greutate pare să fie un factor de risc. În diabetul de tip 1, creșterea în greutate pare a fi o consecință a unei diete prost planificate sau a utilizării inadecvate a insulinei injectabile.

Oamenii de știință de la Institutul de Cercetare Translațională pentru Metabolism și Diabet susțin că creșterea în greutate este adesea trecută cu vederea în contextul diabetului de tip 1. Conform cercetărilor, pacienții nu primesc suficiente sfaturi pentru a evita îngrășarea.

Populația cu diabet trebuie să facă mișcare zilnic. Desigur, nu toată lumea va fi ca Alexander Zverev, dar oricine poate face sport. Secretul constă în îngrijirea corespunzătoare pentru a reduce riscurile și antrenamentul sub supravegherea unui specialist.

Diabetul la sportivi nu este un impediment

Alexander Zverev a arătat că diagnosticul de diabet nu ar trebui să limiteze visele nimănui. Deși trăiește cu diabet de la vârsta de 3 ani, a devenit un exemplu în sport.

În calitate de diabetic de tip 1, vreau să încurajez copiii cu diabet să nu renunțe niciodată la visele lor, indiferent ce le-ar spune alții.

~ Alexandru Zverev ~

Pentru a crește gradul de conștientizare cu privire la diabet, sportivul a creat o fundație. Fundația Alexander Zverev se concentrează pe sprijinirea copiilor cu diabet de tip 1 și pe promovarea îngrijirii pentru prevenirea diabetului de tip 2.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.