Alimentația în bolile cronice - Doza de Sănătate
 

Alimentația în bolile cronice

Bolile cronice sunt dificil de gestionat, dar dieta potrivită poate fi de ajutor dacă urmăm câteva principii de bază. Îți vom spune tot ce trebuie să știi despre nutriția adecvată în bolile cronice în articolul de mai jos.
Alimentația în bolile cronice
Saúl Sánchez Arias

Scris și verificat de nutriționistul Saúl Sánchez Arias.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

În acest articol, vom vorbi despre alimentația corectă în bolile cronice.

Bolile cronice sunt boli incurabile care persistă în timp. În multe situații, fiziopatologia lor este necunoscută, la fel și cauzele care le produc sau chiar soluțiile. Însă acest lucru nu înseamnă că nu există modalități de tratare a acestor boli pentru a ameliora simptomele și a face viața pacienților mai ușoară. De fapt, foarte des, pacienții înșiși devin experți în elaborarea anumitor strategii nutriționale.

Obiectivul nutriției în bolile cronice este reducerea nivelurilor de inflamație, stres oxidativ și durere. Prin urmare, pacienții ar trebui să acorde prioritate unei serii de alimente bogate în fitonutrienți, vitamine și minerale. Mai mult, este important de menționat necesitatea de a restricționa alimentele care pot contribui la escaladarea proceselor inflamatorii.

Să aruncăm o privire mai atentă.

Alimentația în bolile cronice

Alimente antiinflamatoare

Un nutrient deosebit de relevant atunci când vine vorba despre tratamentul bolilor cronice este acidul gras Omega 3. Acest clasă de lipide este capabilă să reducă markerii inflamației din organism. De asemenea, Omega 3 îmbunătățește profilul lipidic al bolnavului cronic, așa cum afirmă un articol publicat în Biochemical Society Transactions.

Poți găsi aceste grăsimi în produse precum peștele gras, uleiurile vegetale presate la rece, semințe și avocado. Consumul lor trebuie să aibă loc în mod regulat pentru a garanta efectul modulator al nutrienților menționați asupra mecanismului de feedback inflamator.

Alimentația în bolile cronice include surse de Omega 3
Sursele de Omega 3 acționează ca regulatori ai inflamației în organism.

Fitonutrienți pentru a reduce durerea

Alți compuși care sunt benefici atunci când vine vorba de gestionarea bolilor cronice sunt fitonutrienții. Aceștia sunt substanțe de natură organică și sunt prezenți, în principal, în legume.

Fitonutrienții sunt capabili să modifice nivelul inflamației și să reducă stresul oxidativ, potrivit unui studiu publicat în Oxidative Medicine and Cellular Longevity. Mai mult, fitochimicalele sunt capabile să reducă deteriorarea celulelor, ceea ce înseamnă că pot preveni îmbătrânirea.

În plus, acești compuși joacă un rol important în anumite procese fiziologice care sunt responsabile de modularea durerii și a sensibilității sistemului nervos. Prin urmare, fitochimicalele sunt deosebit de importante în gestionarea bolilor cronice. Pe scurt, urmarea unei diete care include legume în mod regulat este fundamentală.

Suplimente alimentare

Suplimentele alimentare pot fi foarte benefice atunci când vine vorba de gestionarea bolilor cronice. De exemplu, există melatonina. Acest hormon este responsabil de modularea ciclurilor de somn circadian și crește calitatea odihnei. În general, are o acțiune antioxidantă semnificativă și este legată de prevenirea bolilor metabolice și neurodegenerative. De asemenea, melatonina este capabilă să amelioreze durerea în patologiile cronice, precum fibromialgia. Cu toate acestea, este important să nu iei doze ridicate.

Putem menționa și probioticele. O microbiotă sănătoasă ajută la protejarea împotriva dezvoltării bolilor cronice complexe. Așadar, pentru a reduce riscul de disbioză intestinală, pacienții pot consuma suplimente probiotice și prebiotice. În acest fel, crește diversitatea florei intestinale.

Microbiota umană
Îngrijirea compoziției microbiotei este fundamentală în gestionarea bolilor complexe, în special a celor de natură gastrointestinală.

Îmbunătățirea dietei pentru a face față bolilor cronice

Dacă patologiile sunt cronice, înseamnă că nu există un tratament cunoscut. Cu toate acestea, există modalități de a le gestiona din punct de vedere farmacologic și alimentar. Pentru a face acest lucru, pacienții trebuie să crească aportul de alimente cu proprietăți antiinflamatoare și antioxidante. Aceste alimente sunt capabile să modifice percepția asupra durerii, precum și să reducă daunele celulare.

În același timp, pacienții pot apela și la utilizarea suplimentelor alimentare. Unele suplimente, cum ar fi melatonina și probioticele, ajută la reducerea riscurilor și a simptomelor agresive ale bolilor cronice.

Este important să știm cum să alegem produsele potrivite când vine vorba de alimentația în bolile cronice. Înainte de a consuma orice fel de supliment, trebuie să discutăm cu un specialist. El sau ea va putea verifica necesitatea de a lua suplimente, precum și să ne ofere indicații specifice cu privire la administrare.

Nu uita că o dietă variată și sănătoasă, alături de exerciții fizice executate în mod regulat, reprezintă cel mai bun mod de a preveni dezvoltarea bolilor cronice. Un stil de viață sănătos este esențial pentru a te bucura de o bună calitate a vieții.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Wang J., Song Y., Chen Z., Leng SX., Connection between systemic inflammation and neuroinflammation underlies neuroprotective mechanism of several phytochemicals in neurodegenerative diseases. Oxid Med Cell Longev, 2018.
  • Calder PC., Omega 3 fatty acids and inflammatory processes: from molecules to man. Biochem Soc Trans, 2017. 45 (5): 1105-1115.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.