Sughițul cronic: cauze, tratament și consecințe - Doza de Sănătate
 

Sughițul cronic: cauze, tratament și consecințe

Sughițurile cronice pot influența fiecare aspect al vieții unei persoane, inclusiv relațiile personale și obiceiurile de somn. Citește mai departe pentru a afla tot ce trebuie să știi despre acest subiect!
Sughițul cronic: cauze, tratament și consecințe

Ultima actualizare: 28 iulie, 2022

Știm cu toții ce sunt sughițurile și le-am experimentat la un moment dat. Ele constau într-o serie de contracții involuntare ale diafragmei. Acest lucru determină închiderea corzilor vocale, producând zgomotul caracteristic, amuzant. Cu toate acestea, sughițul cronic nu este deloc plăcut.

Sughițurile cronice sunt o boală rară. De fapt, experții estimează că doar 1 din 100.000 de oameni suferă de această afecțiune, experimentând contracții ale diafragmei care se repetă pe perioade de timp mai lungi de 48 de ore.

Sughițurile cronice poate fi un semn al unei alte boli. Prin urmare, poate fi dificil de tratat fără a elimina mai întâi cauza subiacentă. În articolul de mai jos, îți vom spune tot ce trebuie să știi despre sughițul cronic.

Care sunt cauzele care provoacă sughițul cronic?

Așa cum am menționat deja, sughițurile cronice sunt cele care durează zile sau chiar săptămâni. Pacienții au perioade în care suferă de sughițuri și perioade în care se simt normal. În majoritatea cazurilor, episoadele de sughițuri apar de mai multe ori în aceeași lună.

Această patologie tinde să fie consecința unei alte boli localizate în tractul digestiv. De multe ori, problema este localizată în esofag și stomac, cele două organe aflate în contact permanent cu diafragma. Experții consideră faptul că esofagita cauzată de refluxul gastroesofagian este unul dintre principalii factori declanșatori ai sughițului cronic.

Esofagita cauzată de refluxul gastroesofagian este o boală care presupune leziuni ale esofagului. Acestea sunt rezultatul acțiunii acidului din stomac, care urcă și erodează pereții tubului esofagian. Există mulți factori care influențează refluxul gastroesofagian, inclusiv alimentele, tutunul și preparatele foarte calde.

Deși, sughițurile cronice pot fi rezultatul mai multor factori diferiți, bărbații sunt mai predispuși la această afecțiune decât femeile. Se pare că stresul și anxietatea pot fi, de asemenea, cauze declanșatoare.

Femeie care se confruntă cu sughițul cronic
Esofagita cauzată de reflux este una dintre principalele cauze ale sughițurilor cronice.

Ce alte cauze ale sughițului cronic există?

Deoarece sughițurile cronice constau în contracții involuntare ale diafragmei, este important să reții faptul că orice afectare a nervilor care activează acest mușchi poate provoca această afecțiune. În plus, poate exista o leziune cerebrală în zona care declanșează reflexul.

Cele mai frecvente boli care afectează nervii motori involuntari sunt meningita și scleroza multiplă. Experții au observat, de asemenea, că sughițurile cronice pot fi simptomul unei tumori cerebrale sau efectele unui accident cerebrovascular sau accident vascular cerebral.

Lezarea nervilor care direcționează impulsurile spre diafragmă poate fi, de asemenea, declanșatorul sughițului cronic. Acești nervi, numiți nervi frenici, fac legătura între sistemul nervos central și mușchiul abdominal. O parte din traiectoria lor trece prin gât și torace. Prin urmare, este important să se excludă patologiile asociate.

Este important să subliniem faptul că sughițurile cronice pot fi efectul secundar al anumitor medicamente. De fapt, pot apărea și după anestezie sau intervenții chirurgicale. Alcoolicii și cei dependenți de sedative pot suferi, de asemenea, de această boală.

Pastile care provoacă sughițul cronic
Sughițul poate fi efectul secundar al anumitor produse farmaceutice.

Există o modalitate de a trata sughițul cronic?

Tratamentul acestei patologii se bazează pe rezolvarea cauzelor subiacente care o produc. Cu alte cuvinte, dacă declanșatorul este refluxul gastroesofagian, atunci cel mai important pas va fi tratarea bolii. Prin urmare, medicii pot recomanda antiacide pentru a regla pH-ul stomacului.

Experții au descoperit anumite medicamente care pot fi utilizate pentru tratarea acestei afecțiuni. Clorpromazina și metoclopramida sunt produse farmaceutice care tratează în mod direct sughițurile cronice. Primul este un medicament antipsihotic, în timp ce al doilea este utilizat pentru ameliorarea grețurilor.

Dacă niciunul dintre medicamentele de mai sus nu funcționează, medicii pot lua în considerare tehnici chirurgicale pentru a trata sughițurile cronice. Chirurgia implică blocarea nervilor frenici pentru a controla impulsul nervos care contractă diafragma.

Cea mai mare problemă când vine vorba de sughițurile cronice

Este important să reținem faptul că sughițurile cronice sunt o problemă foarte gravă. Acestea afectează fiecare aspect al vieții unei persoane, făcând dificil sau imposibil somnul. Prin urmare, atunci când vine vorba de tratament, este important și sprijinul psihologic.

Nu vorbim despre sughițuri clasice care durează puțin și apoi dispar. Mai degrabă, persoanele cu sughițuri cronice pot experimenta episoade care durează zile la rând. Prin urmare, acestea trebuie să își adapteze viața și necesită sprijinul și asistența celor din jur.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.