Alimente benefice pentru circulație: 8 tipuri
Verificat și aprobat de farmacistul Sergio Alonso Castrillejo
Este important să incluzi alimente benefice pentru circulație în dieta zilnică. Acest lucru se datorează faptului că îmbunătățirea circulației este esențială pentru prevenirea bolilor de inimă și pentru a avea o stare generală bună. De fapt, bolile cardiovasculare sunt în prezent principala cauză de deces în țările dezvoltate.
Sângele curge în tot corpul datorită sistemului circulator. Astfel, substanțele nutritive și oxigenul ajung în celule, iar deșeurile sunt eliminate. În acest articol, îți vom prezenta numeroasele proprietăți ale unei serii de alimente pe care trebuie să le consumi dacă vrei să-ți îmbunătățești circulația.
Alimente benefice pentru circulație
1. Lămâie și lămâie verde
Citricele sunt bogate în vitamina C, care este esențială pentru formarea de colagen și elastină. Aceste substanțe există sub formă de proteine și ajută la modelarea peretelui capilar.
Consumul de suc de lămâie dimineața este o modalitate excelentă de a-ți îmbunătăți circulația. Este chiar mai bine dacă mănânci și o parte din coajă, deoarece aceasta conține antioxidanți. Dacă lămâia ți se pare prea acidă, folosește-o ca dressing în salate. Antioxidanții pe care îi conține vor ajuta la reducerea oxidării lipoproteinei LDL, care poate fi legată de un risc mai mic de a dezvolta plăci de aterom.
Vezi mai mult:
2. Curcuma
Acest aliment are proprietăți antiinflamatoare, potrivit unui articol publicat de revista Molecules. Majoritatea beneficiilor sale atunci când vine vorba de îmbunătățirea sănătății circulatorii se datorează efectului antioxidant al turmericului. Acesta contracarează acțiunea radicalilor liberi și a toxinelor din organism.
În mod normal, organismul neutralizează radicalii liberi natural. Dacă excesul de radicali liberi este prea mare, există:
- Un risc crescut de boli cardiovasculare
- Risc crescut de cancer
- Accelerarea procesului de îmbătrânire
- O incidență mai mare de Parkinson, Alzheimer, arterioscleroză și diabet
3. Ghimbir
Consumul frecvent de ghimbir ajută la creșterea nivelului energiei și activează circulația prin subțierea sângelui. Nutriționiștii recomandă consumul zilnic, fie în stare proaspătă, fie sub formă de pulbere. Îl poți adăuga în sosuri, creme de legume și infuzii.
4. Semințe de floarea-soarelui
Aceste semințe, pe lângă faptul că furnizează acizi grași esențiali, sunt bogate în vitamina E. Aceasta se caracterizează prin activitatea sa antioxidantă excelentă, care este una dintre cele mai puternice de acest tip. Consumul unei linguri de semințe de floarea-soarelui în fiecare zi te va ajuta să-ți acoperi necesarul zilnic de vitamina E și, de asemenea, să-ți îmbunătățești sănătatea circulatorie.
De asemenea, acizii grași omega 3 conținuți de aceste alimente contribuie la reducerea inflamației sistemice, reducând astfel riscul cardiovascular, potrivit unui studiu științific.
5. Usturoi
Acest aliment are proprietăți anticoagulante. Astfel, ajută sângele să circule mai bine și previne formarea cheagurilor. Promovează circulația sângelui, la fel ca ruda sa ceapa.
Pentru a te bucura pe deplin de beneficiile sale pentru sănătate, încearcă să consumi câte un cățel de usturoi crud pe zi. Aceasta este singura modalitate de a preveni degradarea inulinei, componenta sa activă.
6. Hidratare
Consumul de apă este excelent pentru îmbunătățirea sănătății circulatorii, precum și pentru alte funcții ale corpului. Poate știi deja că este esențial pentru majoritatea formelor de viață.
Apa ajută la eliminarea toxinelor din organism, ceea ce îmbunătățește fără îndoială sănătatea circulatorie și previne formarea cheagurilor. Așadar, bea 6-8 pahare de apă pe zi pentru a-ți menține corpul bine hidratat. Acest lucru ajută, de asemenea, la transportul tuturor substanțelor nutritive necesare în organe și țesuturi.
7. Nuci
Nucile românești au un conținut ridicat de vitamina B3, ceea ce ajută la îmbunătățirea circulației sângelui. Mai mult, acizii lor grași contracarează colesterolul și inflamația sistemului circulator.
8. Roșii, pepene verde și pepene galben
Aceste alimente conțin licopen, un antioxidant care stimulează circulația sângelui și previne problemele cardiace, precum și oxidarea lipoproteinelor LDL. De asemenea, roșiile ajută la prevenirea bolilor vasculare, cum ar fi arterioscleroza. Ele contribuie și la prevenirea formării ionilor de grăsime în sânge.
Descoperă și:
Alte recomandări pentru îmbunătățirea circulației
Adoptă o dietă adecvată pentru a te bucura de o sănătate bună și pentru a preveni bolile. Trebuie să adopți și o serie de obiceiuri sănătoase, cum ar fi activitatea fizică regulată și aportul frecvent de apă, așa cum am menționat mai sus. De asemenea:
- Ridică picioarele de mai multe ori pe zi pentru a reduce inflamația.
- Evită să porți haine strâmte.
- Consumă alimente bogate în potasiu, care ajută la eliminarea apei prin rinichi și previne dezechilibrele tensiunii arteriale.
Optimizează-ți dieta consumând alimente benefice pentru circulație
În afară de alimentele menționate mai sus, multe altele îți pot îmbunătăți circulația. După cum poți vedea, nu există nicio scuză pentru a nu le include în dietă și a nu adopta un stil de viață sănătos. Te vei simți mult mai bine și vei preveni bolile cardiovasculare.
În cele din urmă, reține faptul că exercițiile fizice sunt esențiale pentru a preveni bolile cardiovasculare.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- He Y., Yue Y., Zheng X., Zhang K., et al., Curcumin, inflammation and chronic diseases: how are they linked? Molecules, 2015. 20 (5): 9183-213.
- Watanabe Y., Tatsuno I., Omega 3 polyunsaturated fatty acids for cardiovascular diseases: present, past and future. Expert Rev Clin Pharmacol, 2017. 10 (8): 865-873.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.