Logo image
Logo image

Alimente ce conțin vitamina E

3 minute
Consumul a 60 de grame de semințe de floarea soarelui este suficient pentru a obține 90% din aportul zilnic recomandat de vitamina E. Descoperă mai multe alimente bogate în vitamina E în acest articol!
Alimente ce conțin vitamina E
Ultima actualizare: 06 septembrie, 2019

A avea o dietă echilibrată bogată în vitamine este esențială pentru a-ți menține corpul sănătos. Una dintre vitaminele cheie pe care nu trebuie să le uităm este vitamina E. Aceasta este o vitamină solubilă în grăsimi, cu proprietăți antioxidante care ajută organismul să neutralizeze procesul nociv de oxidare a grăsimilor. Poți numi câteva alimente ce conțin vitamina E?

Studiile actuale indică cât de importantă este această vitamină în protejarea organismului de deteriorarea produsă de radicalii liberi. Neutralizarea acestor radicali este unul dintre secretele reducerii riscului apariției bolilor cronice și îmbătrânirii premature. În plus, această vitamină solubilă în grăsimi este, de asemenea, un element vital în menținerea sănătății generale a sistemului imunitar.

Alimente ce conțin vitamina E

Nuci și semințe

Some figure

Multe dintre alimentele pe care consumăm adesea conțin vitamina E, însă nucile sunt cu adevărat speciale.

De exemplu, o uncie de migdale (aproximativ 30 de grame) conține 7,4 mg din această vitamină. Uleiul de migdale și laptele de migdale conțin, de asemenea, vitamina E. În plus, alunele sunt gustarea perfectă după o zi lungă de lucru, deoarece îți vor oferi aproximativ 20% din aportul zilnic recomandat de vitamina E, consumând numai 30 de grame.

Îți recomandăm:

5 întrebuințări ale capsulelor de vitamina E pentru piele

Semințele de pin sunt, de asemenea, o sursă bogată de vitamina E. O porție de semințe de pin conține aproximativ 2,6 mg de vitamina E. De asemenea, laptele vegetal, cum ar fi laptele de ovăz, este bogat în această vitamină.

Iată alte semințe bogate în vitamina E:

  • Semințe de floarea soarelui
  • Semințe de dovleac
  • Semințe de susan

Un sfert de cană de semințe de floarea soarelui conține aproximativ 90.5% din doza zilnică recomandată de vitamina E.

Legume bogate în vitamina E

Some figure

Mangoldul (sfecla elvețiană) și spanacul sunt alimente ce conține numeroase vitamine și au multe beneficii.

Mangoldul este una dintre cele mai sănătoase legume. Pe lângă faptul că este bogat în această vitamină, conține și alți nutrienți, precum vitaminele K, A și C. Muștarul brun de frunze este, de asemenea, foarte bogat în nutrienți și oferă:

  • Vitamina K: Această vitamină joacă un rol important în procesul de coagulare a sângelui. Acționează la nivel hepatic, acolo unde ajută la producerea factorilor necesari pentru coagulare.
  • Vitamina A are un rol important în formarea și menținerea sănătății dinților, a țesuturilor moi și osoase și a membranelor ce asigură funcționarea corespunzătoare a ochilor.
  • Acidul folic este necesar pentru maturarea proteinelor structurale și a hemoglobinei. Acesta este important, de asemenea, pentru funcționarea sistemului nervos și realizarea proceselor cognitive.
  • Vitamina C este necesară pentru dezvoltarea și repararea țesuturilor organismului.

Spanacul este bogat în vitamina E, calciu și acid folic. Îți recomandăm să adaugi spanac proaspăt în salate și sandvișuri pentru a le face mai sănătoase.

Citește mai mult:

Este necesar să luăm suplimente cu vitamina D?

Grăsimi vegetale ce conțin vitamina E

Some figure

Uleiurile vegetale sunt foarte bogate în vitamina E, aceasta fiind solubilă în grăsimi.

Uleiurile obținute din semințe și presate la rece sunt o sursă excelentă de vitamina E. Un exemplu minunat este uleiul de germeni de grâu. De exemplu, o lingură din acest ulei conține 100% din zona zilnică recomandată de vitamina E.

Uleiul de floarea soarelui neprocesat cu solvenți chimici este și el o alegere excelentă deoarece oferă peste 5 mg de vitamina E și poate fi folosit în diverse preparate, având un gust neutru.

După cum ai putut observa, există suficiente alimente ce conțin vitamina E pe care le poți introduce cu ușurință în dieta ta. Așadar, nu mai sta pe gânduri! Consumă zilnic doza necesară de vitamina E pentru a avea o sănătate de fier.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Rizvi S., Raza T., The role of vitamin E in human health and some diseases. Sultan Qaboos University Medical Journal, 2014.
  • Lee GY., Han SN., The role of vitamin E in immunity. Nutrients, 2018.
  • Dao DQ., Ngo TC., Thong NM., Nam PC., Is vitamin A an antioxidant or a pro oxidant? J Phys Chem B, 2017. 121 (40): 9348-9357.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.