Alimente de evitat în sarcină
Scris și verificat de nutriționistul Saúl Sánchez Arias
Știi care sunt principalele alimente de evitat în sarcină? Dacă ești gravidă, trebuie să ții cont de faptul că anumite tipuri de alimente pot dăuna fătului și, prin urmare, trebuie să le eviți de dragul sănătății bebelușului. Necesitățile tale nutriționale cresc în această etapă și, prin urmare, trebuie să le acoperi printr-o alimentație sănătoasă și echilibrată.
Efectele nu sunt prea puternice în primul trimestru, deoarece cerințele energetice ale embrionului sunt limitate. Cu toate acestea, pe măsură ce lunile trec, va trebui să consumi un număr mai mare de calorii pentru a satisface nevoile nutriționale ale fătului. Articolul de astăzi îți va spune care sunt principalele alimente de evitat în sarcină și motivele pentru care nu ar trebui să te atingi de ele.
4 alimente de evitat în sarcină
1. Nu bea alcool în timpul sarcinii
Stai departe de alcool dacă ești gravidă. Consumul acestei substanțe, în oricare dintre formele sale, încetinește dezvoltarea bebelușului și poate provoca malformații.
O investigație efectuată asupra a 291 de femei însărcinate a concluzionat faptul că aportul moderat de alcool în timpul sarcinii a influențat dezvoltarea și comportamentul viitor al copilului. Nu au existat doar schimbări fizice severe, ci și tulburări de comportament.
Din acest motiv, renunță la alcool chiar înainte de a planifica sarcina. Nu uita faptul că alcoolul afectează fertilitatea și scade sansele de a concepe.
Citește și:
2. Evită cafeaua dacă ești gravidă
Cofeina este o altă substanță de evitat în timpul sarcinii. Efectele sale asupra fătului sunt încă necunoscute. Cercetările publicate în revista International Journal of Gynecology and Obstetrics afirmă faptul că aceasta ar putea induce un avort spontan.
După cum poți vedea, cel mai bine este să eviți în totalitate cofeina în această etapă. Știm, unii oameni nu suportă viața fără o ceașcă de cafea dimineața; optează pentru cafea decofeinizată dacă ești gravidă.
3. Nu mânca pește crud în timpul sarcinii
Consumul de pește crud a devenit popular în ultimii ani datorită tradițiilor estice și deliciilor culinare asiatice. De regulă, acest tip de alimente nu prezintă un pericol pentru sănătate.
Cu toate acestea, lucrurile sunt diferite atunci când vine vorba de femeile însărcinate, deoarece ele trebuie să evite consumul de pește crud. Peștele crud poate conține bacterii sau alte microorganisme capabile să pună în pericol sănătatea mamei și a fătului.
Anisakidul, o amibă capabilă să genereze o reacție anafilactică este un exemplu elocvent al acestor microorganisme. Este un pericol pentru sănătatea oricui, cu atât mai mult pentru o femeie însărcinată și copilul ei.
Citește mai mult:
4. Evită peștii mari atunci când ești gravidă
Femeile gravide trebuie să fie deosebit de îngrijorate cu privire la aportul de metale grele. Aceste elemente ar putea ajunge la copil prin placentă și altera dezvoltarea fetală.
Potrivit cercetărilor publicate în jurnalul Environment International, expunerea copilului la mercur în timpul sarcinii este legată de o întârziere în învățarea limbilor străine. Prin urmare, femeile însărcinate ar trebui să evite consumul de pește de mari dimensiuni, deoarece este mai probabil ca acesta să conțină cantități mari de mercur în țesutul adipos.
Aportul de pește este benefic în toate etapele vieții. Din acest motiv, femeile ar trebui să consume săptămânal pește. Acizii grași omega 3 din compoziția lor sunt asociați cu o dezvoltare fetală mai bună și reducerea riscului cardiovascular la mamă.
Trebuie să eviți anumite tipuri de alimente atunci când ești gravidă pentru a minimiza riscurile asupra fătului
După cum poți vedea, scopul acestor restricții dietetice în timpul sarcinii este de a proteja sănătatea mamei și a fătului. Nutriția sănătoasă este esențială pe tot parcursul vieții și va afecta în mod semnificativ sănătatea copilului atât în uter, cât și la vârsta adultă.
Din acest motiv, îți recomandăm să urmezi sfaturile pe care ți le-am împărtășit mai sus. De asemenea, consultă un medic sau un nutriționist dacă ai întrebări. Acesta te va ajuta să planifici o dietă echilibrată care să răspundă nevoilor tale personale, să reducă riscurile și să asigure dezvoltarea adecvată a copilului.
Nu uita că este important să eviți fumatul și consumul de alcool. Aceste acțiuni pot afecta foarte mult dezvoltarea fătului. De asemenea, dacă îți place peștele, alege speciile mai mici, deoarece concentrația de metale grele din acestea este considerabil mai mică.
Îți mulțumim pentru citirea acestui articol!
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Sundelin Wahlsten V., Hallberg G., Helander A., Higher alcohol consumption in early pregnancy or low to moderate drinking during pregnancy may affect children’s behaviour and development at one year and six months. Acta Paediatr, 2017. 106 (3): 446-453.
- Hong Zhao JL., Song JM., Zhang J., Tan YL., Xin CM., A meta analysis of risk of pregnancy loss and caffeine and coffee consumption during pregnancy. Int J Gynaecol Obstet, 2015. 130 (2): 116-22.
- Vejrup K., Brandlistuen RE., Brantsaeter AL., Katrine H., et al., Prenatal mercury exposure, maternal seafood consumption and associations with child language at five years. Environ Int, 2018. 110: 71-79.
- Cisneros Domínguez, Grethel, and Ana Ibis Bosch Núñez. “Alcohol, tabaco y malformaciones congénitas labioalveolopalatinas.” Medisan 18.9 (2014): 1293-1297.
- Castillo Ortiz, Natalia del. “Modificación y efectos del consumo de cafeina durante el embarazo.” (2016).
- Fox, Nathan S. “Qué hacer y qué no hacer durante el embarazo.” Obstet Gynecol 131 (2018): 713-21.
- Bustillo, Alejandra Lozano, et al. “Sobrepeso y obesidad en el embarazo: complicaciones y manejo.” Archivos de medicina 12.3 (2016): 11.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.