Logo image
Logo image

Anemia și lipsa de fier: sunt același lucru?

4 minute
Deficitul de fier provoacă un anumit tip de anemie: anemia cu deficit de fier. Cu toate acestea, există și alte tipuri de carențe derivate din cauze diferite. Deși confuzia este comună, un diagnostic greșit ar putea duce la un tratament incorect.
Anemia și lipsa de fier: sunt același lucru?
Leonardo Biolatto

Verificat și aprobat de medicul Leonardo Biolatto

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Oamenii au tendința de a confunda termenii „anemie” și „deficit de fier”. Însă anemia și lipsa de fier nu sunt același lucru. Da, este adevărat că există o asociere între un anumit tip de anemie și deficitul de fier, dar acestea nu pot fi utilizate ca sinonime.

În realitate, anemia este o boală eterogenă care poate avea cauze diferite. Deși deficiența de fier este una dintre ele, există și alte tipuri care sunt cauzate de disfuncționalități în producția de celule roșii din sânge sau hemoglobină.

Este important să știm că fierul face parte din hemoglobina aflată în celulele roșii din sânge. Acesta ajută la transportarea oxigenului către toate celulele din corp, care au nevoie de acest gaz pentru a-și îndeplini funcțiile vitale.

Anemia și lipsa de fier sunt corelate în unele cazuri, dar nu toate tipurile de anemie presupun un deficit de fier. În acest articol, îți explicăm de ce anemia și carența de fier nu sunt același lucru și cum să faci diferența între aceste două probleme de sănătate.

Citește mai mult:

Anemia la copii: semne de avertizare

Cum să faci diferența între anemia și lipsa de fier

Pentru a face distincția între anemie și deficitul de fier, este important să știm ce sunt și de ce apar. Am menționat deja faptul că fierul este o componentă esențială a celulelor roșii din sânge, cu rol în transportul oxigenului.

Fierul este obținut prin dietă și, în mod evident, unele alimente conțin mai mult fier decât altele. Asta înseamnă că, în primul rând, anumite obiceiuri alimentare, cum ar fi dieta vegetariană sau vegană, pot provoca deficit de fier.

Carnea roșie și peștele sunt alimentele cele mai bogate în fier, iar vegetarienii și veganii nu le consumă. Un alt motiv al apariției deficitului de fier este proasta absorbție a acestuia. Anumite patologii care afectează tractul digestiv, cum ar fi boala celiacă, modifică procesul de absorbție a nutrienților.

Anemia este definită ca scăderea numărului de celule roșii în sânge, scăderea concentrației de hemoglobină sau scăderea valorii hematocritului.

Prin urmare, este important să menționăm faptul că anemia poate avea multe cauze. Deficitul de fier este una dintre ele, deoarece afectează concentrația hemoglobinei. Cu toate acestea, termenii nu pot fi folosiți în mod interschimbabil.

Some figure
Anemia este rezultatul deficitului de fier, dar nu sunt unul și același lucru.

Tipuri de anemie

După cum am văzut, anemia și lipsa de fier sunt legate de un anumit tip de anemie: anemia cu deficit de fier. Acesta este cel mai frecvent tip de anemie și afectează, în primul rând, femeile aflate la vârsta fertilă.

Aceasta este o boală caracterizată prin niveluri scăzute de fier, care afectează producția corectă de hemoglobină a măduvei osoase. La rândul său, această lipsă poate avea multe cauze, cum ar fi:

  • Pierderi de sânge. Acest lucru este mai frecvent la femei din cauza menstruației. De asemenea, poate apărea o hemoragie cauzată de o leziune.
  • Probleme digestive, precum ulcerul sau bolile care afectează absorbția intestinală.
  • Cancer de colon. Deși este o cauză rară, este important să fim conștienți de aceasta. Cancerul de colon determină pierderea sângelui prin scaune. Adesea, primul simptom este anemia și carența de fier.

În plus, este important să știm că există multe alte tipuri de anemie. Anemia aplastică, de exemplu, apare atunci când corpul este incapabil să producă suficiente celule roșii. Poate fi cauzată de o modificare a măduvei osoase, o infecție sau anumite medicamente.

Some figure
Vegetarienii ar trebui să includă în dieta lor o sursă de fier pentru a se asigura că nu suferă de anemie.

Alte anemii

Lipsa anumitor vitamine, cum ar fi vitamina B12, poate modifica producția de celule roșii din sânge. Aceasta este o afecțiune frecventă la persoanele cu alcoolism cronic. O altă cauză frecventă este reprezentată de bolile inflamatorii cronice, cum ar fi artrita reumatoidă.

În plus, anemia poate fi rezultatul unui proces cancerigen care afectează sângele, cum ar fi leucemia. Poate fi și o anemie hemolitică, în care problema constă în faptul că organismul distruge celulele roșii din sânge mai repede decât le creează.

Citește mai mult:

Combate anemia în mod natural cu aceste 7 alimente

În concluzie, anemia și deficitul de fier nu sunt aceleași

Ideea este să înțelegem că, deși aceste afecțiuni tind să fie utilizate interschimbabil, ele nu sunt aceleași. Un singur tip de anemie, anemia cu deficit de fier, cea mai frecventă, este asociată cu lipsa acestui nutrient.

Multe alte tipuri de anemie sunt rezultatul altor procese. Important este să obții un diagnostic corect pentru a începe tratamentul adecvat. Nu toate bolile anemice se ameliorează luând un supliment de fier. Prin urmare, medicul specialist trebuie să stabilească ce măsuri trebuie să ia fiecare pacient.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • DeLoughery TG. Iron Deficiency Anemia. Med Clin North Am. 2017 Mar;101(2):319-332. doi: 10.1016/j.mcna.2016.09.004. Epub 2016 Dec 8. PMID: 28189173.
  • Langan RC, Goodbred AJ. Vitamin B12 Deficiency: Recognition and Management. Am Fam Physician. 2017 Sep 15;96(6):384-389. PMID: 28925645.
  • Shepshelovich D, Rozen-Zvi B, Avni T, Gafter U, Gafter-Gvili A. Intravenous Versus Oral Iron Supplementation for the Treatment of Anemia in CKD: An Updated Systematic Review and Meta-analysis. Am J Kidney Dis. 2016 Nov;68(5):677-690. doi: 10.1053/j.ajkd.2016.04.018. Epub 2016 Jun 16. PMID: 27321965

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.