Logo image
Logo image

Automedicația cu antibiotice - de ce este periculoasă?

4 minute
Automedicația cu antibiotice nu este niciodată o idee bună. Consecințele acestei practici pot fi grave. Trebuie să iei în considerare și efectul social negativ, deoarece automedicația poate favoriza rezistența bacteriilor la antibiotice.
Automedicația cu antibiotice - de ce este periculoasă?
Ultima actualizare: 01 martie, 2022

Automedicația cu antibiotice constituie o practică periculoasă. Trebuie să punem accentul pe cuvântul „periculoasă”. Pe lângă faptul că este incomodă și împotriva bunului simț, aceasta prezintă numeroase riscuri pentru sănătate.

Luând antibiotice fără avizul medicului, nu te expui doar la posibilele reacții adverse asociate lor, ci îți încurajezi organismul să devină rezistent la acestea. Cu alte cuvinte, dacă vei fi nevoit să iei antibiotice în viitor, există posibilitatea să fi devenit imun la acestea.

Pericolele automedicației cu antibiotice nu se limitează la propria ta viață și sănătate. În timp, această practică va cauza probleme la nivel global. Conform Organizației Mondiale a Sănătății, rezistența la antibiotice reprezintă una din cele mai mari amenințări la adresa sănătății globale.

Citește și:

Antibioticele în timpul sarcinii: riscuri

Tu practici automedicația cu antibiotice?

Când vorbim despre automedicație, ne referim la acele situații în care o persoană ia medicamente fără avizul unui medic, fără a fi primit un diagnostic sau fără a avea acordul specialistului să continue tratamentul. În foarte multe locuri, accesul la medicamente nu este strict reglementat.

Există medicamente care se eliberează fără prescripție medicală. Le putem folosi pentru a trata simptome minore, cum ar fi durerile de cap, tusea sau arsurile la stomac. Însă aceste medicamente vin cu anumite avertismente cu privire la utilizarea lor, pe care nu trebuie să le ignorăm.

Antibioticele, în mod special, nu trebuie luate dacă nu avem acordul medicului. Din păcate, unele farmacii la distribuie fără a ține cont de regulile în vigoare. Totodată, multe persoane au rezerve de medicamente vechi la care apelează când experimentează simptomele unei infecții. În cele ce urmează, îți vom arăta de ce această practică este periculoasă.

Principalele riscuri ale automedicației cu antibiotice

Some figure
Medicamentele pot cauza reacții adverse, drept pentru care sunt periculoase dacă le luăm în mod iresponsabil.

Riscul principal al utilizării inadecvate a antibioticelor este faptul că riști să devii rezistent la ele. Dacă un medic îți prescrie antibiotice, înseamnă că acesta a stabilit că ai o infecție bacteriană și, în opinia sa, un asemenea medicament te va ajuta să o învingi.

Doza și durata tratamentului sunt aspecte foarte importante. Medicul le va determina bazându-se pe cunoștințele sale și pe starea ta de sănătate. Trebuie să iei antibioticele așa cum ți-a indicat specialistul care ți le-a prescris, astfel încât să eviți riscurile și tratamentul să dea randament.

Dacă antibioticele sunt luate în mod greșit, bacteriile pot dezvolta mutații ce le permit să capete rezistență la medicamente. Drept consecință, data viitoare când vei contracta o infecție bacteriană, acele medicamente nu te vor mai ajuta. Astfel, medicul tău va avea la dispoziție mai puține opțiuni pentru a combate bolile.

Ar putea să te intereseze:

Antibiotice naturale împotriva infecțiilor ușoare

Alte efecte negative ale automedicației

Automedicația cu antibiotice nu-ți crește doar riscul de a deveni imun la asemenea medicamente, ci îți poate afecta starea de sănătate și în alte moduri. Cele mai importante sunt:

  • Efectele secundare: Orice medicament provoacă efecte secundare, care pot varia de la dureri de cap, amețeală și diaree, la crize epileptice sau șoc anafilactic.
  • Agravarea simptomelor: Dacă suferi de o altă boală sau organismul tău prezintă anumite caracteristici, antibioticele îți pot agrava starea, făcând necesară spitalizarea.
  • Intoxicația: Administrarea unei doze inadecvate îți poate intoxica organismul.
  • Interacțiunile dintre medicamente: Dacă urmezi deja un tratament medicamentos, antibioticele pot mări sau reduce efectele celorlalte medicamente.

Automedicația cu antibiotice are și consecințe sociale

Some figure

Una din cele mai grave consecințe ale automedicației cu antibiotice este faptul că duce la formarea super-bacteriilor care fac ravagii pe mapamond în momentul de față. Folosirea excesivă sau inadecvată a antibioticelor reprezintă principala cauză a acestei probleme.

Conform Asociației Americane de Boli Infecțioase, infecțiile cauzate de microorganisme ca stafilococii au devenit foarte rezistente chiar și la cele mai puternice antibiotice. Aceste boli constituie o cauză mai frecventă a morții decât boala Parkinson sau omuciderea.

Tuberculoza este o altă problemă la nivel global. Aceasta a devenit din ce în ce mai rezistentă la toate tipurile de antibiotice și omoară multe persoane în fiecare an. Pneumonia și septicemia sunt, de asemenea, exemple alarmante.

Organizația Mondială a Sănătății afirmă că, dacă oamenii vor continua să facă abuz de antibiotice, numeroase infecții care pot fi tratate în prezent vor deveni mortale în următorii 10 ani. Luând toate acestea în considerare, este important să spui nu automedicației cu antibiotice.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


Fajardo Zapata, A. L. (2013). La automedicación de antibióticos: un problema de salud pública. Revista Científica Salud Uninorte, 29(2).


Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.