Avantajele și dezavantajele ambalării în vid a alimentelor
Verificat și aprobat de asistenta Leidy Mora Molina
Mulți oameni se întreabă dacă este convenabil să achiziționeze un dispozitiv pentru ambalarea în vid a alimentelor. Când vine vorba de conservare, există mai multe modalități de a prelungi durata de valabilitate a mâncării. Acest lucru este necesar, mai ales în cazul cantităților mari. Descoperiți avantajele și dezavantajele ambalării în vid a alimentelor!
Metoda vacuumului are multiple avantaje, fie că este manuală sau mecanizată. Însă, această formă de conservare nu este infailibilă și are și unele dezavantaje.
Ce înseamnă ambalarea alimentelor în vid?
Ambalarea în vid este o tehnică de conservare a alimentelor. Constă în îndepărtarea aerului care înconjoară produsul. Următorul pas este sigilarea produsului în interiorul unei pungi, care îl protejează de agenții externi. Obiectivul este de a crește durata de viață a alimentelor, întrucât deteriorarea lor este accelerată în cazul expunerii prelungite la mediu.
Acest tip de ambalaj este comun în restaurante și bucătării industriale, deoarece scade oxigenul la nivelul de 1%. Acest lucru previne oxidarea și generarea de ciuperci. Produsele sunt ambalate în plastic sigilat.
Nu toate alimentele pot beneficia de această metodă. Se folosește mai ales pentru:
- Pește
- Fructe de mare
- Legume
- Carne roșie
- Cârnați
Avantajele ambalării în vid a alimentelor
Ambalarea în vid are o serie de avantaje care o fac o opțiune excelentă de conservare, mai ales când facem achiziții mari și vrem să gestionăm mâncarea săptămânală.
Recomandăm: 9 alimente care pot fi congelate
Prevenirea oxidării
Metoda de ambalare în vid elimină contactul alimentar cu enzimele oxidative care provoacă degenerare. În acest fel, sunt evitate procesele chimice care provoacă oxidarea alimentelor.
Reducerea fermentației
Natura ermetică a acestei tehnici împiedică fermentarea alimentelor. Sunt eliminate bacteriile și ciupercile care provoacă miros neplăcut și degenerare. Perioada de valabilitate este prelungită substanțial.
Fără timp de dezghețare
Deși congelarea alimentelor este una dintre cele mai eficiente metode de conservare a acestora, nu este potrivită pentru orice produs. Unele se dezgheață foarte greu. Pentru a sări peste acest pas, ambalați alimentele în vid.
Frigiderul afectează adesea textura alimentelor. Acestea își pierd treptat calitățile. În schimb, ambalarea în vid prelungește termenul de valabilitate de 3-5 ori fără a afecta prospețimea. Numărul de zile depinde de componente, cum ar fi apa și grăsimea. În cazul cărnii, termenul de valabilitate se prelungește cu 1 lună. În cazul peștelui, se prelungește cu 10 – 14 zile.
Combinație de metode
Congelarea și ambalarea în vid nu trebuie să fie tehnici opuse. Așa cum ambalarea în vid prelungește durata de valabilitate a alimentelor proaspete de până la 5 ori, așa o face și în cazul alimentelor congelate. Puteți să păstrați acest tip de alimente mai mult de 3 ani.
Marinare
Lăsați câteva ore o bucată de carne sau alt aliment în contact cu un lichid cu diferite condimente. Obiectivul este de a înmuia și aromatiza carnea.
Mâncare gătită
Ambalarea în vid permite depozitarea alimentelor deja gătite timp de câteva zile. Alimentele care pot fi păstrate sunt următoarele:
- Carne roșie
- Legume
- Peşte
- Leguminoase
Păstrarea proprietăților
Unul dintre cele mai mari avantaje ale ambalării în vid este faptul că majoritatea alimentelor își păstrează proprietățile, deoarece această tehnică menține umiditatea produselor. Nici texturile și nici culorile nu sunt modificate.
Excepție face carnea roșie, care își poate pierde culoarea, fără a se strica.
Ambalarea în vid este o opțiune grozavă pentru cei care fac achiziții mari și trebuie să păstreze anumite alimente. Este indicată și persoanelor care plănuiesc o dietă săptămânală variată.
Dezavantajele ambalării în vid a alimentelor
Este clar că oricât de eficient și util ar fi un produs, acesta nu este niciodată soluția definitivă. Toate electrocasnicele au dezavantajele lor.
Cost
Deși există opțiuni mai ieftine, dispozitivele de ambalat în vid tind să aibă un cost ridicat. Este nevoie de o investiție considerabilă pentru a avea un produs cu o anumită calitate. În caz contrar, ambalajele se pot desface.
Deşeuri
Aplicarea acestei metode presupune utilizarea pungilor de plastic de unică folosință, care reprezintă deșeuri din material dăunător pentru mediu. Prin urmare, nu este o tehnică foarte prietenoasă cu mediul.
Există pungi reutilizabile, dar sunt mai greu de spălat. În plus, trebuie să aveți o bucătărie mare, deoarece aparatele ocupă mult spațiu și nu sunt atât de simplu de depozitat.
Căldura și umiditatea
Indiferent de cât de bun este ambalajul, unele condiții de mediu pot deteriora produsele vidate. La o temperatură foarte ridicată, procesul de degradare a pungii este accelerat. În plus, prezența constantă a umidității în mediu afectează ambalajul.
Citiți și: Se poate congela drojdia proaspătă?
Ambalarea alimentelor în vid nu este potrivită pentru orice
Deși puteți să păstrați și alimente lichide, unele pungi nu sunt potrivite pentru aceste produse. Pierdeți opțiunea de a salva sosuri, tocane, supe și alte alimente.
De asemenea, fructele și legumele proaspete nu sunt potrivite pentru ambalarea în vid. Fructele vor ajunge să oxideze.
Dezavantajele ambalării în vid: nu este întotdeauna cea mai bună opțiune
Decizia trebuie luată ținând cont de toate avantajele și dezavantajele ambalării în vid. Deși prelungește perioada de valabilitate a multor alimente, unele produse nu pot fi păstrate în acest mod. Este indicat să aplicați metoda pentru anumite alimente și să folosiți congelarea tradițională pentru altele.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Leiva, Jonathan Carlos. “Evalución Del Envasado Al Vacío Como Técnica de Conservación de Lechugas( Lactuca Sativa L.) IV Gama.” עלון הנוטע 66 (2013): 40. עלון הנוטע. Disponible en: http://cybertesis.uach.cl/tesis/uach/2013/fal533e/doc/fal533e.pdf
- López y Rojas H, Riveros Villa F, Bernardo Tello A, Pérez Solís M. Aseguramiento de la calidad de carne de cuy (Cavia porcellus) envasado al vacío y conservación por congelación. riv [Internet]. 26 de enero de 2018 [citado 18 de mayo de 2022];10(4):153-60. Disponible en: http://revistas.unheval.edu.pe/index.php/riv/article/view/77
- Figueroa Sandoval, Benjamín, Figueroa Rodríguez, Katia Angélica, Carrillo Hidalgo, Oscar Miguel, Álvarez Olguín, Miguel, Hernández Rosas, Francisco, Evaluación de dos presentaciones de envasado al vacío de vísceras de ovino en México durante su refrigeración. Revista Científica [Internet]. 2013;XXIII(3):245-253. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=95926665003
- USDA. “Hongos En Los Alimentos : ¿ Son Peligrosos ?” Servicio de Inocuidad e Inspección de los Alimento (2010): 1–6. Disponible en: http://www.fsis.usda.gov/wps/wcm/connect/03e22c03-8062-4ca1-a8c2-fe94bafc0222/Molds_Are_They_Dangerous_SP.pdf?MOD=AJPERES
- Martínez-Ruiz, Rosa, Ramírez-Valverde, Benito, Vaquera-Huerta, Humberto, Cong-Hermida, Milagros de la C., Piña-Ruiz, Hugo H., Rojo-Martínez, Gustavo E., Rodríguez-Sauceda, Raquel, ENVASES INTELIGENTES PARA LA CONSERVACIÓN DE ALIMENTOS. Ra Ximhai [Internet]. 2014;10(6):151-173. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=46132135012
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.