Azbestul din cosmetice: care sunt riscurile?
Produsele cosmetice folosesc minerale naturale, precum talcul, pentru a obține caracteristicile ideale care permit utilizarea lor. Cu toate acestea, s-a demonstrat că talcul folosit poate fi contaminat cu fibre de azbest. Azbestul din cosmetice reprezintă un risc pentru sănătate.
Contaminarea produselor pe bază de talc cu azbest nu este un subiect nou. Primele descoperiri ale acestei substanțe toxice în produsele de înfrumusețare datează din anii 1970.
Companiile au avut probleme legale din cauza contaminării produselor cosmetice cu azbest. De fapt, Johnson & Johnson a trebuit să plătească 2 milioane de dolari unei femei în 2020, care a susținut că o pulbere pentru copii i-a cauzat cancerul ovarian. Doriți să aflați mai multe despre azbestul din produse cosmetice și riscurile acestuia? Citiți mai departe!
Ce sunt talcul și azbestul?
Talcul este un mineral natural cunoscut sub numele de silicat de magneziu, care are o culoare albă până la gri-albăstruie. Acest mineral este utilizat pe scară largă în industrie, fiind util în fabricarea ceramicii, a tencuielii, a vopselelor și a unor produse cosmetice. Utilizarea talcului este sigură. Totuși, problema este contaminată cu fibre de azbest.
Azbestul este un mineral compus din fibre microscopice moi și elastice. Proprietățile acestei substanțe o fac o materie primă ideală pentru multe produse, în special materiale de construcție. Cu toate acestea, unele studii arată că inhalarea fibrelor de azbest crește probabilitatea apariției unor boli grave.
Mai multe guverne din întreaga lume au interzis utilizarea azbestului la fabricarea materialelor de construcție și a produselor de diferite tipuri. Obiectivul acestei măsuri este de a avea grijă de sănătatea populației, deoarece bolile cauzate de mineral pot fi fatale.
Recomandăm: Balsam de rufe natural, fără substanțe toxice
Cum se folosește talcul în machiaj?
Talcul este un ingredient obișnuit, fiind utilizat pe scară largă în articolele de îngrijire personală. Utilizarea talcului în machiaj și produse cosmetice este sigură, atâta timp cât acesta nu conține fibre de azbest. Acest mineral nu irită pielea și nu provoacă efecte nocive evidente.
Lista produselor de machiaj care utilizează talc în compoziție este foarte lungă. Pudrele de față, fardurile de obraz, fardurile de pleoape și fondurile de ten sunt câteva dintre produsele cosmetice care conțin talc. Adăugarea mineralului în produse ajută la asigurarea unei texturi netede și la absorbția umezelii.
Alte utilizări ale talcului în machiaj sunt următoarele:
- Adăugă culoare produselor.
- Îmbunătățește aspectul și textura.
- Ajută la fixarea machiajului pe piele.
- Evită cojirea machiajului.
Silicatul de magneziu este componenta principală a pudrei de talc folosită la copii. Mineralul poate conține compuși care provoacă alergii.
Azbestul din cosmetice: care sunt riscurile?
Problema azbestului în produsele cosmetice apare din cauza lipsei de reglementări pentru purificarea talcului. Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA) a încercat să impună măsuri unice pentru purificarea talcului în 1977. Cu toate acestea, companiile au ales să folosească alte metode, propuse de diferite asociații.
Companiile care utilizează talc în produsele lor purifică mineralul. Cu toate acestea, studiile arată că metoda nu îndeplinește sarcina în mod adecvat. Tehnicile utilizate nu pot detecta nivelurile scăzute de contaminare. Produsele cosmetice au niveluri nedetectabile de azbest.
Prezența azbestului în produsele cosmetice poate favoriza apariția bolilor. Toate patologiile cauzate de această substanță apar în urma inhalării:
- Azbestoză
- Cancer pulmonar
- Plăci pleurale
- Mezoteliom malign
- Cancer ovarian
Recomandări de utilizare
Cea mai bună recomandare pentru a evita inhalarea azbestului conținut în produsele cosmetice este utilizarea produselor fără talc. Mai multe mărci, precum L’Oreal, Chanel și Revlon, au produse cosmetice fără talc.
Alte mărci care nu utilizează talc la fabricarea produselor cosmetice sunt următoarele:
- Pacifica
- Shea Moisture
- Smashbox
- Ecco Bella
- Juice Beauty
De asemenea, este important să recunoaștem celelalte denumiri ale acestui mineral, cum ar fi pudra de talc, talcul cosmetic sau silicatul de magneziu. În acest fel, produsele care îl conțin pot fi evitate. În plus, produsele cosmetice organice nu conțin talc și azbest.
Oamenii ar trebui să citească eticheta acelor produse care conțin talc. Nu există niveluri sigure de expunere la acest mineral toxic. 1% azbest în produsele cosmetice poate fi dăunător sănătății.
O situație alarmantă
Prezența azbestului în produsele cosmetice este o problemă veche. Azbestul ajunge în aceste tipuri de produse deoarece poate fi prezent în talc în concentrații foarte scăzute. Situația este îngrijorătoare, deoarece inhalarea sa poate genera apariția diferitelor boli, cum ar fi mezoteliomul și cancerul ovarian.
Din fericire, există mai multe produse disponibile pe piață care nu conțin talc. Utilizarea produselor cosmetice care nu utilizează mineralul în fabricarea lor este 100% sigură și nu generează efecte negative pe termen lung.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Luis G, Hernández C, Rubio C, Frías I et al. Toxicología del asbesto. Cuad Med Forense. 2009; 15(57): 207-213.
- Rosner D, Markowitz G,Chowkwanyun M. “Nondetected”: The Politics of Measurement of Asbestos in Talc, 1971–1976. Am J Public Health. 2019;109: 969–974.
- Stoiber T, Fitzgerald S, Leiba N. Asbestos Contamination in Talc-Based Cosmetics: An Invisible Cancer Risk. Environmental Health Insights. 2020;14:117863022097655.
- Pierce JS, Riordan AS, Miller EW, Gaffney SH, Hollins DM. Evaluation of the presence of asbestos in cosmetic talcum products. Inhal Toxicol. 2017 Aug;29(10):443-456.
- Fiume MM, Boyer I, Bergfeld WF, Belsito DV, Hill RA, Klaassen CD, Liebler DC, Marks JG Jr, Shank RC, Slaga TJ, Snyder PW, Andersen FA. Safety Assessment of Talc as Used in Cosmetics. Int J Toxicol. 2015 Jul-Aug;34(1 Suppl):66S-129S.
- Steffen JE, Tran T, Yimam M, Clancy KM, Bird TB, Rigler M, Longo W, Egilman DS. Serous Ovarian Cancer Caused by Exposure to Asbestos and Fibrous Talc in Cosmetic Talc Powders-A Case Series. J Occup Environ Med. 2020 Feb;62(2):e65-e77.