Logo image
Logo image

Bacopa sau isopul de apă: o plantă cu beneficii pentru memorie

6 minute
Bacopa sau isopul de apă este o plantă populară în medicina ayurvedică. Este folosită pentru a îmbunătăți memoria, pentru a proteja sănătatea creierului și pentru a preveni îmbătrânirea prematură.
Bacopa sau isopul de apă: o plantă cu beneficii pentru memorie
Franciele Rohor de Souza

Verificat și aprobat de farmacistul Franciele Rohor de Souza

Ultima actualizare: 09 aprilie, 2023

Bacopa (Bacopa monnieri) sau isopul de apă este o plantă cu beneficii pentru memorie, celebră în medicina tradițională ayurvedică. Aceasta aparține familiei Scrofulariaceas.

Bacopa este o plantă acvatică ce crește în medii tropicale umede, în țări precum Pakistan, India, Vietnam, Taiwan și sudul Chinei. De asemenea, crește în diferite zone din America de Nord, America Centrală și Africa tropicală.

Deși este folosită ca plantă de grădină datorită florilor sale spectaculoase, popularitatea ei este dată de aplicațiile sale medicinale. Dovezile sugereazăare potențial antiinflamator, neuroprotector, analgezic, sedativ și antiepileptic.

Bacopa sau isopul de apă: principalii compuși bioactivi utili pentru memorie

Înainte de a detalia utilizările și beneficiile bacopei, merită evidențiați principalii săi compuși bioactivi. Aceștia explică potențialul farmacologic și proprietățile sale multiple.

Conform informațiilor dezvăluite în revista Frontiers in Nutrition, constituenții săi principali includ:

  • Saponine
  • Alcooli
  • Steroizi
  • Alcaloizi
  • Zaharuri
  • Aminoacizi
  • Flavonoide
  • Cucurbitacine
  • Glicozide, glicozide sterolice și glicozide feniletanoide

Principalul compus activ este reprezentat de saponine, care includ bacozide, bacopazide, bacosaponine, acid betulinic și monnierin. Ele sunt asociate cu beneficii pentru sănătatea neuronală și a creierului.

Recomandăm: Cele mai eficiente plante medicinale pentru simptomele menopauzei

Bacopa: o plantă cu beneficii pentru memorie

În medicina ayurvedică, bacopa este apreciată pentru potențialul său de a stimula memoria și de a reduce riscul de boli neurodegenerative. În plus, are și alte atribute terapeutice care sunt în curs de evaluare în diferite studii clinice și farmacologice.

Ajută la stimularea funcției creierului

Nu este o coincidență faptul că bacopa și suplimentele derivate sunt utilizate pe scară largă ca stimulente pentru creier și memorie. Cercetările pe animale și oameni sugerează faptul că bacopa îmbunătățește memoria, atenția și rata de învățare.

Un studiu distribuit de Psychopharmacology a raportat faptul că adulții sănătoși care au luat zilnic 300 mg de Bacopa monnieri timp de 12 săptămâni și-au îmbunătățit memoria și capacitatea de a procesa informații vizuale.

Cercetările împărtășite în Medicina complementară și alternativă bazate pe dovezi susțin aceste proprietăți. Adulții care au luat între 300 și 600 mg de extract de Bacopa monnieri pe zi au raportat îmbunătățiri ale atenției, procesării cognitive și memoriei de lucru.

În studiile pe animale, planta s-a dovedit utilă în îmbunătățirea învățării spațiale și capacității de a reține informații. Sunt necesare mai multe cercetări pentru a confirma aceste efecte.

Some figure
Studiile științifice raportează efecte benefice asupra memoriei la adulții care au consumat bacopa.

Are potențial neuroprotector

Pe lângă cele de mai sus, bacopa se remarcă prin efectul său neuroprotector. Acest lucru este legat de prevenirea tulburărilor neurodegenerative, cum ar fi Alzheimer și alte forme de demență. În acest sens, un studiu din Drug Target Insights a determinat faptul că bacozidele au potențial terapeutic în boala Alzheimer.

Aceste substanțe cu acțiune antioxidantă protejează creierul împotriva daunelor oxidative și declinului cognitiv legat de vârstă. Ele au capacitatea de a proteja neuronii împotriva toxicității induse de beta-amiloid.

Totuși, într-o recenzie distribuită în Interactive Journal of Medical Research, aceste efecte sunt puse la îndoială. Cercetătorii au concluzionat că dovezile obținute au o „certitudine scăzută”, deoarece nu au observat efecte relevante în comparație cu un placebo și cu donepezil (un medicament folosit pentru a îmbunătăți memoria).

Are potențial antiepileptic

O recenzie din revista Phytotherapy detaliază faptul că bacopa este folosită ca tonic pentru creșterea performanței mintale. Datorită calităților sale antioxidante, este neuroprotectoare. Prin urmare, este benefică și în afecțiuni precum epilepsia.

Această boală neuronală se caracterizează prin prezența crizelor epileptice, tulburărilor de învățare și problemelor de memorie. Deocamdată, studiile au fost efectuate pe animale.

Conținutul de bacozide și triterpenoide este legat de capacitatea de a îmbunătăți transmiterea impulsului nervos. De asemenea, s-a observat că bacopa poate proteja memoria cognitivă.

Ajută la prevenirea anxietății, stresului și depresiei

Efectul adaptogenic al bacopei a fost evaluat într-un studiu pe șobolani împărtășit în Farmacologie, Biochimie și Comportament. Cercetătorii au concluzionat faptul că extractul de B. monnieri are activitate adaptogenă. Așadar, poate îmbunătăți răspunsul organismului la stres.

Un mic studiu pe subiecți umani susține aceste proprietăți. Administrarea de extracte de bacopa a fost legată de o scădere a nivelului de cortizol, un hormon care provoacă simptome de stres și anxietate.

Un studiu controlat randomizat publicat în The Journal of Alternative and Complementary Medicine a arătat faptul că planta îmbunătățește performanța cognitivă și reduce stările de anxietate și depresie la adulții în vârstă afectați de tulburări degenerative incipiente.

Alte posibile utilizări ale bacopei

Conținutul de antioxidanți al bacopei este adesea legat de beneficii interesante. Deși sunt necesare studii mai ample, unele cercetări au rezultate promițătoare, inclusiv următoarele:

  • Într-un studiu clinic împărtășit de Advances in Mind-Body Medicine, 85% dintre copiii cu ADHD tratați zilnic timp de 6 luni cu 225 mg de extract de Bacopa monnieri au înregistrat o îmbunătățire a controlului impulsurilor.
  • Studiile in vitro și pe animale sugerează faptul că Bacopa monnieri are potențialul de a inhiba dezvoltarea celulelor maligne. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe studii pentru a verifica efectele la oameni.
  • Flavonoidele și saponozidele bacopei au calități antioxidante și vasodilatatoare. În studiile pe animale, planta a prezentat potențial vasodilatator, care a fost legat de prevenirea riscului coronarian.

Descoperiți: 5 seve de plante și proprietățile lor medicinale

Some figure
Acțiunea plantei asupra sistemului nervos ne permite să emitem ipoteze despre diverse efecte, precum îmbunătățirea memoriei și a transmiterii nervoase și adaptarea la stres.

Riscuri și efecte secundare

Bacopa este sigură pentru majoritatea adulților sănătoși. Chiar și așa, poate duce la reacții adverse, cum ar fi greață, crampe stomacale și diaree.

În mod similar, utilizarea sa este contraindicată în următoarele cazuri:

  • Ulcer gastric
  • Obstrucție renală
  • Sarcină și alăptare
  • Tulburări tiroidiene
  • Obstrucție biliară și intestinală
  • Pacienți cu bradicardie (ritm cardiac scăzut)

Consumul simultan cu medicamente poate duce la interacțiuni. Mai exact, s-a observat că bacopa interacționează cu amitriptilina, care este un medicament folosit pentru a calma durerea.

Pentru a evita aceste reacții, consultați medicul înainte de a lua suplimente.

Dozare și prezentări

În magazinele online, farmacii și plafare, bacopa este distribuită sub formă de tablete, extracte, combinații cu alte plante medicinale și plantă uscată pentru infuzie. Respectați întotdeauna dozele sugerate de producător. De obicei, producătorii recomandă între 300 și 450 mg pe zi. Doza poate varia în funcție de prezentare.

Ce este de reținut despre bacopa, planta cu beneficii pentru memorie?

În medicina ayurvedică, bacopa este apreciată pentru potențialul său de a stimula memoria, de a reduce nivelul de stres și de a proteja sănătatea cognitivă. Unele cercetări au evaluat aceste efecte și au obținut promițătoare. Chiar și așa, sunt necesare studii amănunțite.

Bacopa nu este un tratament de primă linie împotriva bolilor. Utilizarea sa este complementară și, pe cât posibil, trebuie supravegheată de medic.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Russo A, Borrelli F. Bacopa monniera, a reputed nootropic plant: an overview. Phytomedicine. 2005 Apr;12(4):305-17. doi: 10.1016/j.phymed.2003.12.008. PMID: 15898709.
  • Fatima, U., Roy, S., Ahmad, S., Ali, S., Elkady, W. M., Khan, I., Alsaffar, R. M., Adnan, M., Islam, A., & Hassan, Md. I. (2022). Pharmacological attributes of Bacopa monnieri extract: Current updates and clinical manifestation. In Frontiers in Nutrition (Vol. 9). Frontiers Media SA. https://doi.org/10.3389/fnut.2022.972379
  • Stough C, Lloyd J, Clarke J, Downey LA, Hutchison CW, Rodgers T, Nathan PJ. The chronic effects of an extract of Bacopa monniera (Brahmi) on cognitive function in healthy human subjects. Psychopharmacology (Berl). 2001 Aug;156(4):481-4. doi: 10.1007/s002130100815. Erratum in: Psychopharmacology (Berl). 2015 Jul;232(13):2427. Dosage error in article text. PMID: 11498727.
  • Peth-Nui T, Wattanathorn J, Muchimapura S, Tong-Un T, Piyavhatkul N, Rangseekajee P, Ingkaninan K, Vittaya-Areekul S. Effects of 12-Week Bacopa monnieri Consumption on Attention, Cognitive Processing, Working Memory, and Functions of Both Cholinergic and Monoaminergic Systems in Healthy Elderly Volunteers. Evid Based Complement Alternat Med. 2012;2012:606424. doi: 10.1155/2012/606424. Epub 2012 Dec 18. PMID: 23320031; PMCID: PMC3537209.
  • Vollala VR, Upadhya S, Nayak S. Enhancement of basolateral amygdaloid neuronal dendritic arborization following Bacopa monniera extract treatment in adult rats. Clinics (Sao Paulo). 2011;66(4):663-71. doi: 10.1590/s1807-59322011000400023. PMID: 21655763; PMCID: PMC3093798.
  • Saraf MK, Prabhakar S, Anand A. Neuroprotective effect of Bacopa monniera on ischemia induced brain injury. Pharmacol Biochem Behav. 2010 Dec;97(2):192-7. doi: 10.1016/j.pbb.2010.07.017. Epub 2010 Aug 1. PMID: 20678517.
  • Abdul Manap AS, Vijayabalan S, Madhavan P, Chia YY, Arya A, Wong EH, Rizwan F, Bindal U, Koshy S. Bacopa monnieri, a Neuroprotective Lead in Alzheimer Disease: A Review on Its Properties, Mechanisms of Action, and Preclinical and Clinical Studies. Drug Target Insights. 2019 Jul 31;13:1177392819866412. doi: 10.1177/1177392819866412. PMID: 31391778; PMCID: PMC6669844.
  • Basheer A, Agarwal A, Mishra B, Gupta A, Padma Srivastava MV, Kirubakaran R, Vishnu V. Use of Bacopa monnieri in the Treatment of Dementia Due to Alzheimer Disease: Systematic Review of Randomized Controlled Trials. Interact J Med Res. 2022 Aug 1;11(2):e38542. doi: 10.2196/38542. PMID: 35612544; PMCID: PMC9379783.
  • Komali E, Venkataramaiah C, Rajendra W. Antiepileptic potential of Bacopa monnieri in the rat brain during PTZ-induced epilepsy with reference to cholinergic system and ATPases. J Tradit Complement Med. 2020 Mar 4;11(2):137-143. doi: 10.1016/j.jtcme.2020.02.011. PMID: 33728274; PMCID: PMC7936099.
  • Rai D, Bhatia G, Palit G, Pal R, Singh S, Singh HK. Adaptogenic effect of Bacopa monniera (Brahmi). Pharmacol Biochem Behav. 2003 Jul;75(4):823-30. doi: 10.1016/s0091-3057(03)00156-4. PMID: 12957224.
  • Benson S, Downey LA, Stough C, Wetherell M, Zangara A, Scholey A. An acute, double-blind, placebo-controlled cross-over study of 320 mg and 640 mg doses of Bacopa monnieri (CDRI 08) on multitasking stress reactivity and mood. Phytother Res. 2014 Apr;28(4):551-9. doi: 10.1002/ptr.5029. Epub 2013 Jun 21. PMID: 23788517.
  • Calabrese C, Gregory WL, Leo M, Kraemer D, Bone K, Oken B. Effects of a standardized Bacopa monnieri extract on cognitive performance, anxiety, and depression in the elderly: a randomized, double-blind, placebo-controlled trial. J Altern Complement Med. 2008 Jul;14(6):707-13. doi: 10.1089/acm.2008.0018. PMID: 18611150; PMCID: PMC3153866.
  • Dave UP, Dingankar SR, Saxena VS, Joseph JA, Bethapudi B, Agarwal A, Kudiganti V. An open-label study to elucidate the effects of standardized Bacopa monnieri extract in the management of symptoms of attention-deficit hyperactivity disorder in children. Adv Mind Body Med. 2014 Spring;28(2):10-5. PMID: 24682000.
  • Mallick MN, Akhtar MS, Najm MZ, Tamboli ET, Ahmad S, Husain SA. Evaluation of anticancer potential of Bacopa monnieri L. against MCF-7 and MDA-MB 231 cell line. J Pharm Bioallied Sci. 2015 Oct-Dec;7(4):325-8. doi: 10.4103/0975-7406.168038. PMID: 26681894; PMCID: PMC4678980.
  • Kalyani MI, Lingaraju SM, Salimath BP. A pro-apoptotic 15-kDa protein from Bacopa monnieri activates caspase-3 and downregulates Bcl-2 gene expression in mouse mammary carcinoma cells. J Nat Med. 2013 Jan;67(1):123-36. doi: 10.1007/s11418-012-0661-z. Epub 2012 Apr 1. PMID: 22467255.
  • Kamkaew N, Paracha TU, Ingkaninan K, Waranuch N, Chootip K. Vasodilatory Effects and Mechanisms of Action of Bacopa monnieri Active Compounds on Rat Mesenteric Arteries. Molecules. 2019 Jun 15;24(12):2243. doi: 10.3390/molecules24122243. PMID: 31208086; PMCID: PMC6630913.
  • Morgan A, Stevens J. Does Bacopa monnieri improve memory performance in older persons? Results of a randomized, placebo-controlled, double-blind trial. J Altern Complement Med. 2010 Jul;16(7):753-9. doi: 10.1089/acm.2009.0342. PMID: 20590480.
  • Khurshid, Fowad & Govindasamy, Jeyabalan & Khalilullah, Habibullah & Nomani, Shivli & Shahid, Mudassar & Ain, Mohammad Ruhal & Sultan, Mohammad. (2017). Effect of herb-drug interactions of Bacopa monnieri Linn. (Brahmi) formulation on the pharmacokinetics of amitriptyline in rats. Brazilian Journal of Pharmaceutical Science. 53. e17072. 10.1590/s2175-97902017000417072.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.