Bacteriuria asimptomatică: cauze comune și tratament
 

Bacteriuria asimptomatică: cauze comune și tratament

Bacteriuria asimptomatică este o constatare comună la analiza de urină. Tratamentul este necesar doar în cazuri rare.
Bacteriuria asimptomatică: cauze comune și tratament
Leidy Mora Molina

Scris și verificat de asistenta Leidy Mora Molina.

Ultima actualizare: 01 septembrie, 2022

Bacteriile sunt capabile să locuiască în vezică fără a provoca vreun rău sau vreo boală. Această afecțiune, cunoscută sub numele de bacteriuria asimptomatică, este răspândită la bărbați și femei din întreaga lume. Vă spunem cele mai frecvente cauze și cum să le tratați!

Bacteriuria asimptomatică se referă la prezența în urină a coloniilor de bacterii din aceeași specie. În mod similar, se caracterizează prin absența totală a simptomelor la pacient. În general, numărul de colonii bacteriene este mai mare de 100.000 per mililitru de urină.

Această afecțiune variază în funcție de vârsta, sexul și starea de sănătate a fiecărei persoane. Este mai frecventă la femeile însărcinate, la adulții în vârstă și la copii.

Este detectată prin urocultură.

Bacteriuria asimptomatică: cauze comune

Înmulțirea bacteriilor în urină poate fi înfricoșătoare pentru mulți oameni. Totuși, acesta este un fenomen prezent la un număr mic de pacienți. Cea mai frecventă cauză este introducerea unui cateter sau tub în vezică pentru o lungă perioadă de timp. În mod similar, există câteva situații care cresc incidența bacteriuriei:

  • Cancer
  • Sarcină
  • Chimioterapie
  • Transplant de rinichi
  • Utilizarea corticosteroizilor
  • Reflux retrovezical la copii
  • Sindromul imunodeficienței dobândite (SIDA)
  • Proceduri genito-urinare invazive, cum ar fi abordul transuretral

Studiile estimează o prevalență mai mare a bacteriuriei asimptomatice la femeile active sexual, precum și la pacienții diabetici sau pacienții cu vezică neurogenă.

Gravidă care beaa apă
Sarcina este o etapă în care bacteriile se depun mai ușor în vezică.

De ce bacteriuria asimptomatică nu are simptome?

Apariția bacteriilor în urină nu este întotdeauna însoțită de simptome. Unii germeni nu sunt capabili să colonizeze și să invadeze vezica urinară; în consecință, sunt eliminați odată cu urina. Cu toate acestea, coloniile rămân active datorită capacității lor mari de reproducere.

Starea bună a sistemului imunitar permite oprirea înmulțirii bacteriene și evitarea simptomelor unei infecții. La unele persoane cu neuropatie, inflamația și durerea cauzate de infecția tractului urinar nu sunt percepute, deși există.

Diagnosticul bacteriuriei

Pentru depistarea bacteriuriei asimptomatice este necesară efectuarea unei uroculturi, cu evaluare microscopică ulterioară. În general, acest test nu este solicitat persoanelor care nu prezintă simptome de infecție urinară, așadar descoperirea afecțiunii este adesea accidentală.

Un caz special este sarcina. Protocoalele de prevenție includ urocultura în fiecare trimestru, astfel încât bacteriuria asimptomatică să poată fi detectată.

Diagnosticul acestei afecțiuni necesită o probă pozitivă la bărbați sau două probe pozitive la femei. Testul general de urină poate raporta prezența microbilor în următoarele moduri:

  • Bacterii absente: nu există.
  • Bacterii rare (+): se observă 1 până la 10 bacterii pe câmp.
  • Bacterii sporadice (+++): 4 până la 5 bacterii pe câmp.
  • Bacterii frecvente (+++): până la 100 de bacterii pe câmp.
  • Bacterii abundente (++++): peste 100 de bacterii pe câmp.

Cercetările sugerează că un minim de 100 de unități formatoare de colonii (CFU) este necesar pentru diagnosticarea bacteriuriei asimptomatice. În cistită, sunt detectate mai mult de 100 CFU, iar în pielonefrită până la 1000 CFU.

Medicul curant trebuie să evalueze și alți parametri ai testului de urină pentru a determina starea de sănătate a pacientului. Este cazul prezenței leucocitelor, piocitelor și nitriților în urină. Urocultura va oferi un diagnostic precis al numărului de colonii în creștere și va indica germenul responsabil.

Tratamentul bacteriuriei asimptomatice

Există oameni care trăiesc ani de zile cu bacteriurie asimptomatică fără a avea complicații. La majoritatea persoanelor cu bacterii în urină, dar fără simptome, abordarea medicală nu este necesară.

Folosirea antibioticelor fără prescripție medicală favorizează rezistența bacteriană, compromite flora urogenitală naturală și crește riscul de viitoare infecții. De fapt, studiile au arătat că terapia cu antibiotice în bacteriuria asimptomatică nu oferă nicio ameliorare.

Cu toate acestea, există cazuri excepționale de bacteriurie fără simptome în care este indicat tratamentul preventiv cu antibiotice:

  • În timpul sarcinii.
  • În termen de 30 de zile după un transplant de rinichi.
  • Ca parte a protocolului de pregătire pentru o procedură invazivă a tractului urinar.
  • La persoanele cu pietre la rinichi și antecedente de infecții frecvente.
  • La copiii mici cu reflux retrovezical.
Adulții în vârstă, diabeticii și pacienții cu catetere urinare nu necesită tratament în absența simptomelor.
Femeie afectată de bacteriuria asimptomatică

Când să solicitați asistență medicală?

La unii oameni, bacteriuria asimptomatică poate fi o stare de tranziție către o infecție a vezicii urinare, a uretrei sau a rinichilor. Din acest motiv, este esențial să fiți atenți la simptome și să apelați la medic în următoarele cazuri:

  • Febră mare și frisoane
  • Urină spumoasă sau cu sânge
  • Dificultate și disconfort la urinare
  • Durere de spate sau pe lateral

Bacteriuria asimptomatică nu este același lucru cu infecția

Bacteriuria asimptomatică este o afecțiune ce indică înmulțirea bacteriilor în urină. Este o problemă inofensivă care nu necesită tratament decât în condiții speciale, precum sarcina. Dacă bănuiți că aveți o infecție urinară, nu ezitați să solicitați ajutor profesional cât mai curând posibil.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Wiley J, Sons. Antibióticos Para La Bacteriuria Asintomática. Revista Médica Clínica Las Condes. 2018;29(2):251-255.
  • Lozano J. Infecciones urinarias. Clínica, diagnóstico y tratamiento. Offarm. 2001; 20(3): 99-109.
  • Alarcón T, Justa L. Bacteriuria asintomática. Asociación Español de Pediatría. Protoc diagn ter pediatr. 2014; 1(1):109-117.
  • López-López, Almudena, et al. “Incidencia de la infección del trato urinario en embarazadas y sus complicaciones.” (2019).

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.