5 băuturi care provoacă deshidratare și pe care ar trebui să le evităm vara
Scris și verificat de nutriționistul Anna Vilarrasa
Mulți oameni încearcă să-și potolească setea cu prima băutură răcoritoare care le vine la îndemână. Deși pare că orice opțiune este bună pentru a înlocui lichidele pierdute, există anumite băuturi care provoacă deshidratare.
Este important să nu abuzați de ele, deoarece nu potolesc setea și nici nu servesc la hidratarea celulelor, mai ales vara când pierderile de lichide sunt mai mari. Care sunt acestea? Le prezentăm mai jos!
Importanța de a fi bine hidratat
Aproximativ 60% din greutatea corpului uman corespunde conținutului de apă. Această valoare variază în funcție de vârstă, dar este mai mare la bebeluși și copii mici și mai mică la bătrâni. În orice caz, acest procent ne oferă o idee despre cât de importantă este hidratarea pentru organism.
Celulele și organele au nevoie de apă pentru a funcționa optim. Când cantitatea scade, fie prin transpirație, urină, fecale sau respirație, apare deshidratarea. Principalele efecte negative derivate din lipsa apei sunt următoarele:
- Performanță fizică scăzută și senzație de oboseală.
- Modificări ale dispoziției și abilităților cognitive
- Funcție gastrointestinală mai proastă
- Dificultate mai mare în funcționarea rinichilor
- Confuzie și amețeli
- Oboseală
- Urină puțină și închisă la culoare
- Senzație puternică de sete
Băuturi care provoacă deshidratare
Setea este unul dintre primele semnale pe care organismul le trimite pentru a indica faptul că este necesar să se hidrateze. Trebuie să aveți încredere în el, întrucât unele studii sugerează că nevoile de lichide sunt variabile și nu se poate stabili o cantitate exactă pentru toată lumea.
Cu toate acestea, există un consens cu privire la strategia de hidratare. Apa simplă este cea mai bună opțiune, în afară de consumul de alimente precum fructele, legumele sau supele, care au un procent mare de lichid în compoziție.
Dincolo de apă, este esențial să fim atenți la modul în care ne hidratăm, deoarece există băuturi care provoacă deshidratare. Acest lucru devine mai relevant în sezonul cald, deoarece temperaturile ridicate cresc și mai mult pierderile de lichide.
Mai jos, veți descoperi principalele băuturi care provoacă deshidratare și pe care ar trebui să le evităm în această vară:
1. Alcool
Băuturile alcoolice nu sunt o opțiune bună pentru hidratarea organismului. Au un efect diuretic puternic asupra organismului, care poate varia în funcție tipul de băutură. De asemenea, s-a observat că pot afecta diferit indivizii în funcție de nivelul lor de hidratare. Nu înlocuiți apa cu băuturi alcoolice vara.
2. Băuturi dulci
În cadrul acestui grup este inclus un număr mare de produse. Toate au în comun faptul că oferă o cantitate mare de zahăr și puțini sau deloc nutrienți. Câteva exemple sunt limonadele comerciale, sucurile acidulate sau cola.
Problema principală derivă din conținutul mare de zahăr. Există date care evidențiază faptul că băuturile dulci nu sunt o metodă bună de a înlocui lichidele odată ce a apărut deshidratarea. De fapt, efectul poate fi invers.
Conform dovezilor, acestea pot provoca suprasolicitarea rinichilor. Acest lucru se adaugă la relația cu problemele metabolice, cum ar fi diabetul și obezitatea.
Citiți mai mult: Adevărul despre băuturile cu aromă de fructe
3. Băuturi pentru sportivi
Datele arată că majoritatea băuturilor pentru sportivi sunt hidratante, oferind electroliți care se pierd în căldură excesivă. În ciuda acestui fapt, a le considera o opțiune pentru hidratare este o greșeală.
Compoziția lor este concepută pentru sportivi sau persoane foarte active. De fapt, consumul lor în exces presupune efecte negative asupra sănătății. Printre acestea, se remarcă următoarele:
- Sunt formulate cu ingrediente precum cofeina, care provoacă un efect excitant și diuretic asupra organismului.
- Pot avea în compoziția lor taurină și alte substanțe cu capacitate de stimulare.
- Cele bogate în zahăr pot provoca probleme gastrointestinale, cum ar fi vărsături, greață sau diaree.
- Oferă o cantitate mare de calorii fără nutrienți.
4. Cafea
Cafeaua este o băutură care are efect diuretic. Din acest motiv, poate fi clasificată drept una dintre băuturile care provoacă deshidratare. Deși există variabilitate, datele arată că acest efect apare doar la doze mari de cafeină.
Studiile concluzionează că această băutură, consumată în cadrul tiparelor normale de viață, nu induce o pierdere mare de lichide. Dar ce înseamnă o doză mare? Potrivit Administrației pentru Alimente și Medicamente din Statele Unite (FDA), limita este de 400 miligrame de cofeină la un adult sănătos.
5. Sucuri de fructe
Sucurile de fructe sunt băuturi oarecum controversate, deoarece consumul lor este adesea asociat cu potențiale probleme de sănătate. În cazul de față, pot deveni o cauză de deshidratare.
Vara, sucurile proaspete de fructe pot fi mult mai atrăgătoare decât apa, dar nu este indicat să le considerați una dintre băuturile ideale pentru hidratare.
De asemenea, nu înlocuiesc o porție de fructe proaspete. În general, experții ne sfătuiesc să nu depășim zilnic 100 mililitri pentru copii și 250 mililitri pentru adulți.
Recomandăm: Dieta pentru deshidratare: în ce constă?
Cele mai bune opțiuni pentru hidratare
Având în vedere importanța echilibrului apei, mai ales pe timpul verii, iată câteva sfaturi pentru a asigura o hidratare optimă:
- Alegeți o varietate de lichide pentru hidratarea organismului: apa, apa gazoasă, apa cu fructe de casă, infuziile sau supele.
- Consumați multe fructe și legume proaspete.
- Țineți mereu la îndemână o sticlă cu apă, mai ales pentru copii și vârstnici.
- Nu așteptați până vă este sete pentru a bea apă, deoarece acesta este un semn că se instalează deshidratarea.
- Evitați să faceți efort și activități în aer liber în mijlocul zilei.
O atenție deosebită trebuie acordată hidratării în timpul valurilor de căldură sau în medii calde și umede. De asemenea, fiți atenți dacă suferiți pierderi excesive de apă prin exerciții fizice intense, vărsături sau diaree. În aceste ultime două cazuri, este de preferat să mergeți la un centru medical sau la o farmacie pentru a evalua posibilitatea utilizării sărurilor de rehidratare orală.
Vara este mai bine să evitați principalele băuturi care provoacă deshidratare
Deshidratarea în timpul verii poate cauza probleme de sănătate. Prin urmare, cel mai bine este să evitați acele băuturi care pot provoca această stare. În schimb, alegeți lichide ce oferă hidratare și săruri minerale.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Armstrong LE, Johnson EC. Water Intake, Water Balance, and the Elusive Daily Water Requirement. Nutrients. Diciembre 2018. 10(12):1928.
- Auerbach B, Dibey S, et al. Review of 100 % fruit juice and chronic health conditions: implications for sugar-sweetened beverage policy. Advances in Nutrition. Marzo 2018. 9 (2): 78-85.
- García-Arroyo FE, et al. Rehydration with soft drink-like beverages exacerbates dehydration and worsens dehydration-associated renal injury. American Journal of Physiology. Regulatory Integrative and Comparative Physiology. Julio 2016. 311(1):R57-R65.
- Jéquier E, Constant F. Water as an essential nutrient: the physiological basis of hydration. European Journal of Clinical Nutrition. Febrero 2010. 64(2):115-123.
- Hobson R, Maughan R. J. Hydration Status and the Diuretic Action of a Small Dose of Alcohol. Alcohol and Alcoholism. Agosto 2010. 45(4):366–373,
- Maughan RJ, Griffin J. Caffeine ingestion and fluid balance: a review. Journal of Human Nutrition and Diet. Diciembre 2003. 16(6):41–20.
- Miller HJ. Dehydration in the Older Adult. Journal of Gerontol Nursey. Setiembre 2015. 41(9):8-13.
- Phillips PA, et al. Body fluid changes, thirst and drinking in man during free access to water. Physiological Behaviors. Setiembre 1984. 33(3):357-363.
- Popkin BM, D’Anci KE, Rosenberg IH. Water, hydration, and health. Nutr Rev. 2010;68(8):439-458. doi:10.1111/j.1753-4887.2010.00304.x
- Rehm J. The risks associated with alcohol use and alcoholism. Alcohol Research Current Reviews. 2011. 34(2):135-143.
- Seal AD, et al. Coffee with High but Not Low Caffeine Content Augments Fluid and Electrolyte Excretion at Rest. Frontiers in Nutrition. Agosto 2018. 4:40.
- Serra-Majem L, Nissensohn M. Beverage Consumption Habits around the World: The Burden of Disease Attributable to Hydration. Nutrients. Noviembre 2016. 8(11):738.
- Urdampilleta A, Gómez-Zorita S. From dehydration to hyperhidration isotonic and diuretic drinks and hyperhydratant aids in sport. Nutrición Hospitalaria. Enero 2014. 29(1):21-25.
- Wassef, B., etl. Effects of energy drinks on the cardiovascular system. World journal of cardiology. Noviembre 2017. 9(11): 796–806.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.