Adevărul despre băuturile cu aromă de fructe - Doza de Sănătate
 

Adevărul despre băuturile cu aromă de fructe

Apa aromată constituie o opțiune bună dacă vrei să te hidratezi cu o băutură gustoasă, distractivă și variată. Mai mult, te poate ajuta să-ți reduci consumul de băuturi răcoritoare.
Adevărul despre băuturile cu aromă de fructe
Anna Vilarrasa

Scris și verificat de nutriționistul Anna Vilarrasa.

Ultima actualizare: 29 decembrie, 2022

Băuturile cu aromă de fructe au invadat piața. Din ce în ce mai multe persoane devin conștiente de importanța de a-și menține corpul hidratat și, desigur, industria alimentară nu vrea să rateze o nouă ocazie de a câștiga bani.

Care sunt modurile în care ne putem hidrata?

Pe măsură ce temperaturile cresc de la o vară la alta, alertele specialiștilor cu privire la pericolele căldurii excesive devin familiare. Ni se recomandă să ne protejăm împotriva soarelui, să nu facem mișcare în cele mai toride momente ale zilei, să ne răcorim și să ne menținem hidratați.

Cu toții știm că, așa cum ne avertizează autoritățile sanitare, trebuie să bem aproximativ doi litri de apă pe zi. Deshidratarea poate cauza probleme metabolice și funcționale grave.

Apa reprezintă, cu siguranță, cea mai bună opțiune pentru a evita deshidratarea. Însă multe persoane întâmpină dificultăți în a bea acest lichid în cantități suficiente, găsindu-l lipsit de gust și anost.

Acesta este motivul pentru care alternative precum băuturile răcoritoare, sucurile și băuturile energizante au câștigat atât de multă popularitate. Conform unui raport al Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară, fiecare consumator a băut, în medie, 49 de litri de băuturi răcoritoare în anul 2017.

Problema este că majoritatea băuturilor tocmai enumerate prezintă cantități mari de zahăr adăugat. Mulți specialiști ne recomandă să le evităm din cauza zaharurilor rafinate din componența lor și pericolelor pentru sănătate la care ne expun. Așadar, trebuie să încercăm să ne reducem consumul de asemenea băuturi.

Avantajele oferite de băuturile cu aromă de fructe

Pahar cu suc de căpșuni

Băuturile cu aromă de fructe preparate cu ingrediente naturale sunt ideale pentru hidratarea organismului. Astfel, le putem folosi ca alternativă la băuturile răcoritoare bogate în zahăr.

Când spunem „apă cu aromă de fructe” ne referim la apă infuzată sau apă care a fost procesată împreună cu fructe, legume și mirodenii. În acest caz, este vorba despre o băutură la fel de sănătoasă ca apa simplă.

Apa aromată poate fi o opțiune bună dacă vrei să te hidratezi cu o băutură delicioasă, distractivă și variată. Totodată, te poate ajuta să-ți reduci consumul de băuturi răcoritoare bogate în zahăr. Practic, vei opta pentru băuturi hidratante gustoase, care nu sunt nocive pentru sănătate.

Nu ignora punctele negative

Apa aromată a câștigat un loc pe piață datorită consumatorilor preocupați de sănătatea lor, care cunosc importanța de a avea o nutriție adecvată.

Apa și fructele alcătuiesc o combinație foarte sănătoasă. Însă nu toate băuturile cu fructe de pe piață sunt ceea ce par. Trebuie să ai mare grijă ce alegi să bei.

Conținutul de zahăr

Dacă analizezi ambalajul anumitor băuturi aromate din comerț, vei observa că listele lor de ingrediente includ zahăr și alți îndulcitori.

Deoarece conțin echivalentul a 2-3 lingurițe de zahăr per cană, unele dintre ele sunt mai degrabă băuturi răcoritoare decât ape minerale. De fapt, multe cutii de băuturi răcoritoare depășesc doza zilnică recomandată de zahăr.

După cum poți vedea, deși ai impresia că ai optat pentru o băutură mai sănătoasă, pur și simplu consumi mai mult zahăr.

O listă lungă de ingrediente

Cu siguranță știi deja că apa, fructele și legumele constituie ingrediente ideale când vine vorba de a prepara o băutură. Dar listele de ingrediente ale băuturilor din comerț pot fi foarte lungi. Pe lângă zahărul și îndulcitorii menționați anterior, aceste produse conțin sucuri de fructe concentrate, arome artificiale, acidulanți, conservanți și chiar coloranți.

Evident, o băutură la fel de sănătoasă ca apa minerală nu ar trebui să conțină asemenea ingrediente.

Plante, vitamine și minerale

Vrem ca apa pe care o bem să ne hidrateze și să ne refacă depozitele de minerale. Cu mici excepții, apa nu ar trebui să ofere alți nutrienți care pot fi obținuți prin alimentație.

Trebuie să citim atent ambalajele băuturilor înainte de a le cumpăra. Nu este bine să ne lăsăm seduși de termeni ca „energizantă”, „detoxifiantă” sau „echilibrantă”. Reține faptul că rolul oricărei băuturi este să te hidrateze.

Pentru a profita de proprietățile medicinale ale plantelor, mergi la centre specializate care îți pot oferi sfaturi personalizate.

Băuturile cu aromă de fructe preparate acasă

Borcan cu suc de fructe de pădure

Băuturile cu aromă de fructe pe care le prepari acasă constituie opțiuni sănătoase și ideale pentru a te răcori vara. Dar ai grijă să le prepari doar cu ingrediente precum fructele, legumele și mirodeniile.

Dacă îți prepari propriile băuturi cu aromă de fructe la tine acasă, vei putea controla calitatea ingredientelor folosite. Fii inovator și experimentează cu diverse ingrediente. Încearcă mirodenii noi și profită de fructele și legumele pe care le ai deja în bucătărie.

Te sfătuim să urmezi cele trei reguli de mai jos pentru a prepara băuturi sănătoase și revigorante care pot fi savurate pe tot parcursul anului. Nu vei duce lipsa de opțiuni pentru a-ți servi prietenii și musafirii!

1. Apa este ingredientul principal

Principalul ingredient al băuturilor tale ar trebui să fie apa. Dacă vrei, poți folosi și apă carbogazoasă. Pur și simplu adaug-o la finalul procesului de preparare. De îndată ce băutura este gata, las-o să stea cel puțin 12 ore înainte de a o consuma, astfel încât să fie mai aromată. Poți adăuga cuburi de gheață pentru a-i menține prospețimea când o servești.

2. Folosește orice fruct vrei

Prepară băuturi cu lămâi verzi sau galbene, portocale, ananas, mango, căpșuni sau orice alte fructe îți plac. Taie-le în bucățele și pune-le într-un borcan larg. Cu cât bucățelele sunt mai mici, cu atât mai bine. Pisează fructele mai zemoase, cum ar fi căpșunile, zmeura sau afinele, pentru a elibera sucul și aromele. Poți adăuga și castravete, morcovi și țelină pentru a obține combinații mai interesante.

3. Adaugă mirodenii și plante proaspete

Mirodeniile și plantele proaspete merg de minune cu fructe și oferă un plus de prospețime și aromă. Taie plante ca menta, busuiocul, salvia sau pătrunjelul și amestecă-le cu fructe. În cazul mirodeniilor precum scorțișoara, cardamomul, cuișoarele sau ghimbirul, este suficient să prepari o infuzie și să adaugi fructele.

Ești gata să savurezi o băutură cu aromă de fructe? Acest tip de lichid constituie un mod excelent de a te hidrata, atât timp cât te asiguri că nu conține decât ingrediente de calitate superioară. De acum înainte, evită băuturile din comerț, care tind să fie bogate în zaharuri și aditivi.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • European Food Safety Authority . Panel sobre productos dietéticos y alergias (NDA). Opinión Científica sobre los valores dietéticos de referencia para el agua. Revista EFSA 2010; 8(3):1459.
  • España. Real Decreto Ley 15/1992. Reglamento Técnico Sanitario de Elaboración, Circulación y Venta de Bebidas Refrescantes. BOE (27-1-1992).
  • Ministerio de Agricultura, Pesca y Alimentación. Informe del Consumo de Alimentación en España 2017. Madrid 2018.
  • Popkin, B. M., D’Anci, K. E., & Rosenberg, I. H. (2010). Water, hydration, and health. Nutrition Reviews. Blackwell Publishing Inc. https://doi.org/10.1111/j.1753-4887.2010.00304.x

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.