Beneficiile cărnii sintetice și părțile negative ale consumului
Scris și verificat de nutriționistul Anna Vilarrasa
Alternative vegetale la carne există pe piață de mult timp. Este posibil ca în scurt timp să apară carnea sintetică sau carnea produsă în laborator. Care sunt beneficiile cărnii sintetice și părțile negative și riscurile consumului?
Nu este vorba de opțiuni vegane, deoarece producția sa de carne sintetică se bazează pe celule extrase dintr-un animal. Aspectul său generează incertitudine și dezbateri, existând avantaje și dezavantaje interesante.
Carnea de laborator ca alternativă la producția tradițională
Consumul de carne pe cap de locuitor a crescut din 1960 la nivel global, deși există diferențe notabile între țări. Producția sa are un impact puternic asupra mediului și sănătății. Acest lucru i-a determinat pe experți să facă noi recomandări în această privință în ultimii ani.
De asemenea, consumatorii au început să facă schimbări în obiceiurile alimentare. În Spania, de exemplu, în ultimii doi ani, piața produselor vegetale a crescut cu 48%. În plus, crește oferta și varietatea, atât în supermarketuri, cât și în restaurante.
Pentru moment, carnea sintetică este prezentată ca alternativă viabilă pentru a reduce consumul de carne convențională. Dar dezvoltarea sa se află într-un stadiu timpuriu. Comercializarea sa a fost aprobată, pentru moment, doar în Singapore.
Există unele îndoieli cu privire la modul în care publicul va accepta acest produs nou. Ca regulă generală, tot ceea ce este perceput ca nefiresc generează o anumită reticență. În plus, pot apărea bariere culturale, etice și religioase care trebuie luate în considerare.
Ce este carnea sintetică?
Carnea sintetică este un produs creat în laborator din celule stem animale. Acestea sunt extrase din pulpă de pui, vită sau porc și înmulțite într-un mediu controlat. Pentru a face acest lucru în mod corect, se adaugă și alte componente, cum ar fi mioglobina, țesutul conjunctiv sau grăsimea.
Introducerea sa oficială a fost făcută la Londra în urmă cu aproape un deceniu, când a fost produs primul hamburger de laborator. Hamburgerul a constat în 10.000 de benzi cu miotuburi crescute într-un hidrogel. Au fost adăugați coloranți, arome și ingrediente pentru a obține textura dorită.
Această tehnologie utilizată pentru producția de carne sintetică este în curs de dezvoltare. Din acest motiv, este dificil să știm care vor fi metodele de producție și compoziția finală.
Vă recomandăm: Alternative la proteinele animale în dietă
Ce impact are producția de carne sintetică asupra mediului?
În prezent, una dintre principalele provocări alimentare mondiale este consumul de carne și producția intensivă a acesteia. Există posibile implicații asupra sănătății umane și generează o provocare la nivel de durabilitate și amprentă asupra mediului.
Greenpeace a subliniat aceste mari probleme. Printre ele se remarcă schimbările climatice, distrugerea terenurilor arabile și poluarea apei. De asemenea, implică lipsă de respect pentru bunăstarea animalelor și pierderea biodiversității.
Confruntați cu această realitate, promotorii cărnii sintetice o prezintă ca o soluție viitoare. Ei susțin că are un impact mai mic asupra mediului, dar există încă multe necunoscute și îndoieli.
Există puține studii dincolo de calculul emisiilor de gaze cu efect de seră. Majoritatea autorilor concluzionează că este încă prea devreme pentru a măsura cu precizie impactul.
De exemplu, Lynch și Pierrehumbert concluzionează că „Nu este încă clar dacă producția de carne sintetică ar oferi o alternativă mai durabilă din punct de vedere climatic. Producția sintetică nu înseamnă consumul nelimitat de carne”.
Beneficiile cărnii sintetice
Ideea promotorilor acestui tip de produs este de a realiza o carne mai prietenoasă cu mediul și sănătatea umană. Ei susțin următoarele aspecte pozitive:
- Compoziție nutrițională adaptată pentru a preveni impactul negativ al cărnii roșii asupra sănătății.
- Viață mai bună a animalelor, deoarece este nevoie de un eșantion foarte mic pentru o dezvoltare ulterioară. Mai mult, procesul de extracție celulară este minim invaziv.
- Dispariția utilizării antibioticelor la animale, reducându-se astfel rezistența bacteriană.
- Consecințe mai mici asupra mediului în ceea ce privește emisiile de gaze, utilizarea apei și a solului.
- Scăderea infecțiilor alimentare cauzate de bacterii intestinale, cum ar fi Salmonella sau E. coli.
Dincolo de beneficiile cărnii sintetice, există și dezavantaje
Dincolo de dezbaterea impactului acesteia asupra mediului, există și alte dezavantaje. Unele dintre cele mai importante sunt discutate într-o analiză publicată de revista Nature Communications și vor fi rezumate în următoarele secțiuni.
Probleme economice
Viabilitatea economică a producției de carne în laboratoare este unul dintre dezavantaje. De exemplu, Universitatea din Maastricht a dezvoltat un hamburger în 2013 cu un preț de 280.4 dolari pe unitate. La scară largă, Consorțiul pentru carne in vitro estimează că acest preț ar putea fi de două ori mai mare decât cel al cărnii de pui.
Caracteristici organoleptice
Există o reală dificultate în a obține un gust și o textură asemănătoare cu cea a cărnii convenționale. Se estimează că gustul va fi unul dintre punctele cheie pentru atragerea noilor consumatori.
Este necesar să se reproducă mușchiul și țesutul adipos, pe lângă adăugarea unor ingrediente aromatizante și texturizante. Primele prototipuri imită produse prelucrate din carne, cum ar fi hamburgerii sau cârnați, deoarece dificultatea de a imita bucățile clasice este mult mai mare.
Valori nutritive
Conținutul nutrițional al cărnii sintetice nu este cunoscut în acest moment. Pare clar că unii compuși, cum ar fi vitamina B12, nu pot fi adăugați. Cu toate acestea, există posibilitatea de a completa produsele finale sau de a efectua modificări genetice.
Implicații asupra sănătății
Compoziția nutrițională finală a cărnii de laborator și metoda de producție a acesteia pot afecta sănătatea umană și sănătatea publică. Acest fapt are legătură cu apariția bolilor transmise de animale, a problemelor de sănătate infecțioase, a problemelor legate de dietă (cancer colorectal și probleme cardiovasculare) sau a lipsei de nutrienți.
Siguranță pe termen lung
Producția acestui tip de carne se bazează pe reproducerea celulară accelerată. Acest lucru ridică întrebări cu privire la siguranța alimentară.
Impactul asupra animalelor
Există un risc real de a pune capăt producției de animale, așa cum spune profesorul José Antonio Mendizábal. Producția extensivă este responsabilă de conservarea raselor autohtone, menținerea pădurilor curate, popularea zonelor rurale și producerea de alimente organice de calitate și nutritive.
Citiți mai mult: Diferențele dintre vegan, vegetarian și flexitarian
Beneficiile cărnii sintetice: o nouă tehnologie cu argumente pro și contra
Cererea tot mai mare de produse din carne reprezintă o provocare globală. Carnea de laborator sau de cultură este prezentată ca o alternativă pentru acei consumatori care doresc opțiuni responsabile, fără a aduce modificări dietei.
Totuși, în acest moment este dificil de cuantificat avantajele și problemele producției, comercializării și consumului de carne sintetică. La fel și posibilele efecte asupra sănătății oamenilor, animalelor și mediului.
În plus, există un număr mare de întrebări de natură etică, religioasă și culturală care vor avea un impact direct asupra acceptării cărnii sintetice. Pentru moment, există și alte alternative care fac posibilă înfruntarea provocării apărute. Puteți alege să reduceți prezența cărnii în dietă alegând opțiuni vegetale sau cumpărând produse animale din agricultura extensivă.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Bryant Ch.J. Culture, meat and cultured meat. Journal of Animal Science. Agosto 2020. 98(8): ska 172.
- Lynch J, Pierrehumbert R. Climate impacts of cultured meat and beef cattle. Frontiers in sustainable food systems. Febrero 2019. 3:5.
- Mendizábal Aizpuru J.A. La llegada de la carne artificial y sus consecuencias para la ganadería. The conversation. Febrero 2021.
- Our world in data. Per capita meat consumption by type, world 1961 to 2013.
- ProVeg Internacional. El mercado de los productos plant-based registra un crecimiento récord del 48% en España en solo dos años. Febrero 2021.
- Rubio N.R, et al. Plant-based and cell-based approaches to meat production. Nature communications. Diciembre 2020. 11:6276.
- Singapore Food Agency. Safety of alternative protein.
- The in Vitro Meat Consortium. Preliminary economics study Projects 29071. Marzo 2008.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.