Beneficiile cartilajului de rechin și dovezi științifice
 

Beneficiile cartilajului de rechin și dovezi științifice

Ani de zile, cartilajul de rechin a fost creditat cu mai multe proprietăți benefice pentru sănătate. Cu toate acestea, știința nu le confirmase încă.
Beneficiile cartilajului de rechin și dovezi științifice
Leonardo Biolatto

Verificat și aprobat de medicul Leonardo Biolatto.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Cartilajul de rechin este un supliment care se obține din țesuturile scheletice ale rechinilor prinși în principal în Oceanul Pacific. Este cunoscut și sub alte denumiri, precum „colagen marin” sau „cartilaj Requin”. A atras atenția a milioane de consumatori din întreaga lume datorită proprietăților sale.  Care sunt beneficiile cartilajului de rechin?

În timp ce susținătorii săi susțin că ajută la tratarea cancerului și a altor probleme cronice, cum ar fi artrita și psoriazisul, dovezile sunt limitate. De fapt, utilizarea acestuia fără supraveghere medicală prezintă riscuri pentru sănătate. Ce trebuie să știți despre asta? Vom detalia mai jos!

Cartilajul de rechin: ce trebuie să știți

Pentru a obține acest produs, se colectează cartilajul elastic sau endoscheletul elastic al diferitelor specii de rechini. Cu toate acestea, unele preparate conțin urme ale altor țesuturi ale acestei specii marine, cum ar fi ficatul. De asemenea, având în vedere originea, suplimentele pot conține metale grele (cum ar fi mercurul) sau anumiți agenți bacterieni.

După cum scrie într-un rezumat publicat în „Suplimentele alimentare: un cadru pentru evaluarea siguranței”, conține proteine, proteoglicani, glicozaminoglicanii, minerale, carbohidrați și lipide. Din acest motiv, se crede că aportul său oferă anumite beneficii pentru sănătate, cum ar fi protecția articulațiilor și vindecarea și inhibarea cancerului.

Ce spune știința despre beneficiile cartilajului de rechin?

Deoarece medicina complementară sugerează utilizarea cartilajului de rechin pentru afecțiuni precum artrita, osteoartrita, cancerul, degenerescența maculară și psoriazisul, printre altele, produsul a atras atenția oamenilor de știință. Mai multe investigații științifice au făcut posibilă evaluarea efectelor sale.

Sănătatea articulațiilor

Un studiu efectuat pe șobolani, distribuit în Pharmaceuticals, a concluzionat că colagenul de tip II, extras dintr-o glicoproteină din cartilajul rechinului albastru (Prionace glauca), a avut efecte pozitive împotriva simptomelor artritei reumatoide induse de adjuvantul lui Freund.

Cu toate acestea, cercetările lansate de Imunofarmacologie și imunotoxicologie au raportat că eficacitatea acestui supliment în menținerea sănătății articulare este discutabilă. În schimb, sugerează că poate provoca o reacție imună care pune în pericol sănătatea consumatorilor.

Beneficiile cartilajului de rechin pentru articulații

Sănătatea pielii

Suplimentarea cu cartilaj de rechin este asociată cu beneficii pentru sănătatea pielii. Mai exact, studiile preliminare au stabilit că un extract specific de cartilaj de rechin (AE-941) reduce prezența plăcilor la persoanele cu psoriazis.

De asemenea, pare să calmeze erupțiile prin promovarea procesului de vindecare. Totuși, dovezile privind aceste efecte sunt încă limitate.

Cancer

Cea mai controversată utilizare a cartilajului de rechin este ca supliment pentru pacienții cu cancer. Timp de multe decenii, reclamele pentru acest produs au susținut că este o „formulă miraculoasă” pentru a opri această boală.

Și, deși studiile i-au atribuit beneficii antitumorale, în prezent, majoritatea cercetărilor au respins aceste efecte. Ipoteza a fost că acest supliment ar putea preveni dezvoltarea de noi vase de sânge, ceea ce este necesar pentru dezvoltarea tumorilor.

S-a crezut, de asemenea, că îmbunătățește răspunsul imun și procesele inflamatorii. Dar, după cum subliniază un articol din Medicina internă a Mexicului, „studiile clinice nu au fost concludente în ceea ce privește un efect benefic net la pacienții cu cancer”.

Informațiile publicate de Biblioteca Națională de Medicină a Statelor Unite susțin aceste afirmații. Nu există dovezi că aportul de cartilaj de rechin ajută persoanele cu cancer avansat al sânului, colonului, plămânilor, prostatei sau creierului. De asemenea, nu aduce beneficii pacienților cu limfom non-Hodgkin avansat tratat anterior.

Riscuri și efecte secundare

La majoritatea adulților sănătoși, consumul oral de cartilaj de rechin este sigur. De asemenea, este inofensiv atunci când este utilizat local timp de până la 8 săptămâni.

Cu toate acestea, uneori provoacă următoarele efecte secundare :

 • Greață, vărsături sau stomac deranjat
 • Constipație
 • Ameţeală
 • Senzație de oboseală
 • Gust neobișnuit sau neplăcut în gură
 • Tensiune arterială scăzută
 • Niveluri ridicate de calciu

În mod similar, la persoanele alergice, poate provoca simptome mai intense, precum următoarele:

 • Urticarie
 • Respirație dificilă
 • Umflarea feței, buzelor, limbii sau gâtului.

În cazul apariției acestor simptome, este esențial să consultați un medic cât mai curând posibil.

Consumul de cartilaj de rechin trebuie evitat în următoarele cazuri:

 • Sarcină și alăptare
 • Glicemie ridicată
 • Boli autoimune, cum ar fi scleroza multiplă (SM), lupusul, artrita reumatoidă (RA) sau alte afecțiuni. Contrar beneficiilor potențiale, se pare că suprastimulează sistemul imunitar și agravează simptomele.
 • Hipercalcemie

Nu există rapoarte de interacțiuni între cartilajul de rechin și alte medicamente. Cu toate acestea, nu trebuie folosit simultan cu medicamente anticancerigene, steroizi și medicamente pentru a preveni respingerea unui organ transplantat.

Celule ale sistemului imunitar
Contrar credinței populare, cartilajul rechin poate suprastimula sistemul imunitar.

Ce trebuie să reținem despre beneficiile cartilajului de rechin?

Este esențial să rețineți că acest supliment nu este aprobat de Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA). Majoritatea suplimentelor din magazinele naturiste sau magazinele online nu sunt reglementate. Astfel, acest produs nu trebuie utilizat ca înlocuitor pentru medicamentele prescrise de medic.

În cazul în care luați în considerare utilizarea acestuia ca supliment nutritiv, trebuie mai întâi să vă adresați medicului. Profesionistul va stabili dacă aportul său este sigur sau dacă reprezintă un risc pentru efectele tratamentelor de primă linie.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


 • Institute of Medicine (US) and National Research Council (US) Committee on the Framework for Evaluating the Safety of Dietary Supplements. Dietary Supplements: A Framework for Evaluating Safety. Washington (DC): National Academies Press (US); 2005. Appendix I, Shark Cartilage: Prototype Monograph Summary. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK216050/
 • Ostrander GK, Cheng KC, Wolf JC, Wolfe MJ. Shark cartilage, cancer and the growing threat of pseudoscience. Cancer Res. 2004 Dec 1;64(23):8485-91. doi: 10.1158/0008-5472.CAN-04-2260. Erratum in: Cancer Res. 2005 Jan 1;65(1):374. PMID: 15574750.
 • Merly L, Smith SL. Pro-inflammatory properties of shark cartilage supplement. Immunopharmacol Immunotoxicol. 2015 Apr;37(2):140-7. doi: 10.3109/08923973.2014.999160. Epub 2015 Jan 20. PMID: 25600427.
 • Chen L, Bao B, Wang N, Xie J, Wu W. Oral Administration of Shark Type II Collagen Suppresses Complete Freund’s Adjuvant-Induced Rheumatoid Arthritis in Rats. Pharmaceuticals (Basel). 2012;5(4):339-352. Published 2012 Mar 28. doi:10.3390/ph5040339
 • Dupont E, Savard PE, Jourdain C, Juneau C, Thibodeau A, Ross N, Marenus K, Maes DH, Pelletier G, Sauder DN. Antiangiogenic properties of a novel shark cartilage extract: potential role in the treatment of psoriasis. J Cutan Med Surg. 1998 Jan;2(3):146-52. doi: 10.1177/120347549800200307. PMID: 9479080.
 • Gingras D, Boivin D, Deckers C, Gendron S, Barthomeuf C, Béliveau R. Neovastat–a novel antiangiogenic drug for cancer therapy. Anticancer Drugs. 2003 Feb;14(2):91-6. doi: 10.1097/00001813-200302000-00001. PMID: 12569294.
 • Murillo-Domínguez, G. (2018, July 1). Shark cartilage: Another oncological panacea. Medicina Interna de Mexico. Comunicaciones Cientificas Mexicanas S.A. de C.V. https://doi.org/10.24245/mim.v34i4.2041
 • Cartílago de Tiburón. (n.d.). MedlinePlus. Biblioteca Nacional de Medicina de los EE. UU. https://medlineplus.gov/spanish/druginfo/natural/909.html

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.