Beneficiile iaurturilor vegetale pentru sănătate
 

Beneficiile iaurturilor vegetale pentru sănătate

De obicei, iaurturile vegetale sunt o alternativă făcută din soia sau fulgi de ovăz. Care sunt beneficiile iaurturilor vegetale?
Beneficiile iaurturilor vegetale pentru sănătate
Saúl Sánchez Arias

Scris și verificat de nutriționistul Saúl Sánchez Arias.

Ultima actualizare: 01 noiembrie, 2022

În ultimii ani, oferta de iaurturi vegetale ca alternativă la produsele lactate tradiționale a crescut foarte mult. Deși pot fi o opțiune bună, valoarea lor nutritivă nu are nimic de-a face cu versiunile clasice cu care suntem cu toții obișnuiți. Vă vom arăta principalele diferențe și beneficiile iaurturilor vegetale pentru sănătate!

Înainte de a începe, trebuie să subliniem faptul că prezența produselor lactate în alimentație este recomandată pentru menținerea sănătății, mai ales când vine vorba de lactatele fermentate. Acestea conțin bacterii vii benefice pentru tractul digestiv.

Ce sunt iaurturile vegetale?

Iaurturile vegetale sunt o serie de produse care imită iaurtul tradițional din punct de vedere al texturii și al aromei, dar nu sunt făcute din lapte de origine animală. Prin urmare, sunt potrivite pentru vegani.

În general, sunt făcute dintr-o băutură din soia, migdale sau nucă de cocos, deși nu trec printr-un proces de fermentare. Se folosesc diferite tipuri de ingrediente pentru a îmbunătăți textura.

Acest tip de iaurt nu conține lactoză sau galactoză, așa că digestibilitatea lui este bună și este o opțiune de luat în considerare pentru persoanele intolerante. De asemenea, nu conține grăsimi trans.

Aportul caloric este moderat. Iaurturile vegetale pot fi incluse în contextul unui regim hipocaloric cu scopul de a pierde în greutate.

Iaurt din nucă de cocos
Laptele de cocos este una dintre cele mai puțin folosite baze pentru a face iaurt vegetal, dar apar tot mai multe produse cu acest ingredient.

Beneficiile iaurturilor vegetale

Printre beneficiile iaurturilor vegetale putem evidenția conținutul scăzut de energie și capacitatea de a genera sațietate. Ele pot fi incluse în orice dietă, reducând anxietatea și sporind dorința de a urma planul alimentar stabilit. Pe termen mediu, acest lucru va preveni abandonarea dietei.

Iaurturile vegetale oferă minerale de calitate, cum ar fi calciul. Nivelul este mai mic decât în cazul iaurturilor de origine animală, dar este benefic. Desigur, este necesar să nu existe o lipsă de vitamina D în organism.

Unele baze folosite pentru iaurturile vegetale au beneficii specifice. Acesta este cazul băuturii din soia, care poate ajuta la controlul trigliceridelor din sânge.

Beta-glucanii din ovăz, cereală care stă uneori la baza iaurturilor vegetale, ajută la reducerea colesterolului rău sau LDL. Aceleași substanțe sunt studiate pentru a se stabili dacă ajută la prevenirea rezistenței la insulină.

Dezavantajele iaurturilor vegetale

În ciuda beneficiilor menționate, iaurturile vegetale prezintă mai multe dezavantaje în comparație cu cele de origine animală. Acestea nu conțin probiotice. Acest tip de bacterii vii s-a dovedit a fi foarte benefic pentru funcția intestinală și sănătatea generală. Ele îmbunătățesc procesele digestive și absorbția nutrienților.

Este adevărat că mulți producători de iaurturi vegane fortifică produsele cu culturi bacteriene. Aceste completări pot rezolva deficitul. Cercetarea tehnologică în acest sens este promițătoare.

Prezența proteinelor în iaurturile vegetale este redusă. În plus, cele prezente nu au o valoare biologică mare, deoarece nu au toți aminoacizii esențiali sau un scor bun în ceea ce privește digestibilitatea. Acestea vor ajuta la acoperirea nevoii zilnice, dar nu reprezintă o sursă importantă.

Nivelul micronutrienților este diferit. Iaurturile vegetale pot ajuta la satisfacerea nevoilor, dar cele de origine animală oferă mult mai multe vitamine și minerale.

Beneficiile iaurturilor vegetale
Iaurtul de origine animală are o compoziție nutrițională mai complexă în comparație cu versiunile vegetale.

Iaurturile vegetale sunt o alternativă cu o densitate nutritivă mai mică

Iaurturile vegetale sunt o alternativă la cele de origine animală, dar au mai puțini nutrienți. Puteți să le includeți în dietă atunci când încercați să îmbunătățiți sațietatea.

De asemenea, dacă aveți intoleranță la lactoză sau alergie la proteinele animale, optați pentru iaurturi vegetale. Există opțiunea de a le folosi ca ingrediente în diferite preparate culinare.

Acoperirea necesarului de proteine și calciu este considerată decisivă pentru a reduce riscul de osteoporoză. Completarea dietei cu băuturi vegetale poate acoperi o parte din nevoile zilnice. Totuși, utilizarea exclusivă nu este suficientă.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Goltzman D, Mannstadt M, Marcocci C. Physiology of the Calcium-Parathyroid Hormone-Vitamin D Axis. Front Horm Res. 2018;50:1-13. doi:10.1159/000486060
  • Abbasi, Nazanin N., et al. “Oat β-glucan depresses SGLT1-and GLUT2-mediated glucose transport in intestinal epithelial cells (IEC-6).” Nutrition Research 36.6 (2016): 541-552.
  • Sánchez B, Delgado S, Blanco-Míguez A, Lourenço A, Gueimonde M, Margolles A. Probiotics, gut microbiota, and their influence on host health and disease. Mol Nutr Food Res. 2017;61(1):10.1002/mnfr.201600240. doi:10.1002/mnfr.201600240
  • Richter M, Baerlocher K, Bauer JM, et al. Revised Reference Values for the Intake of Protein. Ann Nutr Metab. 2019;74(3):242-250. doi:10.1159/000499374
  • Pérez, Neus Bernat. Desarrollo, caracterización y optimización de productos fermentados a base de licuados vegetales como alternativa a los yogures convencionales. Diss. Universitat Politècnica de València, 2013.
  • Shen, Xiao Li, et al. “Effect of oat β-glucan intake on glycaemic control and insulin sensitivity of diabetic patients: a meta-analysis of randomized controlled trials.” Nutrients 8.1 (2016): 39.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.