Beneficiile lămâilor și remedii naturale
Lămâile aparțin grupului de fructe citrice și sunt apreciate pe scară largă pentru beneficiile lor pentru sănătate. Nu crezi? În acest articol, îți vom explica beneficiile lămâilor și îți vom oferi două remedii naturale pentru a profita de proprietățile acestui fruct minunat.
Proprietățile lămâilor
Cunoscută pentru aroma și utilizarea sa în gastronomie în întreaga lume, lămâia provine (în mod logic) din lămâi, un arbore peren și aromat din genul Citrus. Originar din Asia, acesta este cultivat acum în zonele tropicale și subtropicale.
Lămâile conțin o concentrație mare de vitamina C și acid citric, care influențează direct proprietățile acestora. De asemenea, oferă cantități importante de potasiu, calciu, fosfor și magneziu.
Lămâile sunt folosite în preparatele dulci și sărate, precum și pentru a face diverse băuturi. În plus, sucul poate fi folosit pentru purificarea apei și prevenirea dezvoltării anumitor microorganisme, lămâile fiind perfecte pentru prepararea de remedii naturale. Frunzele pot fi folosite pentru aromatizarea încăperilor și a mobilierului. Lemnul de lămâi este apreciat pentru utilizarea sa în fabricarea dulapurilor.
Știai că lămâia oferă și multe beneficii pentru sănătate?
Beneficiile lămâilor
1. Sunt antiseptice și dezinfectante
Acest fruct este un antiseptic natural, care poate fi utilizat pentru dezinfectarea rănilor. Previne răspândirea microorganismelor dăunătoare și, de asemenea, ajută la accelerarea vindecării pielii.
2. Protejează sistemul cardiovascular și circulația sângelui
Îți vine să crezi că lămâia ajută la prevenirea bolilor cardiovasculare? Consumul de lămâie oferă mulți antioxidanți care susțin funcțiile inimii și întăresc pereții vaselor de sânge. În același timp, lămâia promovează circulația sângelui, reduce tensiunea arterială și poate ajuta la prevenirea formării cheagurilor de sânge.
Citește mai mult:
3. Protejează ficatul, rinichii, vezica urinară și sistemul digestiv
Lămâia ajută digestia si stimulează funcțiile ficatului. Printre altele, ajută la eliminarea toxinelor, ceea ce împiedică formarea calculilor renali. Nutrienții săi stimulează întărirea sistemului imunitar.
4. Ameliorează durerile și inflamațiile articulare
Acidul citric, ca și alte componente oleice, este un antiinflamator și dezinfectant. Datorită acestui fapt, uleiul esențial de lămâie este un remediu excelent pentru tendinită, artrită, osteoartrita, gută și reumatism. Prin urmare, consumul de lămâie ajută la combaterea durerilor articulare.
5. Oferă protecție pielii, părului și unghiilor
Componentele lămâilor sunt utilizate în diverse produse cosmetice. Efectele antioxidante ale vitaminei C stimulează reînnoirea celulară, formarea de colagen și absorbția calciului. Datorită acestui fapt, fructul ajută la combaterea îmbătrânirii pielii și la întărirea unghiilor și a părului prin simpla aplicare a câtorva picături de lămâie. Nu uita să te clătești cu multă apă la final.
Aplicată local, lămâia ajută la curățarea, exfolierea și restabilirea strălucirii pielii. Este cunoscută ca aliatul perfect pentru pielea grasă datorită proprietăților și efectelor sale asupra sebumului.
Remedii naturale cu lămâie
Remediu natural pentru combaterea durerilor în gât
Flavonoidele, componentele antioxidante ale lămâii, ajută la reducerea inflamației gâtului. În același timp, mierea are proprietăți antiinflamatoare și antibacteriene.
Ingrediente
- Sucul a jumătate de lămâie
- 1 linguriță de miere
- 250 ml apă
Mod de preparare
Pune apa la fiert. Pune lămâia într-o cană mare. Adaugă apa fierbinte, amestecă și lasă lichidul să se răcească ușor. Adaugă mierea. Folosește acest remediu atunci când ai dureri în gât.
Îți recomandăm:
Mască naturală pentru tratarea acneei
Această mască te ajută să-ți cureți în mod eficient pielea. Mai întâi, fă un test pe o zonă mai puțin sensibilă pentru a te asigura că unguentul nu este prea agresiv pentru tenul tău.
Ingrediente
- 2 linguri de argilă
- Sucul a jumătate de lămâie
- 2 picături de ulei esențial de mentă
- 1 picătură de ulei de arbore de ceai
Mod de preparare
Într-o ceașcă, pune argila și sucul de lămâie. Adaugă cele 2 picături de ulei de mentă și picătura de ulei de arbore de ceai. Amestecă bine și aplică masca pe frunte, nas și bărbie. Las-o să acționeze câteva minute și apoi clătește-te cu apă călduță. Profită și tu de beneficiile lămâilor!
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Filippini T, Violi F, D’Amico R, Vinceti M. The effect of potassium supplementation on blood pressure in hypertensive subjects: A systematic review and meta-analysis. Int J Cardiol. 2017 Mar 1;230:127-135. doi: 10.1016/j.ijcard.2016.12.048. Epub 2016 Dec 21. PMID: 28024910.
- Carr AC, Maggini S. Vitamin C and Immune Function. Nutrients. 2017 Nov 3;9(11):1211. doi: 10.3390/nu9111211. PMID: 29099763; PMCID: PMC5707683.
- Lis DM, Baar K. Effects of Different Vitamin C-Enriched Collagen Derivatives on Collagen Synthesis. Int J Sport Nutr Exerc Metab. 2019 Sep 1;29(5):526-531. doi: 10.1123/ijsnem.2018-0385. PMID: 30859848.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.